Current Affairs PDF

Reasoning Questions: Puzzles Set 62

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven different Mobile shops – A, B, C, D, E, F and G sold Mobiles starting from Monday to Sunday (of the same week) not necessarily in same order. The number of “Apple  Phones” sold by the Seven shops in seven different days are 6, 13, 10, 12, 20, 15 and 27 (not necessarily in same order).

The shop F sold Mobiles on one of the days after the shop which sold 6 Mobiles. The Shop ‘A’ sold on one of the days after Friday. On Wednesday, the number of Mobiles sold are 12. The difference between the number of Mobiles sold on Monday and Friday is the multiple of the number 7. There are two shops sold mobiles between the shop F and the shop which one sold 6 Mobiles. Shop B sold Mobiles on one of the days immediately before the shop that sold 10 Mobiles. There are two shops sold mobiles between B and G. There are three shops sold mobiles between the shop F and D. C not sold the least number of Mobiles. The sum of Mobiles sold on Wednesday and Saturday is more than ten and the sum equals to the number of Mobiles sold on Friday. The difference between the number of Mobiles sold by Shop B and G is less than five. The Shop which sold 10 Mobiles not on Friday. The shop which sold more than 12 Mobiles(not an odd number) is immediately after the one which sold 12 Mobiles. Shop F sold more number of Mobiles than Shop D.

Days Shops Number of Mobiles
Monday D 13
Tuesday E 6
Wednesday G 12
Thursday C 20
Friday F 27
Saturday B 15
Sunday A 10


  1. Which of the following is sold by Shop A?
    A. 20
    B. 15
    C. 27
    D. 10
    E.  13
    Answer – D. 10

  2. Which of the following combinations of “Shop – Day – Number of  Mobiles” is True with respect to the given arrangement?
    A. E – Friday – 15
    B. A – Saturday – 6
    C. C – Thursday – 20
    D. B – Friday – 13
    E. E – Thursday – 10
    Answer – C. C – Thursday – 20

  3. Which of the following shop sold Mobiles immediately after B?
    A. D
    B. E
    C. F
    D. A
    E. None
    Answer – D. A

  4. In this arrangement, A is related to Monday, B is related to Tuesday then F is related to?
    A. Tuesday
    B. Wednesday
    C. None of the given options is true.
    D. Saturday
    E. Sunday
    Answer – B. Wednesday

  5. Which among the following shop sold “Apple Phones” on Tuesday?
    A. B
    B. C
    C. A
    D. E
    E. F
    Answer – D. E

II. Study the following information carefully to answer the given questions

Seven Persons – A, B, C, D, E, F, and G – live on separate floors of a seven storey-ed building, but not in the same order. The ground floor of the building is numbered 1, the floor above it 2 and so on until the topmost floor is numbered 7. Each person likes different fruits – Apple, Banana, Orange, Guava, Pomegranate, Grapes and Pineapple, but not necessarily in the same order.

The person who likes Guava lives on floor numbered four. A does not live on the lowermost floor. A lives on any odd numbered floor below the one who likes Guava. Only two persons live between A and the person who likes Pineapple. Only one person lives between B and F. F lives on an even numbered floor and does not like Guava. Only three persons live between the persons who like Apple and Orange respectively. The person who likes Apple live on any floor above the B’s floor. The person who likes Apple does not live on the topmost floor. G lives on an even numbered floor but neither immediately above nor immediately below the floor of A. C does not like Apple or Orange. Only two persons live between D and the one who likes Guava. The person who likes Pomegranate lives on the floor immediately above the floor of the person who likes Grapes.


[table]

Floor No Person Fruits
7 C Banana
6 G Pineapple
5 E Apple
4 B Guava
3 A Pomegranate
2 F Grapes
1 D Orange

[/table]


  1. How many persons live between the floors on which G and D live?
    A. Three
    B. Two
    C. Four
    D. Five
    E. No one
    Answer – C. Four

  2. Which of the following statements is/are true according to the given information?
    A. E lives on floor numbered 5 and he does not like Guava
    B. A likes Pomegranate and he does not live on floor numbered 4
    C. C likes Banana and he lives on the topmost floor
    D. Only two persons live between the floors of E and F
    E. All the statements are true.
    Answer – E. All the statements are true.

  3. Who among the following lives on the floor immediately above the floor of A?
    A. B
    B. F
    C. G
    D. C
    E. No one
    Answer – A. B

  4. Who among the following lives exactly between the floors on which G and B live?
    A. F
    B. E
    C. D
    D. C
    E. No one
    Answer – B. E

  5. Who among the following does like Orange?
    A. A
    B. D
    C. B
    D. C
    E. No one
    Answer – B. D