Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : February 12 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs February 12 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs February 12 2017

  1. In which state was the first edition of the three days National Women’s Parliament held?
    A.Karnataka
    B.Maharasthra
    C.Andhra Pradesh
    D.Assam
    Answer –C.Andhra Pradesh
    Explanation :
    In a first of its kind initiative, National Women’s Parliament was organized by the Andhra Pradesh Legislative Assembly in association with MAEER’s MIT School of Governance at Pavithra Sangamam in Amravati, Andhra Pradesh with an aim to empower women.  The conclave was inaugurated by Prime Minister Narendra Modi via video conference in the presence of AP Chief Minister N Chandrababu Naidu and Speaker of Bangladesh Parliament, Shirin Sharmin Chaudhury.

  2. What is the theme of the 2017 National Women’s Parliament?
    A.Empowering Women — Strengthening Democracy
    B.Come Together for Women Empowerment
    C.Strengthening Women for Stronger India
    D.Women Empowerment for Global Benefit
    Answer –A.Empowering Women — Strengthening Democracy
    Explanation :
    The three day National Women’s Parliament that began on February 10, 2017 was based on the theme: ‘Empowering Women — Strengthening Democracy’. The vision of the conclave is to provide a platform to enable and encourage social, political and economic empowerment of women in all strata of the society. The NWP is set to come out with the Amaravati Declaration on women empowerment at the end of the three-day deliberations on February 12, 2017.

  3. In which city of Kerala was the second edition of International Spice Conference held from February 12, 2017?
    A.Kochi
    B.Thiruvananthapuram
    C.Kozhikode
    D.Thissur
    Answer –B.Thiruvananthapuram
    Explanation :
    The second edition of the International Spice Conference began in Thiruvananthapuram district of Kerala from February 12, 2017. The three days conference has been hosted by All India Spices Exporters Forum (AISEF) in association with the Cochin Chamber of Commerce and Industry. The conference was inaugurated by the Nestle India Limited Chairman and Managing director Suresh Narayanan. The theme of the conference is “21st Century Spic Industry-Disrupt or be Disrupted”

  4. Which Indian Institute of Technology is starting the country’s first inter-disciplinary School on Quality and Reliability?
    A.IIT Bombay
    B.IIT Madras
    C.IIT Kharagpur
    D.IIT Indore
    Answer –C.IIT Kharagpur
    Explanation :
    The Indian Institute of Technology (IIT) Kharagpur is starting India’s first inter-disciplinary School on Quality and Reliability (Q&R) in India. The main of the establishing the school is to improve the quality of life for the people of India as well as develop quality conscious global citizens. The Q&R School in collaboration with other academic units in the Institute will offer academic courses, research and mission-mode programmes in the area of Quality and Reliability for social transformation.

  5. With which of the given organization, India has planned to host a conference on counter radicalization?
    A.SAARC
    B.BRICS
    C.BIMSTEC
    D.ASEAN
    Answer – D.ASEAN
    Explanation :
    India has decided to conduct Conference with the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) to share experiences and ideas from the member countries on preventing radicalization and promoting deradicalisation. The Conference may be held in October 2017. The event will deal with the growing IS threat and make effort to counter radicalization and misuse of religion by groups and countries for inciting hatred and terrorism

  6. How many member committee has been constituted by FSSAI to frame final regulations on fortification of foods and prepare strategies to address malnutrition problem?
    A.15
    B.11
    C.12
    D.17
    Answer –B.11
    Explanation :
    The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has set up a 11 member scientific panel to frame final regulations on fortification of foods and prepare strategies to address malnutrition problem. Fortification means deliberately adding or increasing the content of essential micro nutrients in food items to improve quality. The Panel will be responsible to identify critical nutritional gaps in the Indian diet and will define strategies to address nutritional needs of the general population and vulnerable groups and will also address regulatory and related technological issues.

  7. What is the total corpus of the Electronic Development Fund approved by the government to support entrepreneurship and innovation in electronics and IT?
    A.Rs. 5,390 crore
    B.Rs. 4,851 crore
    C.Rs. 6,831 crore
    D.Rs. 7,120 crore
    Answer –C.Rs. 6,831 crore
    Explanation :
    The centre on February 10, 2017 approved setting up the Electronic Development Fund with a total corpus of Rs. 6,831 crore to support entrepreneurship and innovation in electronics and IT. The Minister of Law and IT, Ravi Shankar Prasad approved a seed capital of Rs 681 crore on the basis of which more venture capital will be raised.

