Current Affairs PDF Sales

SBI PO 2015: Quantitative Aptitude Quiz Set 2

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants, Welcome to SBI PO 2015 Quiz Sections. Here is a set of question with solution in Quantitative Aptitude based on Sbi po exam. We hope it will helpful for exam. Kindly tell your suggestion in comment section.

 

  1. A call-centre boy observes that he gets a call at an interval of
    (a) every 10 minutes from delhi
    (b) every 12 minutes from Mumbai
    (c) every 20 minutes from Jaipur
    (d) every 25 minutes from UP
    if in the early morning at 4:00 a.m. he has received the calls simultaneously from all the four cities,then at what time it will receive the calls at a time from all cities on the same day?
    (a) 5 a.m.
    (b) 9 a.m
    (c) 10 a.m
    (d) 11 a.m.[su_accordion]
    Ans – b
    Explanation:
    LCM of 10,20,30 and 25 gives you the time at which all calls at the same time
    LCM of 10,12,20 and 25 is 300 minutes
    so 300 minutes=5 hours
    so, 4 a.m + 5 hours= 9 a.m.
     


    [/su_accordion]
  2. X alone can complete a piece of work in 12 days and Y alone can complete the same
    work in 24 days. If they work on alternate days with X working on first day, then in
    how many days will the work be completed?
    (a) 15
    (b) 16
    (c) 4
    (d) 8
    [su_accordion]
    Ans- B
    Explanation:
    work done by A in one day = 1/12
    work done by B in one day= 1/24
    work done by A and B in one day = 1/12+1/24
    =(2+1)/24=3/24
    =1/8
    1/8 …………….2 days
    1…………………? days (1 is whole work )
    ?=(1/8)x 2= 16 days
     


    [/su_accordion]
  3. Nishu scored 85 marks in English, 80% marks in Maths and x marks in Hindi. The maximum marks in each subject is 125. If he got an overall percentage of 68 in the three subjects, what is the value of x?
    (a) 100
    (b) 80
    (c) 70
    (d) 85
    [su_accordion]
    Ans- C
    Explanation:
    (X + 85+ 100) / (3×125) = 68
    gives x= 70
     


    [/su_accordion]
  4. If x is subtracted from the numbers 7, 31 and 199, then the remainders will be in continued proportion. What is the value of x?
    (a) 5
    (b) 3
    (c) 8
    (d) 4
    [su_accordion]
    Ans-B
    Explanation:
    (7-x)/(31-x)= (31-x)/(199-x)
    gives x=3
     


    [/su_accordion]
  5. Rs.12800 amounts to Rs.25000 in 3 years at a certain rate of compound interest. Find the rate of interest per annum. Select the correct alternative from the given choices.
    (a) 25%
    (b) 30%
    (c) 8%
    (d) 4%
    [su_accordion]
    Ans – A
    Explanation :
    A=P [1+r/100]^3
    25000=12800 [1+r/100]^3
    [1+r/100]^3 = 25000/12800 = 125/64 = (5/4)^3
    1+r/100 = 5/4
    r/100=1/4
    = 25 %
     


    [/su_accordion]
  6. The total of the ages of Jayant, Prem and Saransh is 93 years. Ten years ago, the ratio of their ages was 2 : 3 : 4. What is the present age of Saransh?
    (a)35
    (b)36
    (c)37
    (d)38
    [su_accordion]
    Ans – D
    Explanation:
    Let the ages of Jayant, Prem and Saransh 10 years ago be 2x, 3x and 4x years respectively
    Then, (2x + 10) + (3x + 10) + (4x + 10) = 93
    9x = 63
    x = 7
    Saransh’s present age = (4X + 10) = 38 years
     


    [/su_accordion]
  7. Shekhar started a business investing Rs. 25,000 in 1999, In 2000, he invested an additional amount of Rs. 10,000 and Rajeev joined him with an amount of Rs. 35,000. In 2001, Shekhar invested another additional amount of Rs. 10,000 and Jatin joined them with an amount of Rs. 35,000. What will be Rajeev’s share in the profit of Rs. 1,50,000 earned at the end of 3 years from the start of the business in 1999?
    (a)Rs 50000
    (b)Rs 60000
    (c)Rs 80000
    (d)Rs 30000
    [su_accordion]
    Ans – a
    Explanation:
    Shekhar : Rajeev : Jatin
    = (25000 x 12 + 35000 x 12 + 45000 x 12) : (35000 x 24) : (35000 x 12)
    = 1260000 : 840000 : 420000 = 3 : 2 : 1
    Rajeev’s share = 150000 x 2/6
    = Rs. 50000
     


    [/su_accordion]
  8. Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?
    (a)10 min
    (b)11 min
    (c)12 min
    (d)13 min
    [su_accordion]
    Ans-A
    Explanation:
    Due to stoppages, it covers 9 km less.Time taken to cover 9 km = (9/54 x 60) min = 10 min
     


    [/su_accordion]
  9. The arithmetic mean of the scores of a group of students in a test was 52. The brightest 20% of them secured a mean score of 80 and the dullest 25% a mean score of 31. The mean score of remaining 55% is:
    (a)51
    (b)53
    (c)54
    (d)55
    [su_accordion]
    Ans – A
    Explanation:
    Let the required mean score be a
    Then, 20 x 80 + 25 x 31 + 55 x a = 52 x 100
    1600 + 775 + 55a = 5200
    55a = 2825
    a = 51.4
     


    [/su_accordion]
  10. Three number are in the ratio of 3 : 4 : 5 and their L.C.M. is 2400. Their H.C.F. is:
    (a)40
    (b)80
    (c)120
    (d)200
    [su_accordion]
    Ans- A (40)
    Explanation:
    Let the numbers be 3x, 4x and 5x.
    Then, their L.C.M. = 60x.
    So, 60x = 2400 or x = 40.
    The numbers are (3 x 40), (4 x 40) and (5 x 40).
    Hence, required H.C.F. = 40.
     


    [/su_accordion]