Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks Set – 28

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in FILL IN THE BLANK, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Even though love as a constitutional right has never been expressly_______in Indian jurisprudence, this isn’t as_______a notion as one might think.
    1) articulated, far-fetched
    2) tacit, real
    3) vocal, seen
    4) clear, Introduce
    Answer – 1)
    Explanation: articulated – express, उल्लेख
    far-fetched – imaginative, अवास्तविक 

  2. He noted how that document had inaugurated a certain conversation in the country,_______a move away from the language of homophobia towards a vocabulary of choice, of personal_______.
    1)  impede, autonomy
    2) compelling, autonomy
    3) deter, called
    4) hinder, Automatic
    Answer – 2)
    Explanation: compelling – forcing, मजबूर
    autonomy

  3. We like to salve our needlessly guilty conscience by__________a religious significance to these sculptures, but few people are__________by this mock spiritual argument.
    1) agree, understand
    2) renege, perceive
    3) discredit, interpret
    4) ascribing, deceived
    Answer – 4)
    Explanation: ascribing – attribute, श्रेय देना
    deceived

  4. India has transformed__________in__________ways in the last two decades.
    1) usual, finite
    2) unspectacular, definite
    3) spectacularly, innumerable
    4) regular,  countable
    Answer – 3)
    Explanation: spectacularly
    innumerable – infinite, असंख्य

  5. Our mandate was paramount and_________to do all we could to save lives, and________food, fodder, drinking-water and migration distress.
    1) unambiguous, mitigate
    2) apparent, aggravate
    3) distinct, incite
    4) explicit, increase
    Answer – 1)
    Explanation:unambiguous – Clear, सुस्पष्ठ
    mitigate – lessen, कमी
    paramount – dominant, सर्वोच्च

  6. We organised feeding centres for the_________, fodder stalls for cattle, and transported drinking water over long_________.
    1) secure, warmth
    2) rich, sympathy,
    3) prosperous, friendliness
    4) destitute, distances
    Answer – 4)
    Explanation: destitute – helpless, असहाय
    distances

  7. Villagers said it was difficult to_________children to eat this but they had no option as there was nothing else for________to eat.
    1) Prevent, its
    2) persuade, them
    3) Dejection, their
    4) Hinder, those
    Answer – 2)
    Explanation: persuade – convince, मनाना
    them

  8. Unlike in many other regions of_________farmer suicides, we heard of landless labourers and_________ farmers also ending their lives.
    1) endemic, marginal
    2) foreign, interior
    3) different, central
    4) distant, Area
    Answer – 1)
    Explanation: endemic – native, स्थानिक
    marginal – सीमांत

  9. Even more gravely, neither the Central nor the state government is serious about__________out the National Food Security Act that should lawfully have_________a year and a quarter ago.
    1) fight, Prohibit
    2) disagree, Tight
    3) clash,  Ban
    4) rolling, commenced
    Answer – 4)
    Explanation: rolling
    commenced – start, शुरुवात

  10. Every once in a while, a discussion or debate starts on________. On a debated issue, precision is________.
    1) incarceration, prelimit
    2) malnutrition, coveted
    3) Nutrition, Restrict
    4) Food, Strict
    Answer – 2)
    Explanation: malnutrition – कुपोषण
    coveted – desirable,  वांछनीय