Reasoning Questions: Seating Arrangement Set 36

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Eight members P, Q, R, S, T, U, V and W of a family are sitting around a circular table with all of them facing outwards. Each one of them like different colours viz. Green, Yellow, Black, Purple, Pink, White, Orange and Red. Three married couples are there in the family.

  • S is the mother of P and T and sits second to the left of T. W is the only sister-in-law of P whereas Q likes White and is daughter-in-law of R. The two youngest members sit next to each other.
  • The one likes the yellow colour sits between V and the one who likes pink. V is third to the left of S. U is an immediate neighbour of her aunty W who does not sit next to S.  R does not like Red or Orange. V does not like Black or Orange.
  • The one who likes white sits between the persons who like Orange and Red Respectively. S’s husband and son sit next to her. Purple colour is not liked by V’s father. P who is the father of U and uncle of V sits to the left of the person who likes Green.
Explanation
Explanation-
dig

bl-rn

  1. Which of the following statements is true regarding the family?
    A. P is the brother of W
    B. R is the father-in-law of P
    C. Q is the aunty of V
    D. U and V are married couple
    E. None of the Above
    Answer
    Answer – C. Q is the aunty of V
  2. Who among the following sits between Q and the one who likes yellow colour?
    A. P
    B. T
    C. S
    D. V
    E. W
    Answer
    Answer – D. V
  3. What is the position of the person who likes purple colour with respect to the one who likes white colour?
    A. Third to the right
    B. Second to the left
    C. Immediate left
    D. Third to the left
    E. Fourth to the left
    Answer
    Answer – A. Third to the right
  4. Who among the following likes Black?
    A. W
    B. U
    C. V
    D. X
    E. T
    Answer
    Answer – E. T
  5. Which of the following options represent a pair?
    A. Y, X
    B. W, T
    C. W, R
    D. S, U
    E. None of the above
    Answer
    Answer – B. W, T

Clerical Level Question:

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Twelve Cricket players are sitting in two parallel rows containing six people each such that they are equidistant from each other. In row 1: Virat Kohli, M.S.Dhoni, Yuvraj Singh, Ashwin, Suresh Raina and Rohit Sharma are seated and all of them are facing South. In row 2: Gautam Gambhir, Shikar Dhawan, Ravindra Jadeja, Ajinkya Rahane, Mohammed Shami and Umesh Yadav are seated and all of them are facing North. Therefore, in the given seating arrangement, each member seated in a row faces another member of the other row.

  • Ashwin sits third to the right of M.S.Dhoni. Suresh Raina does not face the immediate neighbour of Ajinkya Rahane. Neither Shikar Dhawan nor Umesh Yadav sits at an extreme end of the line.
  • Two people sit between Shikar Dhawan and Umesh Yadav. The immediate neighbour of Shikar Dhawan faces the person who sits third to the left of Virat Kohli. The one who faces M.S.Dhoni sits second to the right of Mohammed Shami.
  • Yuvraj Singh and Suresh Raina are immediate neighbours. Ravindra Jadeja sits second to the left of Gautam Gambhir. Either Ashwin or M.S.Dhoni sits at an extreme end of the line.
Explanation
Explanation-
north-south-player
  1. Who amongst the following sit at the extreme ends of the rows?
    A. Ravindra Jadeja, Suresh Raina
    B. M.S.Dhoni, Gautam Gambhir
    C. M.S.Dhoni, Suresh Raina
    D. Gautam Gambhir, Ravindra Jadeja
    E. Virat Kohli, Ajinkya Rahane
    Answer
    Answer – E. Virat Kohli, Ajinkya Rahane
  2. Who amongst the following faces Ashwin?
    A. Virat Kohli
    B. Gautam Gambhir
    C. Ajinkya Rahane
    D. Ravindra Jadeja
    E. None of the Above
    Answer
    Answer – B. Gautam Gambhir
  3. How many persons are seated between Rohit Sharma and M.S.Dhoni?
    A. One
    B. Two
    C. Three
    D. Four
    E. None of these
    Answer
    Answer – C. Three
  4. Virat Kohli is related to Gautam Gambhir in the same way as Ashwin is related to Shikar Dhawan based on the given arrangement. Which of the following is Suresh Raina related to, following the same pattern?
    A. Virat Kohli
    B. Ajinkya Rahane
    C. Ravindra Jadeja
    D. M.S.Dhoni
    E. Cannot be determined
    Answer
    Answer – B. Ajinkya Rahane
  5. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
    A. Ravindra Jadeja, Rohit Sharma
    B. M.S.Dhoni, Shikar Dhawan
    C. Shikar Dhawan, Suresh Raina
    D. Gautam Gambhir, Ravindra Jadeja
    E. Virat Kohli, Umesh Yadav
    Answer
    Answer – D. Gautam Gambhir, Ravindra Jadeja