Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Agriculture – Set 4

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for UPSC, NABARD and other Competitive exam We have created Some questions related to India Gk(Indian Agriculture) !!!

  1. The spatial arrangement of crops in a particular area is known as
    1.Crop topography
    2.Crop & Land Ratio
    3.Cropping Index
    4.Cropping pattern
    5.None of these
    Answer – 4.Cropping pattern
    Explanation :
    Cropping pattern means the proportion of area under various crops at a point of time. The crop statistics published by the governments are used to denote the cropping patterns.

  2. Which is a Plan analyst for assessing requirements for nutrients for crop production?
    1.Crop texture
    2.Crop table
    3.Crop logging
    4.Crop Salinity
    5.None of these
    Answer – 3.Crop logging
    Explanation :
    Crop logging is a useful tool to keep track of the nutrient status of fruit trees. Crop logging can help extension personnel and farmers diagnose possible nutrient deficiency or toxicity problems and schedule fertilizer practices.

  3.  What is millet in agriculture ?
    1.Large seeded grasses
    2.Cultivated for their edible dry seeds
    3.Small seeded grasses
    4.Millets are poor in nutrient content
    5.None of these
    Answer – 3.Small seeded grasses
    Explanation :
    Millets are a group of highly variable small-seeded grasses, widely grown around the world as cereal crops or grains for fodder and human food.

  4. The Rent theory of profit is given by whom ?
    1.Rachel Carson
    2.John Deere
    3.Cyrus McCormick
    4.Prof F. A. Walker
    5.None of these
    Answer – 4.Prof F. A. Walker
    Explanation :
    Prof F. A. Walker propounded the theory of profit, known as rent theory of profit. According to him “as rent is the difference between least and most fertile land similarly, profit is the difference between earnings of the least and most efficient entrepreneurs.

  5.  Which of the following is an example of parallel cropping ?
    1.Wheat+Mustard
    2.Rice+Sugercane
    3.Tomatoes + Onions + Marigold
    4.Rice+Tomato
    5.None of these
    Answer – 1.Wheat+Mustard
    Explanation :
    Parallel Cropping: Under this cropping two crops are selected which have different growth habits and have a zero competition between each other

  6. The Cultivation of Mango with rice is an example of
    1.Multiple cropping
    2.Multi-storied cropping
    3.Agro-forestry
    4.Parallel cropping
    5.None of these
    Answer – 3.Agro-forestry
    Explanation :
    when are grown along with the agricultural crops ( annual crop ) and livestock, then it is called agroforestry. Example mango with rice.

  7. Crops are grown between the rows of trees or shrubs is a type of which cropping ?
    1.Ally cropping
    2.Agro-forestry
    3.Augument cropping
    4.Synergistic cropping
    5.None of these
    Answer – 1.Ally cropping
    Explanation :
    When annual crops are grown between the rows of trees or shrubs, it is called ally cropping. We can get fertilizer, mulch material and livestock feed from pruning of the trees and shrubs.

  8. Which of the following true with respect to Parallel cropping ?
    1.Two crops have different growth habit
    2.Two crops are grown in a same time,
    3.Two crops have different growth habit
    4.Both 1 and 2
    5.Both 1 and 3
    Answer – 4.Both 1 and 2
    Explanation :
    When two crops are grown in a same time in a particular land as parallel to each other but those crops have different growth habits, no competition and they can express their full yield potential, then it is called parallel cropping.

  9. Re-harvesting is also known as
    1.Synergetic Cropping
    2.Live Mulch System
    3.Ratooning
    4.Solid Planting
    5.None of these
    Answer – 3.Ratooning
    Explanation :
    Ratoon cropping is growing a fresh crop from the stubbles or suckers of the plant crop without replanting. It is also referred to as stubble cropping, re-harvesting.

  10. Growing two or more crops in the same piece of land during a single season is
    1.Mixed Farming
    2.Multiple Cropping
    3.Mixed Cropping
    4.Monoculture
    5.None of these
    Answer – 2.Multiple
    Cropping

    Explanation :
    In agriculture, multiple cropping is the practice of growing two or more crops in the same piece of land during a single growing season. It is a form of polyculture
    Ex: tomatoes + onions + marigold