Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Time And Work Set 11

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Time and Work, which is common for all the competitive exams . We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!

Questions Penned by Yogit

  1. A and B can do a piece of work in 24 and 30 days respectively. Both started the work and worked for 6 days. Then B leaves the work and C joins and the remaining work is completed by A and C together in 11 days. Find the days in which C alone can do the work
    a) 80
    b) 100
    c) 120
    d) 130
    e) None of these
    Answer – c) 120
    Explanation :
    (1/24 + 1/30)*6 + (1/24 + 1/c)*11 = 1

  2. P and Q can do a piece of work in 10 days and 20 days respectively. Both of them start the work but P leaves the work 5 days before its completion. Find the time in which work is completed
    a) 10
    b) 15
    c) 20
    d) 25
    e) None of these
    Answer – a) 10
    Explanation :
    (1/10 + 1/20)*(T-5) + 5/20 = 1 (T is the number of days in which the work is completed)

  3. Ram and shyam can do a piece of work in 5 and 7 days respectively. They start working alternatively starting from shyam, then in how many days the work is completed
    a) 5.(3/7) days
    b) 6.(5/7) days
    c) 7.(5/6) days
    d) 5.(6/7) days
    e) None of these
    Answer – d) 5.(6/7) days
    Explanation :
    1/7 + 1/5 = 12/35 this much work is completed in 2 days.
    So 24/35 will be completed in 4 days
    In the next day, 29/35 work get completed in 5 days, so remaining work will be completed by Ram in 6/7 days

  4. A group of 24 women is supposed to do a work in 40 days. After 20 days 4 more women is employed and the work is completed in 2 days before the scheduled time.  How many days it have been delayed if 4 more women were not employed?
    a) 1 day
    b) 2 day
    c) 3 day
    d) 4 day
    e) None of these
    Answer – a) 1 day
    Explanation :
    24*20 + 28*18 = total work = 24*T (T is the number of days when 4 more women are not employed)
    we get T = 41, so work will be delayed by 1 day

  5. P, Q and R can do a piece of work in 16, 24 and 30 days respectively. They started the work simultaneously but P stops the work after 4 days and Q called off the work 2 days before the completion. In what time the work is finished?
    a) 100/9 days
    b) 100/11 days
    c) 100/7 days
    d) 100/13 days
    e) None of these
    Answer – a) 100/9 days
    Explanation :
    4/16 + (T -2)/24 + T/30 = 1 where T is the time taken to complete the job

  6. If P can do 1/3 of the work in 5 days and Q can do 1/4 of the work in 6 days, then how much money will Q get if they were paid a total of 390 rupee?
    a) 120
    b) 150
    c) 170
    d) 190
    e) None of these
    Answer – b) 150
    Explanation :
    sol = P can alone complete the whole  work in 15 days and Q can complete the same work alone in 24 days. So ratio of work done by them 1/15: 1/24 i.e. 8: 5
    Q get = (5/13)*390 = 150

  7. A piece of work has to be completed in 50 days, a number of men are employed but it is found that only half of the work is done in 30 days, then an additional 20 men were joined to complete the work on time. How many men initially put to work?
    a) 30
    b) 35
    c) 40
    d) 45
    e) None of these
    Answer – c) 40
    Explanation :
    suppose Initially X men get employed. Half work is done in 30 days it means full work will be done by X men in 60 days. Now,
    Work done = 1/2 = [20*(x + 20)]/60X
    X = 40

  8. A does half as much work as B in one third of the time taken by B. If together they take 20 days to finish the work then what will be the share of A if 1000 rupees is given for the whole work?
    a) 400
    b) 500
    c) 600
    d) 700
    e) None of these
    Answer – c) 600
    Explanation :
    Let B take x days to complete the work, then A will take  = x/3 + x/3 = 2x/3 days (as half work is completed in one third of the time)
    3/2x + 1/x = 1/20
    X = 50. So A will complete the work in 100/3 days and B will complete the work in 50 days.
    Ratio of work done by A and B – 3/100: 1/50 = 3:2
    So A share = 3/5*1000 = 600

  9. A does half as much work as B does in one sixth of the time. If together they take 20 days to complete the work, then what is the time taken by A to complete the work independently.
    a) 80/3 days
    b) 100/3 days
    c) 60/3 days
    d) 140/3 days
    e) None of these
    Answer – a) 80/3 days
    Explanation :
    Let B complete the work in X days so in one day work done by B is 1/x
    as A do half work in one-sixth of the time so A will complete work in 2*x/6 = x/3 days
    One day work of A and B i.e. 3/x + 1/x = 1/20. So we get x = 80
    So time taken by A alone = 80/3 days

  10. P can do a piece of work in 20 days. Q is 25 percent more efficient than P. In how many days half the work is completed when both are working simultaneously?
    a) 41/9
    b) 40/9
    c) 39/9
    d) 43/9
    e) None of these
    Answer – b) 40/9
    Explanation :
    Q is 25 percent more efficient so he will complete the work in 16 days
    (1/20 + 1/16)*t = 1/2

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Quants you can ask here. We will clear your doubts