Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: 12 June 2020

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 12 June 2020 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2020 updates.

Date-Wise Current Affairs June 2020 PDF(Content & Q&A) for Paid Users – Click Here to Know More

Questions Based on Current Affairs 12 June 2020

  1. Atul Kumar Jain, the commander in Chief of the Eastern Naval Command inaugurated a Deep Submergence Rescue Vehicle (DSRV) complex in which city?
    1) Chandigarh
    2) Visakhapatnam
    3) Surat
    4) Mumbai
    5) Kochi
    Answer-2) Visakhapatnam
    Explanation:
    Vice Admiral Atul Kumar Jain, flag officer commander in Chief of the Eastern Naval Command(ENC) inaugurated a Deep Submergence Rescue Vehicle (DSRV) complex in Vishakapattanam.

  2. What is the amount that was allocated by central government to Jharkhand for the implementation of Jal Jeevan Mission (FY 20-21)?
    1) 452 Crores
    2) 748 Crores
    3) 572 Crores
    4) 664 Crores
    5) 386 Crores
    Answer-3) 572 Crores
    Explanation:
    Jharkhand presented their Annual Action Plan for implementation of Jal Jeevan Mission in the State to the Ministry of Jal Shakti through a virtual meet chaired by Parameswaran Iyer. Jharkhand planned to have 100% household coverage by 2023-24. Central Govt has approved fund of Rs 572.23 Crore for Jharkhand in 2020-21 in comparison to Rs. 267.69 Crore in 2019-20.

  3. According to “Poonam Avlokkan” survey the population of the Asiatic lion at the Gir sanctuary risen to 29% (approx.) in 5 years. The Gir national park is located in which state?
    1) Gujarat
    2) Maharashtra
    3) Madhya Pradesh
    4) Punjab
    5) Arunachal Pradesh
    Answer-1) Gujarat
    Explanation:
    According to the “Poonam Avlokkan” survey the population of the Asiatic lion at the Gir sanctuary in Gujarat has seen a commendable rise to approximately 29% (28.87%) from 27% in 2015 i.e their population went from 523 in 2015 to 674 in 2020.

  4. Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) has launched ‘Turant customs’ at Bengaluru and Chennai recently. Who is the chairman of CBIC?
    1) M Ajit Kumar
    2) Sanjay Dutt
    3) Rajnish Kumar
    4) Rahul Chaudhry
    5) PC Mody
    Answer-1) M Ajit Kumar
    Explanation:
    The Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) launched a flagship programme, “Turant customs” at Bengaluru and Chennai with technological support for faster clearance of imported goods and for the ease of doing business. CBIC Chairman– M Ajit Kumar.

  5. Which state/UT government has renamed Environment ministry as ‘Environment and Climate change’ ministry in June 2020?
    1) Maharashtra
    2) Madhya Pradesh
    3) Haryana
    4) Odisha
    5) Uttarakhand
    Answer-1) Maharashtra
    Explanation:
    On the occasion of World Environment Day (June 05, 2020), the Maharashtra cabinet chaired by its Chief Minister (CM) Uddhav Bal Thackeray has approved a proposal to rename the state’s Environment Ministry as ‘Environment and Climate Change Ministry’ with the aim to play an active role in climate change mitigation.

  6. Which state government implemented ‘Food forest’ project in tribal belts of the state recently?
    1) Maharashtra
    2) Madhya Pradesh
    3) Haryana
    4) Odisha
    5) Kerala
    Answer-5) Kerala
    Explanation:
    On this World environment day, Kerala’s first ‘food forest’ is being prepared at tribal belts of Attapady in Palakkad district.

  7. Which country has signed agreement with Italy to demarcate maritime boundaries?
    1) Greece
    2) Bosnia
    3) Croatia
    4) Turkey
    5) Albania
    Answer-1) Greece
    Explanation:
    Greece and Italy have signed an agreement demarcating their maritime boundaries, amid tension in the Mediterranean region over rights to natural resources. The agreement signed on Tuesday in Athens tackled an issue that had been pending for 40 years.

