Current Affairs PDF

Reasoning Questions: Puzzles Set 55

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

PO Prelims level Questions:-

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven different boxes P, Q, R, S, T, U and V contain seven different fruits namely viz., Guava, Apple, Banana, Mango, Pomegranate, Plum and Orange are arranged one above the other. The box at the bottom of arrangement is numbered 1, the above box is numbered 2 and so on. Box V does not contain Guava. Q is immediately above T. The box which contains the Mango is immediately below P. Only one box is between the Guava box and U. V is immediately above the Plum box. More than two boxes are above the box that contains Guava. Only two boxes are between the Apple box and the box that contains Oranges. Only two boxes are between the box which contains the yellow-colour fruit(not Banana) and the box which contains Guava. The box filled with Banana is neither at the top nor at the bottom of the arrangement. Only one box is between Q and the box which one is filled with Apples. Q is placed above the Apple box. R is placed immediately above U. Neither R nor V contains Mango.

[table]

Position Box Fruit
7 R Pomegranate
6 U Orange
5 Q Banana
4 T Guava
3 V Apple
2 P Plum
1 S Mango

[/table]


  1. As per the given arrangement, S is related to Pomegranate and U is related to Plum in a certain way. To which of the following is V related to the same way?
    A. Pomegranate
    B. Orange
    C. Banana
    D. Guava
    E. None of the Above
    Answer – C. Banana

  2. Which of the following pairs of people occupy the top, middle and botttom positions of the arrangement?
    A. R, P, T
    B. R, T, U
    C. P, T, V
    D.Q, U, S
    E. R, T, S
    Answer – E. R, T, S

  3. Which combination represents the position of R and the fruit?
    A. 5 – Pomegranate
    B. 4 – Plum
    C. 1 – Mango
    D. 4 – Guava
    E. 7 – Pomegranate
    Answer – E. 7 – Pomegranate

  4. Which amongst the following arranged exactly in betwen U and T?
    A. P
    B. S
    C. Q
    D. T
    E. Other than those given as options
    Answer – C. Q

  5. Which of the following fruit is filled in Box “P”?
    A. Pomegranate
    B. Orange
    C. Plum
    D. Guava
    E. None of the Above
    Answer – C. Plum

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Eight players(Both National level and International level players) namely viz., P, Q, R, S, T, U, V and W went to a tournament by an Eight Seater Vehicle. Among the players Four of them play Hockey and remaining players associated with Tennis. There were four rows and each row contains two seats. No two national level players and No two Hockey players occupied seats in the same row. Q is an International level player but he did not sit either with V or With W. P and V are related to same game. P and S are in either National level player or International level player category. P and V are in the same category with W either in National level or in International level. Q and S are not related to the same game. W who is a Hockey player did not sit in row 4. R sat with S. Both U and W are the players of either Hockey or Tennis. P and V sat in row 1 and row 2 respectively.

[table]

Person Row Level Sports
P 1 National Tennis
Q 1 International Hockey
R 4 International Hockey
S 4 National Tennis
T 3 International Tennis
U 2 International Hockey
V 2 National Tennis
W 3 National Hockey


  1. Which of the following players related to National Level Players Category?
    A. P, R, S, T
    B. Q, R, S, V
    C. Q, W, S, P
    D. V, W, S, P
    E. None of the Above
    Answer – D. V, W, S,

  2. Which of the following combinations of Person-Row-Level-Sports is correct ?
    A. P – 2 – National – Hockey
    B. Q – 3 – Inter National – Tennis
    C. S – 4 – National – Hockey
    D. T – 1 – Inter National – Tennis
    E. W – 3 – National – Hockey
    Answer – E. W – 3 – National – Hockey

  3. Which of the following statements is true with respect to the given arrangement?
    A. Q is an International Player and sitting in row 2.
    B. R is sitting in row 4
    C. T who is sitting in row 3 plays Hockey
    D. V is an International Player
    E. All of the given statements are true
    Answer – B. R is sitting in row 4

  4. Who among the following sits in Row – 4?
    A. S
    B. P
    C. Q
    D. U
    E. V
    Answer – A. S

  5. Who among the following sit with W in Row 3 ?
    A. S
    B. P
    C. Q
    D. U
    E. T
    Answer – E. T