Current Affairs PDF

Reasoning Questions: Puzzles Set 45

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Bank PO Level Questions :-

I.Study the following information carefully to answer the given questions

There are six boys M, N, O, P, Q and R. They want to go out with six girls S, T, U, V, W and X, not necessarily in the same order. The pairs went to different cities Agra, Ooty, Darjeeling, Shimla and two of them went to Goa. They like different bikes, viz Karizma, Bullet, Passion and Discover. But Karizma and Bullet are preferred by two pairs.

  • M and P visit Goa but do not like either Karizma or Discover.
  • R does not go out with W Both of them do not like Passion.
  • V and U want to go to Agra and Darjeeling respectively. The persons visiting Ooty like the same bike as N does.
  • O goes out with X to Ooty but does not like either Bullet or Discover.
  • N goes to Agra and likes Karizma.
  • Q does not go out either with S or T, he does not go to Darjeeling, he likes neither Passion nor Bullet.

[table]

Boy Girl Place Bike
M S/T Goa Bullet/Passion
P T/S Goa Passion/Bullet
R U Darjeeling Bullet
O X Ooty Karizma
N V Agra Karizma
Q W Shimla Discover

[/table]


  1. Who among the following went to Agra ?
    1.PS
    2.WQ
    3.OX
    4.NV
    5.None of these
    Answer – 4.NV

  2. If M goes with S then who among the following went goes with P ?
    1.V
    2.U
    3.T
    4.W
    5.None of these
    Answer – 3.T

  3. Who among the following went to ooty ?
    1.X
    2.U
    3.V
    4.W
    5.None of these
    Answer – 1.X

  4. Which of the following bike does O like ?
    1.Karizma
    2.Discover
    3.Bullet
    4.Passion
    5.None of these
    Answer – 1.Karizma

  5. Which of the following is correct ?
    1.O-Goa-Passion
    2.R-Agra-Discover
    3.U-Ooty-Bullet
    4.Q-Shimla-Discover
    5.None of these
    Answer – 4.Q-Shimla-Discover

II.Study the following information carefully to answer the given questions

There are five executives A, B, C, D and E. Each has a different hobby viz Reading, Shopping, Singing, Walking and Swimming but not necessarily in the same order.  Each executive has friendship with a persons viz P, Q, R, S and T. Each persons has a different profession viz Doctor, Lawyer, Teacher, Engineer and Driver.

  • Among Executives , there are only three females – the one who has friendship with R, the one whose hobby is Reading and the one who has friendship with the person who is an Engineer.
  • The female whose hobby is shopping has friendship with the person who is Teacher.
  • The Person who is a lawyer has no friendship with the person whose hobby is Singing. S is neither a lawyer nor a Doctor.T is not Teacher.
  • The person who has friendship with T is a female but she is not D. E’s hobby is shopping and is not a male. A and C are not females.
  • A’s hobby is swimming and is friend neither with T nor with Lawyer.
  • B’s hobby is walking. Q is a Doctor and he has no friendship with A. The one who is a Doctor has no friendship with D.

[table]

Executive Hobby Friend Profession
E(-) Shopping R Teacher
D(-) Reading P Lawyer
B(-) Walking T Engineer
A(+) Swimming S Driver
C(+) Singing Q Doctor

[/table]


  1. The one whose hobby is singing is a friend of who among the following ?
    1.R
    2.Lawyer
    3.T
    4.Doctor
    5.None of these
    Answer – 4.Doctor

  2. Which of the following pairs correctly represents the pair of friends ?
    1.CR
    2.AS
    3.DT
    4.RB
    5.None of these
    Answer – 2.AS

  3. Who among the following is an Engineer ?
    1.T
    2.S
    3.R
    4.P
    5.None of these
    Answer – 1.T

  4. Which of the following represents the group of persons having female friend ?
    1.T,R, S
    2.S,Q, R
    3.R, P, T
    4.T,S, Q
    5.None of these
    Answer –  3.R, P, T

  5. Which of the following is the specialisation of S ?
    1.Driver
    2.Engineer
    3.Teacher
    4.Doctor
    5.None of these
    Answer – 1.Driver

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Reasoning you can ask here. We will clear your doubts