Current Affairs PDF Sales

English Questions: Vocabulary test – 18

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are providing vocabulary test based on the some difficult words , which is important for IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Choose the word which best expresses the meaning ofsacrilegious?
    1) Offering or offered as anatonement for sin
    2)The act of violating or profaning anything sacred
    3) Impious
    4) To protect
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : sacrificial adj. Offering or offered as an atonement for sin.
    sacrilege n. The act of violating or profaning anything sacred.
    sacrilegious adj. Impious.
    safeguard v. To protect.

  2. Choose the word which best expresses the meaning of sanguinary?
    1) Able to discern and distinguish with wise perception
    2)The condition of standing out distinctly
    3) Standing out prominently
    4) Bloody
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : sagacious adj. Able to discern and distinguish with wise perception.
    salience n. The condition of standing out distinctly.
    salient adj. Standing out prominently.
    sanguinary adj. Bloody.

  3. Choose the word which best expresses the meaning of sapid?
    1) Holiness
    2) Having the color of blood
    3) Consisting of blood
    4) Affecting the sense of taste
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : sanctity n. Holiness.
    sanguine adj. Having the color of blood.
    sanguineous adj. Consisting of blood.
    sapid adj. Affecting the sense of taste.

  4. Choose the word which best expresses the meaning of salvo?
    1) Any act of saving property
    2)A salute given by firing all the guns, as at the funeral of an officer
    3) Making an ostentatious display or hypocritical pretense of holiness orpiety
    4) To approve authoritatively
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation : salvage n. Any act of saving property.
    salvo n. A salute given by firing all the guns, as at the funeral of an officer.
    sanctimonious adj. Making an ostentatious display or hypocritical pretense of holiness orpiety.
    sanction v. To approve authoritatively.

  5. Choose the word which best expresses the meaning of salutatory?
    1) Constituting or consisting of salt
    2) Beneficial
    3) Any form of greeting, hailing, or welcome, whether by word or act
    4) The opening oration at the commencement in American colleges
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : saline adj. Constituting or consisting of salt.
    salutary adj. Beneficial.
    salutation n. Any form of greeting, hailing, or welcome, whether by word or act.
    salutatory n. The opening oration at the commencement in American colleges.

  6. Choose the word which best expresses the meaning of sapient?
    1) Possessing wisdom
    2)Having the nature or quality of soap
    3) Cutting and reproachful language
    4) A stone coffin or a chest-like tomb
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : sapient adj. Possessing wisdom.
    saponaceous adj. Having the nature or quality of soap.
    sarcasm n. Cutting and reproachful language.
    sarcophagus n. A stone coffin or a chest-like tomb.

  7. Choose the word which best expresses the meaning of satiric?
    1) Scornfully or bitterly sarcastic
    2)To satisfy fully the appetite or desire of
    3) The employment of sarcasm, irony, or keenness of wit in ridiculing vices
    4) Resembling poetry, in which vice, incapacity ,or corruption is held up to ridicule
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : sardonic adj. Scornfully or bitterly sarcastic.
    satiate v. To satisfy fully the appetite or desire of.
    satire n. The employment of sarcasm, irony, or keenness of wit in ridiculing vices.
    satiric adj. Resembling poetry, in which vice, incapacity ,or corruption is held up to ridicule

  8. Choose the word which best expresses the meaning of scintilla?
    1) The faintest ray
    2)To emit or send forth sparks or little flashes of light
    3) A range of action or view
    4) Making an ostentatious display or hypocritical pretense of holiness orpiety
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : scintilla n. The faintest ray.
    scintillate v. To emit or send forth sparks or little flashes of light.
    scope n. A range of action or view.
    sanctimonious adj. Making an ostentatious display or hypocritical pretense of holiness orpiety

  9. Choose the word which best expresses the meaning of scholarly?
    1) The sheath of a sword or similar bladed weapon
    2)Insufficiency of supply for needs or ordinary demands
    3) Characteristic of an erudite person
    4) Pertaining to education or schools
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : scabbard n. The sheath of a sword or similar bladed weapon.
    scarcity n. Insufficiency of supply for needs or ordinary demands.
    scholarly adj. Characteristic of an erudite person.
    scholastic adj. Pertaining to education or schools.

  10. Choose the word which best expresses the meaning of scribble?
    1) A wild and uncivilized human being
    2)To perceive by taste or smell
    3) One who writes or is skilled in writing
    4) Writing or handwriting of the ordinary cursive form
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation :savage n. A wild and uncivilized human being.
    savor v. To perceive by taste or smell.
    scribblen. Hasty, careless writing.
    scriben. One who writes or is skilled in writing.
    scriptn. Writing or handwriting of the ordinary cursive form.