English Questions: Spotting Error set – 151

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. There are, however, some signs of hope as / credit growth has begun to turn the corner / and shown faster growth on a year-in-year / basis when compared to March.
    1) There are, however, some signs of hope as
    2) credit growth has begun to turn the corner
    3) and shown faster growth on a year-in-year
    4) basis when compared to March.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    Replace ‘year-in-year’ with ‘year-on-year’.
    Year – on – year used (of figures, prices, etc.) as compared with the corresponding ones from a year earlier.
  2. The resolution of bankruptcy cases, particularly against / large borrowers that contribute a major share of / bank NPAs, under the new Insolvency and Bankruptcy Code / should help bring the NPA situation over some control.
    1) The resolution of bankruptcy cases, particularly against
    2) large borrowers that contribute a major share of
    3) bank NPAs, under the new Insolvency and Bankruptcy Code
    4) should help bring the NPA situation over some control.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    It should be ‘under some control’ instead of ‘over some control’.
    Under-extending or directly below.
  3. In this regard, the government will do well to consider the recent / advice of the International Monetary Fund to / reduce its ownership stake in bank and give greater powers to / the RBI to regulate public sector banks efficiently.
    1) In this regard, the government will do well to consider the recent
    2) advice of the International Monetary Fund to
    3) reduce its ownership stake in bank and give greater powers to
    4) the RBI to regulate public sector banks efficiently.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 3)
    Explanation:
    It should be ‘banks’ instead of ‘bank’
  4. The task is to make an assessment of suitable lands, preferably / contiguous with protected areas that can be / turned over for management to a joint apparatus consisting / of forest department staff and scientific experts.
    1) The task is to make an assessment of suitable lands, preferably
    2) contiguous with protected areas that can be
    3) turned over for management to a joint apparatus consisting
    4) of forest department staff and scientific experts.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:
    Given sentence is correct.
  5. Putting on place a scientific national plan to expand good green / cover is essential, since the sequestration of / carbon through sustainably managed forests is a key component / of the commitment made under the Paris Agreement.
    1) Putting on place a scientific national plan to expand good green
    2) cover is essential, since the sequestration of
    3) carbon through sustainably managed forests is a key component
    4) of the commitment made under the Paris Agreement.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    Putting in will be correct phrase instead of putting on.
    Put in – interrupt in a conversation or discussion.
  6. It must be emphasised, however, that replacing a / natural forest with an plantation does not really serve / the cause of nature, wildlife, or the forest-dwelling communities / who depend on it, because of the sheer loss of biodiversity.
    1) It must be emphasised, however, that replacing a
    2) natural forest with an plantation does not really serve
    3) the cause of nature, wildlife, or the forest-dwelling communities
    4) who depend on it, because of the sheer loss of biodiversity.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 2)
    Explanation:
    Replace ‘an’ with ‘a’,You use one or the other, depending on the first letter of the word following the article, for pronunciation reasons. Use a when the next word starts with a consonant, or before words starting in u and eu when they sound like you. Use an when the next word starts with a vowel (a,e,i,o,u) or with a mute h.
  7. It is worth pointing out that the method used to / calculate the net present value of forests, taking / into account all ecosystem services they provide, is / far from perfect, as much scientists point out.
    1) It is worth pointing out that the method used to
    2) calculate the net present value of forests, taking
    3) into account all ecosystem services they provide, is
    4) far from perfect, as much scientists point out.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    It should be ‘many’ instead of ‘much’ for scientists. Use much if the noun is non-countable (e.g., water, sand). Use many if the noun is countable (e.g., oranges, children). For example: I don’t have much money
  8. Some of the momentum for compensatory afforestation / has come from judicial directives, but now / that there is a new law in place, it should be given / a foundation of rules that rest on scientific credibility.
    1) Some of the momentum for compensatory afforestation
    2) has come from judicial directives, but now
    3) there is a new law in place, it should be given
    4) a foundation of rules that rest on scientific credibility.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:
    Given sentence is correct
  9. Like several natural toxin, the anthraquinones / in the bean don’t harm healthy people, / but cause fatal dysfunction of the liver, / heart and brain in underfed children.
    1) Like several natural toxin, the anthraquinones
    2) in the bean don’t harm healthy people,
    3) but cause fatal dysfunction of the liver,
    4) heart and brain in underfed children.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 1)
    Explanation:
    It should be ‘toxins’ instead of ‘toxin’ because several used for plural nouns and plural verbs.
  10. In all these cases, the suspicion of JE, / though the epidemiology and symptoms / didn’t match, delayed / the discovery of the cause.
    1) In all these cases, the suspicion of JE,
    2) though the epidemiology and symptoms
    3) didn’t match, delayed
    4) the discovery of the cause.
    5) No error
    Answer & Explanation
    Answer : 5)
    Explanation:
    Given sentence is correct.