Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Profit and Loss Set 10

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Profit and loss , which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams!!!

  1. By selling a TV for Rs.20855, a dealer suffers a loss of 3%, at what price should he sell it to gain 7% ?
    A.Rs.23,500
    B.Rs.23,005
    C.Rs.22,750
    D.Rs.24,200
    E.None of these
    Answer – B.Rs.23,005
    Explanation :
    SP = 97/100 * CP
    CP = 20855*100/97 = 21500
    Gain 7%
    New SP = 21500*107/100 = 23005

  2. An item was brought at Rs.A and sold at Rs.B there by earning a profit of 20%.Had the value of A been 15% less and the value of B been Rs.76 less, a profit of 30% would have been earned. What was the value of B ?
    A.Rs.920
    B.Rs.800
    C.Rs.960
    D.Rs.750
    E.None of these
    Answer – C.Rs.960
    Explanation :
    CP = A, SP = B
    SP = B = 120A/100 = 6A/5……………..I
    SP = B – 76
    CP = 85/100A = 17/20A
    P = 30%
    130/100 * 17/20 A = B – 76
    B = 221/200x + 76………………………….II
    Equate I and II
    221A/200 + 76 = 6A/5
    76 = 240A – 221A/200
    A = 76*200/19
    A = 800
    B = 6*800/5 = 960

  3. A shopkeeper bought 30kg of rice at Rs.75 per kg and 20 kg of rice the rate of Rs.70. per kg.If he mixed the two brand of rice and sold the mixture at Rs.80 per kg. Find his gain
    A.Rs.350
    B.Rs.550
    C.Rs.420
    D.Rs.210
    E.None of these
    Answer – A.Rs.350
    Explanation :
    CP = 30*75 + 20*70 = 2250 + 1400
    = 3650
    SP =80*(30+20) = 4000
    Gain = 4000-3650  = 350

  4. Cost price of 80 note books is equal to the selling price of 65 note books.The gain or loss % is
    A.23%
    B.32%
    C.42%
    D.27%
    E.None of these
    Answer – A.23%
    Explanation :
    % = [80 – 65/65]*100
    = 15*100/65 = 1500/65
    = 23.07 = 23% profit

  5. A shopkeeper gains 15% after allowing a discount of 20% on the market price of an article. Find his profit %, if the articles are sold at market price allowing no discount ?
    A.50%
    B.53.75%
    C.43.76%
    D.45%
    E.None of these
    Answer – C.43.76%
    Explanation :
    Market price = Rs.100
    SP = Rs.80, Discount = 20
    Gain = 15%
    CP = 80*100/115 = 69.56
    Profit % = [100-69.56/69.56]*100
    = 30.44*100/69.56
    = 43.76%

  6. Articles are marked at a price which gives a profit of 22%. After allowing a certain discount the profit reduced to half of previous profit, then the discount % is
    A.9%
    B.7%
    C.10%
    D.12%
    E.None of these
    Answer – A.9%
    Explanation :
    CP = 100
    MP = 122
    SP = 111
    % of D => 122 *(100-x)/100 = 111
    122*(100-x) = 11100
    12200-122x = 11100
    12200-11100 = 122x
    X = 1100/122 = 9.02 = 9%

  7. A man purchases some mangoes at the rate of 3 for Rs.40 and 5 for Rs.60.If he sells all the mangoes at the rate of 3 for Rs.50, find his gain or loss %
    A.15%
    B.32%
    C.20%
    D.27%
    E.None of these
    Answer – B.32%
    Explanation :
    3=> 40, 15=> 200
    5 =>60, 15=> 180
    Total = 200+180 = 380
    3=> 50, 30=> 500
    % = 500-380/380]*100 = 31.57 = 32%

  8. If the manufacturer gains 5%, the Wholesale dealer 8% and the retailer 12%, then  the cost of production of an article whose retail price is Rs 1247, is
    A.Rs.1087
    B.Rs.900
    C.Rs.982
    D.Rs.1150
    E.None of these
    Answer – C.Rs.982
    Explanation :
    C.P. of article
    = 1247 ×100/105×100/108 ×100/112= Rs. 981.8 = Rs.982

  9. A Cow and a carriage together cost Rs 5000. If by selling the horse at a profit of 10% and the carriage at a loss of 10% a total profit of 2.5% is made, then what is the cost price of the cow ?
    A.Rs.3200
    B.Rs.3125
    C.Rs.4200
    D.Rs.4320
    E.None of these
    Answer – B.Rs.3125
    Explanation :
    Let the CP of cow be Rs x then CP of carriage would be Rs (5000 -x)
    SP of horse = 1.1x
    SP of carriage = 0.9 (5000 – x)
    1.1x × 0.9 (5000 – x) = 5000 × 1.025 = 5125
    1.1x + 4500 – 0.9x = 5125
    0.2x = 625
    x = Rs 3125

  10. By selling 16 bananas , a vendor loses the selling price of 4 bananas due to rain.Find his loss %
    A.10%
    B.12%
    C.17%
    D.20%
    E.None of these
    Answer – D.20%
    Explanation :
    Loss % = loss*100/total
    = 4*100/20
    = 400/20 = 20%

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.