Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian History – Set 9

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India Gk(Indian History) !!!

  1. Sulva Sutra is related to  
    1. Geometry
    2. Astronomy
    3. Agriculture
    4. Political
    5. None of  these
    Answer – 1.Geometry
    Explanation :
    Sulva Sutra is related to Geometry. Sulvasutras deal with complex fire altars of various shapes constructed with bricks of specific shapes and area

  2. Who was the author of Silappadikaram ?
    1. Kambar
    2. Ilango Adiggal
    3. Vishnu Sharma
    4. Avvaiyar
    5. None of  these
    Answer – 2.Ilango Adiggal
    Explanation :
    Silappatikaram  is one of The Five Great Epics of Tamil Literature according to later Tamil literary tradition. A Jain poet-prince from Kochi referred to by the pseudonym Ilango Adigal

  3. In how many classes was the Indian Society divided by Magasthenes ?
    1. Eight
    2. Six
    3. Seven
    4. Five
    5. None of  these
    Answer – 3.Seven
    Explanation :
    Basing on Economic status the Indian Society was divided by 7 classes are
    1. Philosophers, farmers, herdsmen, artisans, soldiers, overseers and councilors.

  4. In which metal did the Satavahanas mainly mint their coins ?
    1. Gold
    2. Silver
    3. Copper
    4. Lead
    5. None of  these
    Answer – 4.Lead
    Explanation :
    Satavahanas mainly mint their coins in Lead

  5. Ajanta paintings associated with whose period ?
    1. Magadha’s Period
    2. Gupta’s Period
    3. Maurya’s Period
    4. Harsha’s Perios
    5. None of  these
    Answer – 2.Gupta’s Period
    Explanation :
    The Gupta Period of India. Ajanta cave painting. The Ajanta and Ellora caveswere created during the Golden Age

  6. In which year did the Kalinga War take place ?
    1. 420 B.C
    2. 370 B.C
    3. 261 B.C
    4. 318 B.C
    5. None of  these
    Answer – 3.261 B.C
    Explanation :
    The Kalinga War(261 BC) was fought between the Maurya Empire with Ashoka and Raja Ananta Padmanabha of the state of Kalinga, a feudal republic located on the coast of the present-day Indian state of Odisha and northern parts of Andhra Pradesh.

  7. Which material was mainly used in the mining of Harappan coin ?
    1. Copper
    2. Bronze
    3. Iron
    4. Terecotta
    5. None of  these
    Answer – 4.Terecotta
    Explanation :
    Terecotta was mainly used in the mining of Harappan coin

  8. Keshava Temple located in
    1. Maharashtra
    2. Kerala
    3. Karnataka
    4. Tamil Nadu
    5. None of  these
    Answer – 3.Karnataka
    Explanation :
    The Keshava Temple is located in Somanathapura town in Mysore district, Karnataka.

  9. The Gold coins of Gupta periods were called as
    1. Dinar
    2. Dollar
    3. Rupee
    4. Peso
    5. None of  these
    Answer – 1.Dinar
    Explanation :
    The Gupta period is considered the “Golden Age” of classical. The Gold coins of Gupta periods were called as Dinar.

  10. When was Somnath Temple was destroyed ?
    1. 1123
    2. 1025
    3. 1203
    4. 1056
    5. None of  these
    Answer – 2.1025
    Explanation :
    In 1025 AD, he destroyed the Somnath temple in Gujarat, on the coast of Saurashtra or Kathiwar. This was supposed to be his biggest invasion as he had looted all treasures and precious items of the fortified temple.