  8. Central government has extended Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY) for migrant workers recently. Who is the CEO of AB-PMJAY?
    1) Amitabh Kant
    2) Indu Malhotra
    3) Tanveer Singh
    4) Indu Bhushan
    5) Mahesh Sinha
    Answer-4) Indu Bhushan
    Explanation:
    Indian government extended its health insurance scheme Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY) for migrant workers facing unemployment, across states. National Health Authority (NHA) is the nodal agency for implementing AB-PMJAY. CEO of AB-PMJAY and NHA– Dr Indu Bhushan.

  9. The phase 2 & 3 of SAUNI scheme will fill 115 dams in Gujarat state as per Vijay Rupani, CM of the state. Those dams will be filled by water from which river?
    1) Krishna
    2) Ganga
    3) Narmada
    4) Yamuna
    5) Kaveri
    Answer-3) Narmada
    Explanation:
    Vijay Rupani Gujarat Chief Minister, announced the phase 2 and phase 3 of the Saurashtra Narmada Avtaran Irrigation (SAUNI) scheme to fill 115 dams with Narmada water by August 15,2020 and March ,2021 respectively. The SAUNI yojana is a multipurpose project designed to provide irrigation and drinking water in the Saurashtra regions.

  10. Name the state which has launched ‘Panchvati Yojana’ for the senior citizens of rural areas.
    1) Arunachal Pradesh
    2) Madhya Pradesh
    3) Uttar Pradesh
    4) Andhra Pradesh
    5) Himachal Pradesh
    Answer-5) Himachal Pradesh
    Explanation:
    Himachal Pradesh(HP) Chief Minister(CM) Jai Ram Thakur launched ‘Panchvati Yojana’ for the senior citizens of rural areas of the state. Under the yojana parks & gardens will be established in every development block with mandatory facilities under Mahatma Gandhi Employment Guarantee Act(MNREGA) 2005, Scheme of Rural Development Department. About 100 such parks will be developed in different parts of the state during FY 2020.

  11. Central government has allocated the 1 Lakh crore for which scheme in FY 2020-21 (more than 50% of budget estimation)?
    1) PMMY
    2) PM-SYM
    3) PMGKY
    4) PM-KISAN
    5) MGNREGS
    Answer-5) MGNREGS
    Explanation:
    The highest ever allocation of funds worth Rs. 1,01,500 made under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS) in the current Financial Year(FY) 2020-2021. A sum of Rs. 31,493 crores have already been released in 2020-21, which is more than 50 percent of budget estimation of current Financial Year 2020-21.

  12. Andhra Pradesh government has launched ‘Jagananna Chedodu’ scheme to provide financial assistance to tailors, barbers and dhobis. Under the scheme Rs. ____ will be provided per person for 2.47 Lakh workers.
    1) 20,000
    2) 15,000
    3) 2,000
    4) 10,000
    5) 5,000
    Answer-4) 10,000
    Explanation:
    Andhra Pradesh(AP) Chief Minister(CM) Yeduguri Sandinti(YS) Jagan Mohan Reddy launched the ‘Jagananna Chedodu’ scheme to provide financial assistance to tailors, barbers and dhobis(washermen). Under the scheme, Rs 10,000 per person was provided to 2.47 lakh beneficiaries under 60 years of age – washermen (82,347), barbers (38,767) and tailors (1,25,926).
  13. What will be the GDP of India in FY 2020-21 in case of 2nd COVID-19 outbreak, as per Economic Outlook, June 2020 by OECD?
    1) -5.6%
    2) -5%
    3) -4.7%
    4) -7.3%
    5) -6.7%
    [spoiler title="Answer & Explanation" icon="plus" style="fancy"] Answer-4) -7.3%
    Explanation:
    In accordance with the Economic Outlook (EO), June 2020 by Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), India’s Gross Domestic Product (GDP) for FY 2020-2021 predicted at -3.7% which can further decelerate to -7.3% in case of second Covid-19 outbreak, the lowest estimate for India’s growth so far, overtaking Bernstein’s projected 7% contraction for India in FY21.

