Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : August 20 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs August 2016 Quiz in AffairsCloud.com.  Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs August 20 2016

  1. In which place, Ministry of Youth Affairs and Sports as well as Government of Uttar Pradesh, organized a National Convention of Gram Pradhans ?
    A.Hyderabad
    B.Amristar
    C.Allahabad
    D.Ahmedabad
    Answer –  C.Allahabad
    Explanation :
    The Convention aims to rally Gram Pradhans of 1651 villages in 52 districts and 5 States situated along the banks of the river Ganga.

  2. Which government approved a new debt relief scheme for low income and poor people who face the threat of revenue recovery proceedings?
    A.Odisha
    B.Kerala
    C.Karnataka
    D.Andhra Pradesh
    Answer – B.Kerala
    Explanation :
    This debt relief is for those who availed loans from the State Housing Board, Scheduled Caste and Scheduled Tribe Backward Welfare Corporation, State Women’s Development Corporation, The Kerala State Handicapped Persons Welfare Corporation and Revenue Departments.

  3. Which Commission have approved a wage hike along with a hike in Market Development Assistance?
    A.Micro and Macro Industries Commission
    B.Cotton and Wool Industries Commission
    C.Small and Cottage Industries Commission
    D.Khadi and Village Industries Commission
    Answer –  D.Khadi and Village Industries Commission
    Explanation :
    The KVIC has informed that spinners will now earn 5.50 rupees instead of 4 rupees per hank with an additional 10 percent Market Development Assistance.

  4. Who has been inaugurated The Animal Birth Control Centre at Kedarpuram Uttarakhand?
    A.Maneka Gandhi
    B.Suresh Prabu
    C.Manohar Parikar
    D.Smriti Irani
    Answer –  A.Maneka Gandhi
    Explanation :
    The Union Woman and Child Development Minister Maneka Gandhi inaugurated The Animal Birth Control Centre at Kedarpuram Uttarakhand. The centre was developed at a cost about 1.5 crore.

  5. In which place, India is positioned in the fixed broadband adoption ranking among the Asia Pacific Region?
    A.49
    B.39
    C.29
    D.13
    Answer –  B.39
    Explanation :
    India ranks a low 39th in terms of fixed broadband adoption among Asia Pacific countries, with just 1.3% of its citizens subscribing to such a service in 2015.

  6. What is the name of internet based trading platform by which Andhra Bank government jointly with Geojit BNP Paribas Financial Services?
    A.AP eTrade
    B.GEO eTrade
    C.BNP eTrade
    D.AB eTrade
    Answer –  D.AB eTrade
    Explanation :
    Andhra Bank government jointly with Geojit BNP Paribas Financial Services has launched a three-in-one online investment and trading platform christened AB eTrade which integrates savings and demat accounts with online trading.

  7. Which date is celebrated as Sadbhavana Diwas each year all over the India to commemorate the birth anniversary of the former Prime Minister of India named Rajiv Gandhi?
    A.August 20
    B.August 21
    C.August 22
    D.August 23
    Answer –  A.August 20
    Explanation :
    The Sadbhavana (means having good feelings for others) Diwas or Harmony Day is celebrated to bestow the good feelings for others was the only the mission of the government of Rajiv Gandhi.

  8. Which international cricket umpire died at the age of 71 at a South Kolkata hospital after battling cancer?
    A.Sulekha Banerjee
    B.Subiksha Banerjee
    C.Susrutha Banerjee
    D.Subrata Banerjee
    Answer –  D.Subrata Banerjee
    Explanation :
    Bengal’s leading international cricket umpire Subrata Banerjee died at the age of 71 at a South Kolkata hospital after battling cancer.

