Current Affairs PDF

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 60

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Interpretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

(Q.no: 1-5). Study the table carefully to answer the questions that follow:
Distance(in Km) travelled by six cars on six different days of the week.

A B C D E F
Monday 240 250 320 325 330 300
Tuesday 320 264 308 314 318 314
Wednesday 324 294 330 312 310 325
Thursday 288 300 310 278 260 275
Friday 366 302 288 292 270 268
Saturday 292 284 260 274 280 242

  1. What is the difference between the average distance covered by Car D in all the days together and the average distance covered by all the cars together on Saturday? 
    A. 25.16
    B. 26.16
    C. 27.16
    D. 28.16
    E.None of the Above
    Answer – C. 27.16 
    Explanation :
    Average distance covered by Car D in all the days together = 1795/6 = 299.16
    Average distance covered by all the cars together on Saturday = 1632/6 =272
    Difference = 299.16 – 272 = 27.16

  2. If the speed of the car A on Monday was 19.2 Km/hr, and the speed on Wednesday was 20 Km/hr and on Friday was 30 Km/hr. What was the approximate average time taken(in hours) by it to cover the distance on given days?
    A.16 hours
    B.15 hours
    C.18 hours
    D.13 hours
    E.None of the Above
    Answer – D.13 hours
    Explanation :
    Required Time(Monday) = 240/19.2 = 12.5
    Required Time(Wednesday) = 324/20 = 16.2
    Required Time(Friday) = 366/30 = 12.2
    Average time taken by Car A in given days = (12.5 + 16.2 + 12.2)/3 =13.63

  3. If to travel the given distance, the time taken by Car B on all the days was 8 hours, What was the average speed of the Car on all the days together?
    A. 45.27 kmph
    B. 35.29 kmph
    C. 25.27 kmph
    D. 15.26 kmph
    E.None of the Above
    Answer – B. 35.29 kmph
    Explanation :
    250/8 = 31.25 kmph ; 264/8 = 33 kmph ; 294/8 = 36.75 ; 300/8 = 37.5 ; 302/8 = 37.75 ; 284/8 = 35.5
    Average Speed of Car B on all the days together = 35.29 kmph

  4. Total distance travelled by all the cars together on Friday and Saturday is what percent of total distance travelled by all the cars together on Monday and Tuesday?
    A.94%
    B.92%
    C.90%
    D.93%
    E.None of the Above
    Answer – A.94%
    Explanation :
    Total distance travelled by all the cars together on Friday & Saturday = 1786 + 1632 = 3418
    Total distance travelled by all the cars together on Monday and Tuesday = 1765 + 1838 = 3603
    Required % = (3418/3603)*100 = 94%

  5. If on Tuesday, Car C and Car E travelled at the same speed, what was the ratio of the time taken by Car C and that taken by Car E to cover their respective distances?
    A. 161 : 173
    B. 173 : 159
    C. 154 : 159
    D. 161 : 154
    E. None of the Above
    Answer – C. 154 : 159
    Explanation :
    = [308/x]:[318/x]
    = 154 : 159

II.  Directions (Q. 6-10): Study the graph carefully to answer the questions that follow:
Percent profit made by two companies over the years.
Percent Profit = [(Income – Expenditure)/Expenditure]*100

line-1

  1. If in the year 2004 the expenditures incurred by company A and B were the same, what was the ratio of the income of company A to that of Company B in that year?
    A. 25 : 26
    B. 26 : 27
    c. 20 : 21
    D. 27 : 28
    E. None of these
    Answer – D. 27 : 28
    Explanation :
    Let Expenditure = Rs.100
    Income(A) = Rs. 135
    Income(B) = Rs. 140
    Ratio = 135 : 140 = 27 : 28

  2. What is the sum of the average per cent profit earned by company B and A over all the years together?
    A. 69.16
    B. 79.16
    C. 89.16
    D. 59.16
    E. None of these
    Answer – B. 79.16
    Explanation :
    Average per cent profit earned by company B = 235/6 = 39.16
    Average per cent profit earned by company A = 240/6 = 40
    Sum = 79.16

  3. If the amount of profit earned by company A in the year 2007 was Rs.1.5 lakhs, what was its expenditure in that year?
    A. 3.75 lakh
    B. 4.50 lakh
    C. 9.25 lakh
    D. 5.75 lakh
    E. None of these
    Answer – A. 3.75 lakh
    Explanation :
    1.5 * (100/40)= 3.75 lakh

  4. If in the year 2008, the incomes of both companies A and B were same, What was the ratio of expenditure of Company A to the expenditure of Company B in that year?
    A. 14 : 15
    B. 13 : 14
    C. 15 : 16
    D. 13 : 15
    E. None of these
    Answer – D. 13 : 15
    Explanation :
    Expenditure (A) = x *(100/150) = (2/3)x
    Expenditure (B) = x *(100/130) = (10/13)x
    (2/3)x : (10/13)x = 13 : 15

  5. What is the ratio of the amount of profit earned by company A to that by company B in the year 2009?
    A. 2 : 3
    B. 4 : 7
    C. 11 : 15
    D. Cannot be determined
    E. None of these
    Answer – D. Cannot be determined