  8. Who has been given the role of Ambassador by the FIFA on February 9, 2017?
    A.Yeniel Bermudez
    B.Andres Iniesta
    C.Eden Hazard
    D.Diego Maradona
    Answer –D.Diego Maradona 
    Explanation :
    The FIFA governing body has named Argentina’s former soccer player Diego Maradona as the new Ambassador of the FIFA on February 9, 2017. The 56 year old will have major role in FIFA’s activities to promote the game across the globe and will also be be involved in relevant development projects

  9. Ms. Narinder Chauhan, has been appointed as the next Ambassador to which country?
    A.Malaysia
    B.Cambodia
    C.Madagascar
    D.Philippines
    Answer –D.Philippines
    Explanation :
    Ms. Narinder Chauhan presently Ambassador of lndia to Serbia has been appointed as the country’s next Ambassador to the Philippines. She is expected to take charge of the new assignments shortly.

  10. Dr. Neelu Rohmetra has been appointed as the Director of which the Indian Institute of Management on February 10, 2017?
    A.IIM Visakhapatnam
    B.IIM, Sirmaur
    C.IIM, Rohtak
    D.IIM Nagpur
    Answer –B.IIM, Sirmaur
    Explanation :
    The government has appointed 10 heads of IIMs includes IIM Bodhgaya, IIM Sirmaur, IIM Visakhapatnam, IIM Trichy, IIM Nagpur, IIM Sambalpur, IIM Raipur, IIM Rohtak, IIM Ranchi and IIM Bangalore for five years or until they turn 65 years of age. ii. Dr. Neelu Rohmetra of Jammu University has been appointed as one of heads of IIMs. Now she became the first woman director of Indian Institute of Management Sirmaur, Himachal Pradesh

  11. In collaboration with which country, United States successfully conducted the test flight of its enhanced Standard Missile-3 (SM-3) Block IIA inceptor on February 3, 2017?
    A.China
    B.France
    C.United Kingdom
    D.Japan
    Answer –D.Japan
    Explanation :
    The United States and Japan successfully conducted a flight test of a Standard Missile-3 (SM-3) Block IIA from the Pacific Missile Range Facility at Kauai, off coast Hawaii on February 3, 2017. The next-generation SM-3 Block IIA Interceptor has been jointly developed by the U.S. defense firm Raytheon and Japan’s Mitsubishi Heavy Industries to destroy an incoming ballistic missile target and is launched from US warship. The two nations have been working together since 2006 and America has so far spent about $2.2 billion on the system and Japan about $1 billion.

  12. Which Indian batsman has become the world’s fastest cricketer to take 250 wickets in Test matches?
    A.Bhuvneshwar Kumar
    B.Murali Vijay
    C.Ravichandran Ashwin
    D.Ishant Sharma
    Answer –C.Ravichandran Ashwin 
    Explanation :
    Indian off-spin specialist Ravichandran Ashwin became the fastest cricketer to take 250 wickets in Test matches. He achieved this feat in his 45th test match against Bangladesh on 12 February 2017, when he dismissed captain of Bangladesh team Mushfiqur Rahim at the Rajiv Gandhi International stadium in Hyderabad. Ashwin surpassed Australian fast bowler Dennis Keith Lillee, who played 48 matches to reach the milestone of 250 Test wicket.

  13. India defeated which country to win the T20 World Cup for Blind tournament on February 12, 2017?
    A.Bangladesh
    B.Australia
    C.Pakistan
    D.New Zealand
    Answer –C.Pakistan
    Explanation :
    India defeated Pakistan by 9 wickets to clinch the T20 World Cup for Blind tournament on February 12, 2017 at M. Chinnaswamy Stadium in Bangalore. Pakistan set a target of 198 runs for India to win. India chased the total with a loss of one wicket and 14 spare balls. India’s opening batsman Prakash Jayaramaiah was named as the Man of the Match.