  9. Which company has recently launched Virtual Reality Headset called Project Alloy?
    A.Samsung
    B.HCL
    C.Intel
    D.Intex
    Answer –  C.Intel
    Explanation :
    Intel has unveiled a Virtual Reality headset to take on Oculus, HTC and Microsoft. This headset, called Project Alloy, will offer ‘mixed reality’ – bridging the gap between VR headsets such as the Oculus Rift and AR headsets such as the Microsoft Holo Lens, which projects holographic data onto the wearer’s field of vision.

  10. Which is incorrect statement related to the US Researchers approaches on Zika Virus?
    A.Zika virus study published in the journal Cell Stem Cell
    B.Zika virus causes long term memory damage
    C.Zika virus is not similiar to the Alzheimer’s disease
    D.Zika virus attacks progenitor cells
    Answer –  C.Zika virus is not similiar to the Alzheimer’s disease
    Explanation :
    According to a study published in the journal Cell Stem Cell, U.S. researchers have found evidence that a certain kind of brain cell present in newborns that remains in some amounts in adulthood can be susceptible to Zika infection.

  11. Who has been re-appointed as the Chairman of telecom giant Bharti Airtel for another five year, with effect from October 1, 2016?
    A.Suhail Mittal
    B.Sunil Lamba
    C.Sunil Mittal
    D.Suhail Lamba
    Answer –  C.Sunil Mittal
    Explanation :
    Sunil Bharti Mittal is an Indian entrepreneur, philanthropist and the Founder & Chairman  of Bharti Enterprises, which has diversified interests in telecom, insurance, real estate, hospitality, agri and food besides other ventures.

  12. What is the name of Chinese E-commerce giant Alibaba Group launched a book donation drive?
    A.Mission Books
    B.Mission Billion Books
    C.Mission Million Books
    D.Mission Trillion Books
    Answer –  C.Mission Million Books
    Explanation :
    The drive is carried out in association with Crossword and Ratna Nidhi Charitable Trust, Alibaba Group will also donate over 50,000 books to the campaign, and Alibaba.com and mobile browser UC Web will be online marketing support platform.

  13. The government has selected four investment banks namely Nomura, SBI Caps, ICICI Securities and IDBI Capital for the proposed share sale in _________.
    A.SIDCO
    B.HDFC
    C.SIDBI
    D.HUDCO
    Answer –  D.HUDCO
    Explanation :
    Department of Investment and Public Asset Management (DIPAM), the nodal agency under the finance ministry that co-ordinates government disinvestment programme has selected these four investment banks for the proposed share sale in HUDCO.

  14. Who has been accrediated as India’s new Ambassador to Georgia with residence in Yerevan (Armenia)?
    A.Yogeshwar Sangwan
    B.Bhubaneshwar Sakshi
    C.Gautam Gupta
    D.Suhail Khan
    Answer –  A.Yogeshwar Sangwan
    Explanation :
    Georgia is a country in the Caucasus region of Eurasia. Located at the crossroads of Western Asia and Eastern Europe, it is bounded to the west by the Black Sea, to the north by Russia, to the south by Turkey and Armenia, and to the southeast by Azerbaijan.

  15. Which council has awarded SK Sharma Chairman and Managing Director of Bharat Electronics Limited as the Most Enterprising CEO in Electronics Sector?
    A.Statutory Councils of India
    B.Indian Carpet Export Promotion Council
    C.Indo Vietnam Business Council
    D.Indo Global Business Council
    Answer –  D.Indo Global Business Council
    Explanation :
    New Delhi based Indo Global Business Council (IGBC), a policy think-tank based has awarded SK Sharma Chairman and Managing Director of Bharat Electronics Limited as the Most Enterprising CEO in Electronics Sector.

  16. Which day is observed on August 20, 2016 ?
    A.World Malaria Day
    B.World Mosquito Day
    C.World Dengue Day
    D.World Diabetes Day
    Answer – B.World Mosquito Day
    Explanation :
    World Mosquito Day, observed annually on 20 August, is a commemoration of British doctor Sir Ronald Ross’s discovery in 1897 that female mosquitoes transmit malaria between humans.