Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 72

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Interpretation that is important for IBPS, SBI, RRB,SSC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

Directions (Q.1-5): Study the following pie chart carefully and answer the questions given below.

The number of people in a company working in various fields,
(Total number of People = 40000) 

  1. What is the respective ratio of the men to the women working in design field?
    1. 9:13
    2. 13:17
    3. 23:27
    4. 27:31
    5. 32:37
    Answer – 3. 23:27
    Explanation :
    From chart,
    360° = 40000
    180° = 20000
    90° = 10000
    45° = 5000
    36° = 4000
    18° = 2000
    Design = 45° = 5000
    Women = 5000* 54/100 = 2700
    Men = 5000-2700 = 2300
    Ratio = 23:27

  2. What is the average number of females working in all the fields together?
    1. 2640
    2. 2890
    3. 2980
    4. 3280
    5. 3420
    Answer – 2. 2890
    Explanation :
    Average = 6500+3040+2280+2700+1440+1380/6 = 17340/6 = 2890.

  3. The number of women working in HR is what per cent of the total number of people working from all the fields together?
    1. 2.6%
    2. 3.2%
    3. 4.5%
    4. 5.7%
    5. None of the above
    Answer – 4. 5.7%
    Explanation :
    Total in HR = 27° = 3000
    Women working in HR = 3000*76/100 = 2280
    Total = 40000
    Percentage = 2280/40000 *100 = 5.7%

  4. What is the total number of men working in night shifts from all the industries together?
    1. 21650
    2. 21600
    3. 22550
    4. 22850
    5. None of the above
    Answer – 5. None of the above
    Explanation :
    Total = 3500+4960+720+2300+6560+4620 = 22660

  5. In how many fields, the number of women working in the field is more than the number of men working in that same field?
    1. One
    2. Two
    3. Three
    4. More than three
    5. Can’t be determined
    Answer – 3. Three
    Explanation :
    In IT, HR and Design women are more than men.

Directions (Q.6-10): Study the following pie chart carefully and answer the questions given below.
The number of Literate people living in various cities and the table shows male and female literate peoples,
Total number of Literate Population = 4000000

  1. What is the ratio of the number of females in Jaipur to the number of males in Bangalore?
    (a) 3:5
    (b) 2:3
    (c) 1:3
    (d) 5:6
    (e) None of these
    Answer – (c) 1:3
    Explanation :
    EXPLANATION:
    Number of females in Jaipur = 11/100 *4/11* 4000000
    Number of females in Bangalore = 22/100 * 6/11 * 4000000
    Ratio = 1:3

  2. What was the approximate percentage of female from Mumbai to the male in Hyderabad?
    (a) 55%
    (b) 60%
    (c) 65%
    (d) 70%
    (e) 75%
    Answer – (d) 70%
    Explanation :
    Female from Mumbai = 15/100 * 7/12 * 4000000 = 250000
    Male from Hyderabad = 22/100 * 6/11 *4000000= 360000
    Ratio = 250000/360000 *100 = 70%

  3. What is the total number of literate male in Chennai and literate female in Kolkata together?
    (a) 46300
    (b) 636000
    (c) 536000
    (d) 463000
    (e) 53600
    Answer – (c) 536000
    Explanation :
    Number of literate male in Chennai = 19/100 * 3/5 * 4000000 =456000
    Number of literate female in Kolkata = 16/100 * 1/8 * 4000000 =80000
    Total = 536000

  4. In the number of literate male people in Mumbai, 27% are doctors, 39% are Engineers while in the remaining male 22% are lawyers. The number of lawyers is?
    1. 77000
    2. 56500
    3. 26180
    4. 34850
    5. 18560
    Answer – 3. 26180
    Explanation :
    Literate male in Mumbai = 350000
    Doctor = 27/100 *350000 = 94500
    Engg = 39/100*350000 = 136500
    Remaining = 119000
    Only 22% are lawyers.
    Lawyers = 119000*22/100 = 26180

  5. What is the ratio of the number of males in Jaipur to the number of females in Hyderabad?
    (a) 3:5
    (b) 7:8
    (c) 9:13
    (d) 13:21
    (e) None of these
    Answer – (b) 7:8
    Explanation :
    Number of males in Jaipur = 11/100 *7/11 * 4000000 = 280000
    Number of females in Hyderabad = 17/100 * 8/17 * 4000000 = 320000
    Ratio = 7:8