Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS & SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB, RBI, IPPB,SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

In the passage given below there are blanks, each followed by a word given in the brackets. Every blank has five alternative words given in options. Find the word which best suits the respective blank. If the given word suits the blank, mark ‘no correction required’ as the answer.

For centuries, women around the world have struggled for even the most basic rights. The fight for equality has been an uphill climb – one that is far from over. This is certainly the case in the Middle East, where the challenges women face are typically _(1)_[eradicable] in social norms, cultural systems, and religious doctrine, and can be _(2)_[profane] in law.
In some Middle Eastern countries, women may not travel, work, or register to vote without permission from a man in her family. Even if it is not _(3)_[effectually] prohibited, joining the workforce is often very difficult for women, not least because of widespread resistance among the men who dominate these societies. Any woman who has _(4)_[acquire] to apply for a job knows just how vehement that opposition can be.
The result of these norms and structures is that women in the Middle East are often subject to discrimination, isolation, and frustration. They are unable to participate freely in their societies or _(5)_[withhold] to their countries’ economic development.
But the world is changing fast. At a time of ever-deepening interconnectedness, people are more aware than ever of what is possible, and more motivated than ever to seek reforms – whether educational, economic, or political – that improve their lives. So which reforms are needed to advance gender equality?
A central area of focus must be education. First and _(6)_[foremost] , schools give girls the knowledge they need to fulfill their potential in the future. But it is also vital to _(7)_[instill] in both girls and boys an understanding of the need for social and economic equality, to reflect the fundamental equality of opportunity that all deserve.
Advancing gender equality also requires changes to policies and regulations. Beyond ensuring equal rights under the law, countries should work to boost the representation of women in politics and government. Women need to know that they can reach positions of genuine authority, even in domains from which they have historically been excluded – and they need encouragement to get there.
The same is true for the economy. Women need opportunities and support to develop and run their own businesses, to _(8)_[create] , and to become financially independent. This would benefit not only women, but also their families, communities, and the economy as a whole. Even women who do not own or run businesses would have much to offer, if given the chance to enter the workforce and earn their own living.
To this end, training is crucial. Women need access to guidance, workshops, and longer-term training programs that prepare them to participate in the labor market, while _(9)_[ensuring]  that they know – and can _(10)_[append] – their rights.

  1. 1) rooted
    2) intermittent
    3) irratic
    4) occasional
    5) No correction required.
    Answer – 1) 
    Explanation : rooted

  2. 1) enshrined
    2) profane
    3) unsanctified
    4) desecrated
    5) No correction required.
    Answer – 1)
    Explanation : enshrined – place (a revered or precious object) in an appropriate receptacle.

  3. 1) fundamentally
    2) explicitly
    3) upwards
    4) guesstimate
    5) No correction required.
    Answer – 2)
    Explanation : explicitly

  4. 1) sought
    2) in effect
    3) implicitly
    4) practically
    5) No correction required.
    Answer – 1)
    Explanation : sought

  5. 1) contribute
    2) oppose
    3) shun
    4) intents
    5) No correction required.
    Answer – 1)
    Explanation : contribute

  6. 1) not actually
    2) subtract
    3)  in essence
    4) lowest
    5) No correction required.
    Answer – 5)
    Explanation : The given word is correct. Hence no correction is required. 

  7. 1) inferior
    2) neglect
    3) withdraw
    4) essentially
    5) No correction required.
    Answer – 5)
    Explanation : The given word is correct. Hence no correction is required. 

  8. 1) purposes
    2) basically
    3) unimportant
    4) innovate
    5) No correction required.
    Answer – 4)
    Explanation : innovate

  9. 1) praising
    2) absolutely
    3) take a little
    4) in substance
    5) No correction required.
    Answer – 5)
    Explanation : The given word is correct. Hence no correction is required. 

  10. 1) defend
    2) abandon
    3) relinquish
    4) annex
    5) No correction required.
    Answer – 1)
    Explanation : defend

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here