Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From all topics , which are Important for upcoming IBPS and RRB exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams. Do see the solutions, you might get any shortcut.

**Out of 9 persons, eight spent Rs 12 each on their meals and the ninth person spent Rs 8 more than the average expenditure of all the nine. What was the total money spent by them?**

A. Rs 115

B. Rs 117

C. Rs 110

D. Rs 120

B. Rs 117

Explanation:

Let av. Expenditure be x

Then, 12*8 + (x + 8) = 9x

x = 13

Total money = 9*13 = 117**The average temperature of the town in the first for days of a week was 58**^{o}. The average for the second, third, fourth and fifth days was 60^{o}. If the temperature of the first and fifth days were in the ratio 7 : 8, then what is the temperature on the fifth day?

A. 62^{o}

B. 65^{o}

C. 64^{o}

D. 60^{o}

C. 64^{o}**In a two digit number, the sum of digits is 9. If 63 is subtracted from the number, the digits gets interchanged. Find the number.**

A. 81

B. 36

C. 18

D. 45

A. 81

Explanation:

Let number be 10x + y

x + y = 9

(10x + y) – 63 = 10y + x

Find x and y**The sum of four numbers is 64. If you add 3 to the first number, 3 subtracted from the second number, 3 multiplied to the third and the fourth is divided by 3, then all the results are equal. What is the difference between the largest and the smallest of the original number?**

A. 32

B. 36

C. 21

D. Cannot be determined

A. 32**A bag contains 600 coins of 25 p denomination and 1200 coins of 50 p denomination. 1f 12% of 25 p coins and 24% of 50 p coins are removed; the percentage of money removed from the bag is nearly:**

A. 15.6%

B. 30%

C. 21.6%

D. Cannot be determined

C. 21.6%

Explanation:

Money in the bag = 600 * 25/100 + 1200 * 50/100 = 150 + 600 = Rs. 750

12/100 * 600 = 72, 600 – 72 = 528 left

24/100 *1200 = 288, 1200 – 28 = 912 left

Total money left = 528 * 25/100 + 912 * 50/100 = 132 + 456 = Rs. 588

percentage of money removed = (750 – 588)/750 * 100**A man bought a chair and a table for Rs 3000. He sold chair at a gain of 20% and table at a loss of 10%, thereby gaining 2% on the whole. Find the cost of chair.**

A. Rs 1000

B. Rs 1500

C. Rs 2800

D. Rs 1200

D. Rs 1200

Explanation:

Use Alligation method

20 -10

2

12 18

so cost is in the ratio 12 : 18 or 2 : 3

Cost of chair = 2/(2+3) * 3000

**The profit earned by selling an article for Rs 832 is equal to the loss incurred when the same article is sold for Rs 448. What should be S.P. for making 50% profit?**

A. Rs 920

B. Rs 960

C. Rs 1060

D. Cannot be determined

B. Rs 960

Explanation:

832 – C.P. = C.P. – 448

Find C.P. and then S.P.**Three partners started a business. Twice A’s capital is equal to thrice B’s capital and B’s capital is four times C’s capital. Out of a total profit of Rs 16,500 at the end of the year, B’s share is:**

A. Rs 6500

B. Rs 7500

C. Rs 5000

D. Rs 6000

D. Rs 6000**30 laborers, working 7 hours a day can finish a piece of work in 18 days. If the laborers work 6 hours a day, then the number of laborers to finish the same piece of work in 30 days will be:**

A. 22

B. 21

C. 25

D. 15

B. 21

Explanation:

30*7*18 = x*6*30**X and Y can do a piece of work in 20 days and 12 days respectively. X started the work alone and then after 4 days Y joined him till the completion of the work. How long did the work last?**

A. 12 days

B. 15 days

C. 25 days

D. 10 days

D. 10 days

Explanation:

Let the work be completed in x days

1/20 * x + 1/12 (x – 4) = 1

**AffairsCloud Recommends Oliveboard Mock Test**

**AffairsCloud Ebook - Support Us to Grow**

**Govt Jobs by Category**

**Bank Jobs Notification**