Current Affairs PDF Sales

English Questions: Cloze Test Set – 155

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation inAffairs Cloud.com. Here we are creating question sample inCloze test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

Since the mandate of the CSBP and the expertise of its members are both severely limited, it is likely to come up with another set of ‘ad hoc’ solutions to serious challenges in managing our western border, unless it is willing to address and appreciate some of the (1) and long-standing issues.
It is surprising that there is hardly any bilateral treaty/legal basis to guide the management of the border between India and Pakistan. The India Pakistan Border Ground Rules, 1960-61, which is ‘supposed’ to form the basis of the management of the International Border (IB) between the two sides, has not been signed by the two governments. More so, India does not officially (2) the ground rules. The two sides last met in 2005 to frame new rules, but there has been no movement thereafter. Senior BSF officials in New Delhi say that they have been reminding the Home Ministry to finalise the same. More (3) , even though the two sides have not yet signed the ground rules, they have to (4) by it in Punjab, Rajasthan and Gujarat since there is practically nothing else to go by. That, strictly speaking, is an ad hoc (5) to manage a border that runs into thousands of kilometres.

  1. 1) stopped
    2) recurrent
    3) infrequent
    4) permanent
    5) prevented
    Answer – 2)
    Explanation : recurrent

  2. 1) established
    2) constituted
    3) acknowledged
    4) cognisant
    5) recognise
    Answer – 5)
    Explanation : recognise

  3. 1) aberrant
    2) anomalistic
    3) curiously
    4) anomalous
    5) atypical
    Answer – 3)
    Explanation : curiously

  4. 1) shun
    2) abide
    3) despise
    4) resist
    5) quit
    Answer – 2)
    Explanation : abide

  5. 1) arrangement
    2) revocation
    3) abrogation
    4) annulment
    5) retraction
    Answer – 1)
    Explanation : arrangement

    Festivities in France to celebrate Bastille Day were (6) cut short when a truck careened through a packed crowd in the French Riviera town of Nice. The driver, identified as a French national of Tunisian origin, was shot dead by the police, but not before he had killed 84 people, leaving bodies, including those of children, (7) on the seaside walkway, the (8) des Anglais. President François Hollande quickly termed it a terror attack, extended the ongoing state of emergency for three months and called for intensifying air strikes in Syria and Iraq. The attack is the third major one in France in less than 18 months, following last November’s siege of Paris that 130 lives, and the January 2015 attack on the office of (9) magazine Charlie Hebdo that left 12 persons dead. Although social media channels of the Islamic State were flooded with messages acknowledging the Nice attack, no group had officially taken responsibility for it in its immediate (10) aftermath.

  6. 1) brutally
    2) acceptable
    3) altruistic
    4) bounteous
    5) humane
    Answer – 1)
    Explanation : brutally

  7. 1) toss
    2) scatter
    3) keep quiet
    4) strewn
    5) sprinkle
    Answer – 4)
    Explanation : strewn

  8. 1) departure
    2) doorway
    3) emanation
    4) egress
    5) Promenade
    Answer – 5)
    Explanation : Promenade

  9. 1) instigate
    2) initiate
    3) induce
    4) claimed
    5) inaugurate
    Answer – 4)
    Explanation : claimed

  10. 1) satirical
    2) complimentary
    3) approbatory
    4) praising
    5) laudatory
    Answer – 1)
    Explanation : satirical