Current Affairs PDF Sales

English Questions: Cloze Test Set – 188

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS & SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB, RBI, IPPB,SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

“If it needed education to use a pen, an angootha chhaap can operate a computer today”, said the animated young man in Kolkata. He was referring to his facility with a mobile phone and the doors that it opened for him by the mere (1) his thumbs. As part of a study examining the social impact of technology in the country, we had run into this school drop-out in a small shopping complex where he was selling costume jewellery that he had taught himself to make by watching YouTube videos. He had learnt to (2) world that the phone gave him first by learning English on his own, which allowed him to use the smartphone with lightning speed, and then by teaching himself ways to earn a living. More than anything else, he exuded confidence about being able to learn on his own.
He is not alone. Elsewhere, 10 year olds are at the forefront of technology, using it as their primary sense organ. A young kid in Nashik (3) his amazing facility with the digital world to the ‘surround’. Technology has become a form of oxygen- it is everywhere and gets (4) without any apparent effort. Across the country, we heard different kind of voices that indicated that a new kind of learning was beginning to take place. Some housewives spoke of their new found ability to expand their range of skills, beginning with (5) , thanks to videos and WhatsApp groups. A section of retired people spoke of how learning to use the internet gave them a new lease of life- the world suddenly opened out. Old interests were revived, new ones discovered.

  1. 1) reinforce by
    2) invigorate on
    3) twiddling of
    4) energize for
    5) innervate with
    Answer – 3)
    Explanation : twiddling of

  2. 1) abscond a
    2) navigate the
    3) actify an
    4) enliven of
    5) activize the
    Answer – 2)
    Explanation : navigate the

  3. 1) escaped
    2) decamped
    3) cruise

    4) attributed

    5) fortified

    Answer – 4)
    Explanation : attributed

  4. 1) belched
    2) perspired

    3) expectorated
    4) absorbed
    5) fared

    Answer – 4) 
    Explanation : absorbed

  5. 1) an expel
    2) jazz up

    3) with hightail
    4) of extrude
    5) the culinary

    Answer – 5)
    Explanation : the culinary

    Once a certain minimum threshold of familiarity is crossed, the phone becomes an instrument of exploratory travel and discovery. The wonderful thing about a search engine like Google is that you need to know nothing in order to use it. To avail of it, all one needs is to confess one’s _(6)_[ignorance] – one needs no qualifications or any prior knowledge or expertise in a subject to begin educating oneself on it. In the digital world, one can always start at zero and chase one’s curiosity thereafter.
    Traditionally, learning in India has been a _(7)_[exciting] affair. Learning by rote has been the norm, and the mental model is that of dense knowledge struggling to _(8)_[outlet] our brains. Most of us immediately forget what we have allegedly learnt once the exams are over- ask any ‘educated’ person a question about basic high school Physics or Geography and chances are that no answer will be forthcoming. The _(9)_[onerous] formality of education creates a barrier to those outside its ambit. It all looks and feels too difficult; besides, it is far from clear as to what use would one be able to put the things that one learns in school. Its relationship with real life is tenuous at best.Attempts to promote ‘vocational’ education have traditionally met with limited success, partly because of the manner in which they were _(10)_[trite] and delivered and also because in the caste system of education, these courses were regarded as being inferior.

  6. 1) exude
    2) excite
    3) exhale
    4) pronounce
    5) No correction required.
    Answer – 5)
    Explanation : No correction required.

  7. 1) goose
    2) breathe

    3) tedious

    4) entertaining
    5) No correction required.

    Answer – 3) 
    Explanation : tedious

  8. 1) avenue
    2) penetrate
    3) vent

    4) passage out

    5) No correction required.

    Answer – 2)
    Explanation : penetrate

  9. 1) frivolous
    2) diminutive

    3) irrelevant

    4) evanescent
    5) No correction required.

    Answer – 1)
    Explanation :  frivolous

  10. 1) meager
    2) negligible
    3) nugatory
    4) conceived
    5) No correction required.
    Answer – 4)
    Explanation : conceived