Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Economy – Set 43

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Indian GK(Indian Economy) !!! 

Click Here To Attend Static GK Quiz

  1. _________________ is the type of cut motion aims that the amount of demand be reduced to certain other amount
    1.Policy Cut
    2.Economy Cut
    3.Token Cut
    4.Cut Motion
    5.None of these
    Answer – 2.Economy Cut
    Explanation :
    Economy cut is the type of cut motion aims that the amount of demand be reduced to certain other amount and it represents that the demand for grants should be altered.

  2. Which project is one that lacks constraints imposed by prior work ?
    1.Brownfield Project
    2.Blackfield Project
    3.Greenfield Project
    4.Redfield Project
    5.None of these
    Answer – 3.Greenfield Project
    Explanation :
    A Greenfield project is one that lacks constraints imposed by prior work. Simply means: a new project.

  3. A land previously used for industrial purposes or some other uses is known as
    1.Blackfield
    2.Pinkfield
    3.whitefield
    4.Brownfield
    5.None of these
    Answer – 4.Brownfield
    Explanation :
    Brownfield is a term used to describe a land previously used for industrial purposes or some other uses. Brownfield project simply means: an already existing/ stalled project.

  4. Indian NGOs mainly comes under how many segments ?
    1.One
    2.Three
    3.Two
    4.Four
    5.None of these
    Answer – 2.Three
    Explanation :
    Indian NGOs mainly comes under three segments – Societies, Trusts, Charitable Companies.

  5. ____________________ is currency in circulation plus Deposits of Commercial Banks with RBI.
    1.Reserve money
    2.Central bank money
    3.Narrow money
    4.High-powered money
    5.All of these
    Answer – 5.All of these
    Explanation :
    Reserve money is also called central bank money, monetary base, base money, high-powered money, and sometimes narrow money. In the most simple language, Reserve Money is Currency in Circulation plus Deposits of Commercial Banks with RBI.

  6. Which of the following is like a bank wherein the deposits are securities in electronic form ?
    1.Secondary Market
    2.Depository
    3.Primary Market
    4.Trading
    5.None of these
    Answer – 2.Depository
    Explanation :
    A depository is like a bank wherein the deposits are securities (viz. shares, debentures, bonds, government securities, units etc.) in electronic form. At present there are two depositories in India, National Securities Depository Limited (NSDL) and Central Depository Services (CDS).

  7.  ____________is a  financial market of a group of securities in which prices are rising or are expected to rise. 
    1.Bar Market
    2.Bull Market
    3.Bear Market
    4.Stock Marcket
    5.None of these
    Answer – 2.Bull Market
    Explanation :
    A bull market is a  financial market of a group of securities in which prices are rising or are expected to rise. Bull markets are characterized by optimism, investor confidence and expectations that strong results will continue.

  8. The minimum networth stipulated by SEBI for a depository is ____________
    1.Rs.50Cr
    2.Rs.1 Cr
    3.Rs.10 Cr
    4.Rs.100 Cr
    5.None of these
    Answer – 4.Rs.100 Cr
    Explanation :
    The minimum networth stipulated by SEBI for a depository is Rs 100 crore.

  9. Token cut is the Cut Motion aims that the amount of the Demand be reduced by _____________
    1.Rs.1
    2.Rs.10
    3.Rs.100
    4.Rs.1000
    5.None of these
    Answer – 3.Rs.100
    Explanation :
    Token cut is the Cut Motion aims that the amount of the Demand be reduced by Rs. 100” in order to ventilate a specific grievance, which is within the sphere of responsibility of the Government of India.

  10. Which type of cut motion aims that the amount of the demand be reduced to Re. 1 ?
    1.Policy Cut
    2.Rate Cut
    3.Economy Cut
    4.Currency Cut
    5.None of these
    Answer – 1.Policy Cut
    Explanation :
    Policy cut is a type of cut motion aims that the amount of the demand be reduced to Re. 1. It represents the complete disapproval of policy underlying the Demand. This is because the motion aims to reduce the demand for grant to Re. 1 only, which almost finishes the demand for grant of a ministry.