English Questions – Cloze Test For IBPS PO/RRB PO 257

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS & SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB, RBI, IPPB,SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

I am (1) that my first meeting with the leaders of the Association of Southeast Asian Nations comes at a historic moment: the 50th anniversary of ASEAN’s founding. During those 50 years, not only my country, the Republic of Korea, but almost all of Asia has been utterly transformed. ASEAN’s role in (2) and spreading economic (3) has been essential to the region’s success.
For Korea, ASEAN has (4) been a special and valued friend. Last year alone, some six million Koreans visited ASEAN member states, both as tourists and for business. Approximately 500,000 citizens of ASEAN member states now live and work in Korea, while (5) 300,000 Koreans live and work in ASEAN countries.
This is one example of why Korea’s ties with ASEAN are more than just intergovernmental relations. Our relationship is (6) in the most personal way possible, through the intertwining of so many individuals’ lives.
This fact should not surprise anyone. ASEAN 2025: Forging Ahead Together, which was (7) by ASEAN leaders at their 27th Summit in November 2015, states that the group strives to be a “people-centered, people-oriented community” that seeks to build a caring and sharing society which is (8) and where the well-being, livelihood, and welfare of the people are enhanced.
“People first” has been my (9) political philosophy as well, and it is a vision in line with the spirit of Korea’s “candlelight revolution” that lit and heated up the winter in Korea a year ago. Korea and ASEAN share a common philosophy that values people, and that shared (10) will set the path that Korea and ASEAN take together in the years and decades ahead.

  1. 1) exculpate
    2) bending
    3) delighted
    4) exonerate
    5) inelastic
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: delighted – feeling or showing great pleasure.
  2. 1) emancipate
    2) harnessing
    3) yielding
    4) liberate
    5) vindicate
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: harnessing – put a harness on (a horse or other draught animal).
  3. 1) fruitless
    2) avail
    3) gratified
    4) diverted
    5) dynamism
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation: dynamism – the quality of being characterized by vigorous activity and progress.
  4. 1) amused
    2) enchanted
    3) undoubtedly
    4) staunch
    5) constant
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: undoubtedly – without doubt; certainly.
  5. 1) thwarted
    2) perennial
    3) thrilled
    4) roughly
    5) ecstatic
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: roughly – in a manner lacking gentleness; harshly or violently.
  6. 1) euphoric
    2) enraptured
    3) doomed
    4) deepened
    5) forlorn
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: deepened – make or become deep or deeper.
  7. 1) endorsed
    2) prevailing
    3) countersign
    4) triumphant
    5) transports
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation: endorsed – declare one’s public approval or support of.
  8. 1) gleeful
    2) elated
    3) inclusive
    4) autograph
    5) persistent
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation: inclusive – including all the services or items normally expected or required.
  9. 1) enchanté
    2) superscribe
    3) impotent
    4) longstanding
    5) validate
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation: longstanding – having existed or continued for a long time.
  10. 1) inscribe
    2) outlook
    3) abiding
    4) enduring
    5) sterile
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation: outlook – a person’s point of view or general attitude to life.