  • Find the company which has signed MoU with ICAR for joint research, testing and validation of different products?
    1) Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India (TRIFED)
    2) Indian Farmers Fertilizer Cooperative (IFFCO)
    3) Confederation of Indian Industry (CII)
    4) Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA)
    5) Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI)
    Answer-2) Indian Farmers Fertilizer Cooperative (IFFCO)
    Explanation:
    Indian Farmers Fertilizer Cooperative (IFFCO) Ltd signs MoU (Memorandum of Understanding) with the Indian Council of Agricultural Research (ICAR) for joint research, testing and validation of different products through ICAR institutes and Krishi Vigyan Kendras (KVKs).

  • Shobha Sekhar who received “Order of Australia” medal is a renowned _______.
    1) Actor
    2) Lawyer
    3) Banker
    4) Architect
    5) Musician
    Answer-5) Musician
    Explanation:
    Indian Musician Shobha Sekhar, the founder of Kalakruthi a music organisation in Australia receives the Medal of the Order of Australia (OAM) in the Queen’s Birthday 2020 for her service to Indian music and dance.

  • Which institute ranked top (overall category) in the 5th edition of National Institutional Ranking Framework (NIRF) 2020 released by HRD minister Ramesh Pokhriyal?
    1) IISc Bengaluru
    2) Banaras Hindu University
    3) IIT Delhi
    4) IIM Calcutta
    5) IIT Madras
    Answer-5) IIT Madras
    Explanation:The Union Minister of Human Resource Development (HRD) Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ has virtually released 5th edition of National Institutional Ranking Framework (NIRF) Ranking 2020. The rankings are being announced for India’s best universities and institutions in 10 categories namely- Overall, Universities, Engineering, Colleges, Management, Pharmacy, Medical, Dental Architecture, and Law. Indian Institute of Technology (IIT) Madras (Tamil Nadu) has topped the list of ‘overall ranking’ category.List of top 3 India Rankings 2020 is as follows: Overall

    Rank No. Name of Institute Score
    1 Indian Institute of Technology Madras 85.31
    2 Indian Institute of Science, Bengaluru 84.18
    3 Indian Institute of Technology Delhi 81.33


  • Which institute/university ranked top in the QS World University Rankings 2021?
    1) Massachusetts Institute of Technology
    2) Stanford University
    3) Harvard University
    4) California Institute of Technology
    5) University of Oxford
    Answer-1) Massachusetts Institute of Technology
    Explanation:QS (Quacquarelli Symonds) is a global education analyst that released the 17th edition of the QS World University Rankings 2021. This year only 3 Indian Institutions were among the top two-hundred ranks 2 IIT’s and IISC. Globally, MIT (Massachusetts Institute of Technology), USA continues to be the number one for the 9th year in a row.

    QS World University Rankings 2021 ( TOP 5)
    2021 Institution Country
    1 Massachusetts Institute of Technology(MIT) USA
    2 Stanford University USA
    3 Harvard University USA
    4 California Institute of Technology(Cal Tech) USA
    5 University of Oxford UK


  • Which is the most expensive Indian city as per 26th Annual Cost of Living Survey 2020 released by Mercer (Hong Kong is the most expensive city of the world)?
    1) New Delhi
    2) Chennai
    3) Mumbai
    4) Bengaluru
    5) Kolkata
    Answer-3) Mumbai
    Explanation:
    Mercer released its 26th Annual Cost of Living Survey 2020. From India, Mumbai city has been ranked 60th most expensive city globally and also 19th in Asia. Mumbai is the only Indian city ranked in the top 100. Hongkong tops the list globally. Hong Kong is the most expensive city of the world, followed by Ashgabat and Tokyo.