  14. The National Basketball Association (NBA) has partnered with which company to launch its own e-sports league called NBA 2K e-League?
    A.Take-Two Interactive Software Inc.
    B.Adventure Software Inc.
    C.Ark Systems Work
    D.Crystal Dynamics
    Answer –A.Take-Two Interactive Software Inc.
    Explanation :
    The National Basketball Association (NBA), an American professional basketball league,  is creating a brand new e-sports league called NBA 2K e-League in partnership with Take-Two Interactive Software Inc., the developers of the popular NBA 2K video games. This is the first time that a professional sports organization will operate an e-sports league. The competitive gaming league will be launched in 2018.

  15. Regarded as the laughter bursting persona of Kavi Sammelan which eminent Journalist from Varanasi passed away on February 11, 2017?
    A.Pandit Shail Chaturvedi
    B.Pandit Sunil Jogi
    C.Pandit Dharmsheel Chaturvedi
    D.Pandit Ashok Chakradhar
    Answer – C.Pandit Dharmsheel Chaturvedi
    Explanation :
    The eminent thinker, writer and journalist Pandit Dharmsheel Chaturvedi passed away on February 11, 2017 in Sir Sunderlal Hospital, Banaras Hindu University, Varanasi. The Hindi Kavi Pt. Dharmsheel Chaturvedi was considered ‘Swayam Mein Benaras’ means ‘Banaras in Himslef’ in elite circle. The laughter bursting persona of Kavi Sammelan, Pt. Dharmsheel Chaturvedi was nicknamed as Akkhad Banarasi all over India for being the star at the Hasya Kavita Enthusiasts.

  16. Piet Keizer who died on February 10, 2017 was a renowned personality related to which sports?
    A.Squash
    B.Cricket
    C.Basketball
    D.Football
    Answer –D.Football
    Explanation :
    Former professional Dutch football player Piet Keizer passed away on February 10, 2017 at the age of 73. From 1961 till 1974 he played for the football club AFC Ajax. He played total 490 matches and scored 189 goals. He won several awards including European Champions Cup in 1971, 1972 and 1973, the club World Cup in 1972 and a total of six national titles.

  17. Famous Japanese Manga writer ___________ died on February 11, 2017 at the age of 69.
    A.Shotaro Ishinomori
    B.Masami Kurumada
    C.Jiro Taniguchi
    D.Naoko Takeuchi
    Answer –C.Jiro Taniguchi
    Explanation :
    Jiro Taniguchi, a Japanese manga writer died in Tokyo on February 11, 2017. He was 69. Taniguchi began his career as an assistant to the artist Kyota Ishikawa. His own first piece of manga was published in the year 1970 named “A Desiccated Summer.” Taniguchi first shot to fame in Japan at the end of the 1980s with the first volume of “The Times of Botchan”. His other works include Icarus, A Distant Neighborhood and Quartier Lointain. He was well known for his exquisite line drawing of scenes from everyday life.

  18. When is the National Productivity Day observed in India?
    A.February 12
    B.February 10
    C.February 15
    D.February 18
    Answer –A.February 12
    Explanation :
    Every year the National Productivity Council (NPC) has been organizing observance of its Foundation Day on February 12 as “National Productivity Day” and the ensuing week from February 12-18 as “National Productivity Week” throughout the country. The main purpose of NPW is to draw the attention of all concerned, towards the concept and encourages implementation of productivity tools and techniques with contemporary relevant themes.

  19. What is the theme of the 2017 National Productivity Week?
    A.Recycle for Waste Management
    B.From Waste to Profits-through Reduce, Recycle and Reuse
    C.Free from Waste for Productive India
    D.Ease of Doing Business for Higher Productivity and Sustainable Growth
    Answer –B.From Waste to Profits-through Reduce, Recycle and Reuse
    Explanation :
    The theme for 2017 National Productivity Week (NPW) is “From Waste to Profits-through Reduce, Recycle and Reuse”. Various workshops, essay/painting/slogan competitions, debates, training programs is organized during the week to spread the message of productivity amongst all stakeholders.

  20. Who is the President of the football governing body FIFA?
    A.Gianni Infantino
    B.David Stern
    C.Adam Silver
    D.Sepp Blatter
    Answer –A.Gianni Infantino
    Explanation :
    The Fédération Internationale de Football Association is the international governing body of association football, futsal, and beach soccer. President: Gianni Infantino, Headquarters: Zürich, Switzerland, Founded: 21 May, 1904, Motto: For the Game. For the World