Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks Set – 49

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in FILL IN THE BLANK, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. A meeting was held in the village on Sunday in this regard. The meeting, claimed to be a grama sabha and attended by more than 200 women, men and children besides sarpanch Narasimha Reddy and MPTC member Narasimhulu, passed the _________ urging the government not to submerge their village.
    1) irresolution
    2) association
    3) resolution
    4) indecision
    5)vacillation
    Answer – 3)
    Explanation : resolution-a firm decision to do or not to do something.
    Antonyms – irresolution indecision ,vacillation

  2. Other arguments have been put forward for our getting into the NSG: that the waiver could be_________, that China could create problems for India, that if we are there we can ensure Pakistan is not, and we should be in a cabal that is so powerful.
    1) approved
    2) extorted
    3) enforced
    4) revoked
    5) impacted
    Answer – 4)
    Explanation : revoked – officially cancel

  3. “The survey will authentically reveal the numerical size of each community, along with their social, economic and educational conditions in relation to one another. This will enable us to look into the issue of___________ of reservation among Scheduled Castes in a better way,” he said.
    1) reallocation
    2) appropriation
    3) misallocation
    4) depiction
    5) perception
    Answer – 1)
    Explanation : reallocation

  4. When you’re in an environment like Washington where everything moves at the speed of light and there are so many people trying to get their own ________ done, it is impossible not to follow somebody like her, who exudes intelligence and spirit.”
    1) agendas
    2) plans
    3) scripts
    4) thesis
    5) works
    Answer – 1)
    Explanation : agendas –a list of items to be discussed at a formal meeting.

  5. India will be the only country outside Washington’s formal treaty allies that will gain access to almost 99 per cent of latest U.S.’s defence technologies after being_________ as a ‘Major Defence Partner’.
    1) recognised
    2) established
    3) constituted
    4)acknowledged
    5) instituted
    Answer – 1)
    Explanation : recognised

  6. When asked, Mr. Anjaneya said that the government was thinking of enacting legislation for _________ utilisation of unspent funds under SCP/ STP for other programmes meant for the development of Scheduled Castes and Scheduled Tribes.
    1) exaggerating
    2) simplifying
    3) hindering
    4) prohibiting
    5)facilitating
    Answer – 5)
    Explanation : facilitating –make (an action or process) easy or easier

  7. According to a statement issued by the exchange, to accelerate the listing procedures, the board has re-constituted the current Listing Committee as an empowered sub-committee of the board and the said committee will take decisions within a _________ time line.
    1) vacillating
    2) conjectural
    3) stipulated
    4) uncertain
    5) speculative
    Answer – 3)
    Explanation : stipulated –demand or specify (a requirement), typically as part of an agreement.
    Antonyms – vacillating,conjectural,uncertain, speculative

  8. The Global Fraud Report 2015-16 by risk mitigation consultancy Kroll, with the aid of the Economist Intelligence Unit, found that the perceived __________of fraud in India is the third-highest among all countries and regions surveyed across six continents.
    1) influence
    2) prevalence
    3) cumbrance
    4) hindrance
    5) impedance
    Answer – 2)
    Explanation : prevalence – the fact or condition of being prevalent; commonness

  9. The U.S. expects that bilateral defence ties will only grow in the years ahead, that India and the United States will continue to work together especially regarding maritime security, that India will eventually be admitted to global __________ regimes, and that it will sign the foundational agreements.
    1) abundant
    2) proliferation
    3) non-proliferation
    4) generative
    5) reproductive
    Answer – 3)
    Explanation : non-proliferation

  10. “Weak health systems in poor countries, lack of capacity to implement complex health interventions, and even scientifically _________ ideas that drug-resistant strains would not be as transmissible” were the rationalisations forwarded by the WHO for this policy
    1) prevalent
    2) demonstration
    3) proven
    4) disproven
    5) sustain
    Answer – 4)
    Explanation : disproven