  • Saturn’s moon Titan is drifting away from ringed planet 100 times faster according to scientists. Which journal published this study?
    1) New Astronomy
    2) Journal Nature
    3) Astronomy and Astrophysics
    4) The Astrophysical Journal
    5) Nature Astronomy
    Answer-5) Nature Astronomy
    Explanation:
    Saturn’s moon Titan is drifting a hundred times faster than previously understood—about 11 centimetres per year. The findings, published in the journal Nature Astronomy, may help address an age-old question.

  • Former Olympic medalist Oleksandr Gvozdyk, who announced retirement recently is associated with which sport?
    1) Boxing
    2) Wrestling
    3) Shooting
    4) Weightlifting
    5) Archery
    Answer-1) Boxing
    Explanation:
    33-year-old Ukrainian lightweight boxing champion Oleksandr Gvozdyk also known as “The Nail” announced his retirement. He was born on 15th April 1987 in Kharkiv, Ukraine.

  • Tony Dunne who is in news in June 2020 belongs to which sport?
    1) Hockey
    2) Cricket
    3) Shooting
    4) Tennis
    5) Football
    Answer-5) Football
    Explanation:
    Former Footballer, the defender of Manchester United Tony Dunne, passed away at the age of 78. He was born on 25th July 1941 in Dublin, Ireland.

  • STATIC GK based on Current Affairs

    1. Which state has opened its 1st first biodiversity park in Haldwani district recently?
      1) Assam
      2) Himachal Pradesh
      3) Jharkhand
      4) Odisha
      5) Uttarakhand
      Answer-5) Uttarakhand
      Explanation:
      Uttarakhand forest department opened the first biodiversity park in Haldwani, which is the state’s biggest, on World Environment Day on Friday. The park is spread across 18 acres and has around 500 species of plants. Incidentally, the theme of this year’s World Environment Day is ‘Celebrate Biodiversity.’

    2. The river Vamsadhara originates in which state?
      1) Jharkhand
      2) Bihar
      3) Andhra Pradesh
      4) Madhya Pradesh
      5) Odisha
      Answer-5) Odisha
      Explanation:
      The Chief Ministers of Andhra Pradesh and Odisha will hold talks to clear out all differences with regard to the sharing of Vamsadhara river waters. Andhra Pradesh wants to build the Neradi bridge across the river which will be possible only after Odisha’s consent. Andhra Pradesh also wants to complete the inter-linking of its Nagavali river with the Vamsadhara and expand the Madduvalasa Reservoir project soon. Vamsadhara is an east-flowing river which originates in Kalahandi district of Odisha, flows in Odisha, along its boundary with Andhra Pradesh and finally joins the Bay of Bengal at Kalingapatnam, Andhra Pradesh. The Interstate River Water Disputes Act, 1956 (IRWD Act) is an Act of the Parliament of India enacted under Article 262 of Constitution of India to resolve river disputes.

    3. Where is the HQ of Indian Council of Agricultural Research (ICAR) located?
      1) Pune
      2) Gurugram
      3) Kolkata
      4) New Delhi
      5) Chennai
      Answer-4) New Delhi
      Explanation:
      The HQ of Indian Council of Agricultural Research (ICAR) located at New Delhi.

    4. What is the constituency of HRD minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’?
      1) Bhadrak
      2) Jodhpur
      3) Ambala
      4) Morena
      5) Haridwar
      Answer-5) Haridwar
      Explanation:
      Ramesh Pokhriyal is an Indian politician serving as the Minister of Human Resource Development in the Second Modi ministry. He represents the Haridwar/Hardwar Parliamentary constituency of Uttarakhand in the 17th Lok Sabha.

    5. Where is the HQ of Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) located?
      1) Geneva
      2) London
      3) Rome
      4) New York
      5) Paris
      Answer-5) Paris
      Explanation:
      The HQ of Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) located at Paris, France.