English Questions – Match the Column Set – 5

Hello Aspirants !

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Column based questions  which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Match the Column

Directions (Q.1-10): In the following questions two columns are given containing three sentences/phrases each. In first column, sentences/phrases are A, B and C and in the second column the sentences/phrases are D, E and F. A sentence/phrase from the first column may or may not connect with another sentence/phrase from the second column to make a grammatically and contextually correct sentence. Each question has five options, four of which display the sequence(s) in which the sentences/phrases can be joined to form a grammatically and contextually correct sentence. If none of the options given forms a correct sentence after combination, mark (e), i.e. “None of these” as your answer.

  1. Column 1Column 2
    A. Illiteracy in India has, since long before independenceD.  “one who can with understand both read and write simplest of things”
    B. It is commonly believed that without substantial eliminating illiteracy,E. been regarded as an obstacle to development
    C. UNESCO has defined a literate person asF. India cannot give to all its citizens the quality of life they have long yearned for
    1. B-F
    2. A-F
    3. C-D
    4. A-E
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4. A-E
    Explanation:
    A-E can be joined correctly(Illiteracy in India has, since long before independence,been regarded as an obstacle to development)
  2. Column 1Column 2
    A. The nature of the Indian economy is such thatD. because India is still overwhelmingly dependent on imported oil to meet its needs
    B. None sector that uses fuel or energy as an input is affected by global oil pricesE. that too in most notably in energy-intensive sectors
    C. When global oil prices fall,F. a change in oil prices has knock-on effects on almost every sector
    1. A-E
    2. B-D
    3. A-F
    4. C-E
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3. A-F
    Explanation:
    A-F can be joined correctly(The nature of the Indian economy is such that a change in oil prices has knock-on effects on almost every sector)
  3. Column 1Column 2
    A. Attuned as we have become to political grandstanding on the purpose of democracy,D. we may not have imagined which something so prosaic as statistics can alter our perception of how it is actually working for us
    B. The emerging over the past few months of data on employmentE. out of line with the government’s pronouncements on its performance
    C. They paint a picture of an economy that is widelyF. cannot but have an influence on our assessment
    1. B-F
    2. C-E
    3. A-D
    4. C-F
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2. C-E
    Explanation:
    C-E can be joined correctly(They paint a picture of an economy that is widely out of line with the government’s pronouncements on its performance)
  4. Column 1Column 2
    A. Today, terrorism is perceived as a problem capableD. that is, overthrowing of existing regime or order
    B. But, then all totalitarian states are not inimicalE. presenting a stiffer challenge than any another serious issue
    C. Though the long term objectives of terrorism, insurgency and revolution are similar,F. to destabilising not only national but also international politics
    1. B-E
    2. C-D
    3. A-F
    4. C-E
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2. C-D
    Explanation:
    C-D can be joined correctly(Though the long term objectives of terrorism, insurgency and revolution are similar, that is, overthrowing of existing regime or order)
  5. Column 1Column 2
    A. Since the end of World War II, the UN has been a major actorD.  there was a dramatic shift in UN and multilateral peacekeeping operations
    B. With the end of the cold war and changing dynamics of conflicts,E. because the goals of modern generation peacekeeping can be variable and difficult to define
    C. Today’s operations are called upon not only to maintain peace and securityF. to launching international peacekeeping missions in variety of conflict situations
    1. B-E
    2. A-F
    3. B-D
    4. C-E
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3. B-D
    Explanation:
    B-D can be joined correctly(With the end of the cold war and changing dynamics of conflicts,there was a dramatic shift in UN and multilateral peacekeeping operations)
  6. Column 1Column 2
    A. As millions of viewers around the globe tune in to watch the Oscars, the glitziest night in the showbiz,D. responsible for choosing honorees via its elite voting members
    B. The Academy of Motion pictures Arts and Sciences is the nodal agencyE.  most of them will not know how the winners were chose
    C. The entire membership votes to choose the nomineesF. idea of the preferential voting ballot is to reflect the wishes of the greatest number of votes
    1. C-F
    2. A-E
    3. C-E
    4. B-D
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4. B-D
    Explanation:
    B-D can be joined correctly (The Academy of Motion pictures Arts and Sciences is the nodal agency responsible for choosing honorees via its elite voting members)
  7. Column 1Column 2
    A. Along with caste,religious and linguistic stereotypes,D. as militant, rebellious, revolutionary, irrational and undisciplined
    B. One such image is about the youth which is stereotypeE. there exist many other stereotyped images in our country
    C. The youth tend to become angry when they notice thatF. widening chasm AMONG what the leaders preach and what they actually practice
    1. A-F
    2. B-D
    3. A-E
    4. C-F
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3. A-E
    Explanation:
    A-E can be joined correctly(Along with caste,religious and linguistic stereotypes, there exist many other stereotyped images in our country)
  8. Column 1Column 2
    A. The way we see the world and relate to others isD. answers are often given but need to be deciphered accurately
    B. Critical thinking, if taught successfullyE. which is highly complex and some may find difficult to understand
    C. Supporting the developments of these skills involve reflective teaching and learningF. intrinsically connected to our own set of values that govern the way we decide to live
    1. A-E
    2. C-E
    3. A-D
    4. A-F
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4. A-F
    Explanation:
    A-F can be joined correctly(The way we see the world and relate to others is intrinsically connected to our own set of values that govern the way we decide to live)
  9. Column 1Column 2
    A. Era of industrial development has entered in the field of automationD. impart reasoning and advicing that understands human language in form of commands
    B. There are some applications which integrate the machine and softwareE. through computer based generation of new innovative ideas and control
    C. Artificial Intelligence is one prominent driver of changeF. within the transformations brought about by the Fourth industrial revolution
    1. C-D
    2. A-E
    3. B-D
    4. C-F
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2. A-E
    Explanation:
    A-E can be joined correctly(Era of industrial development has entered in the field of automation through computer based generation of new innovative ideas and control)
  10. Column 1Column 2
    A. The movement of people across different parts of the world have beenD. encouraged the people to work and stay in distant places to meet their requirements
    B. The movement and settlement of people into alien placesE. a salient feature of human civilisation
    C. In the beginning of modern era, the process of colonialism pushed aheadF. have been instrumental in promoting social,economic, and cultural development
    1. B-F
    2. A-E
    3. C-D
    4. B-E
    5. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1. B-F
    Explanation:
    B-F can be joined correctly (The movement and settlement of people into alien places have been instrumental in promoting social,economic, and cultural development)
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test