Current Affairs PDF Sales

English Questions: Cloze Test Set – 152

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

God intentions alone are not enough to secure the public interest. For governments, the (1) in which it is protected is equally vital. The Delhi High Court verdict quashing all notifications banning the manufacture and sale of 344 Fixed Dose Combination (FDC) drugs is a lesson in how not to administer a regulatory law. The ban on combination drugs that have little (2) value was undoubtedly done for bona fide reasons. However, the government could not (3) the court that the ban was valid despite statutory bodies such as the Drug Testing Advisory Board (DTAB) and the Drugs Consultative Committee (DCC) not being involved in the process. There is little doubt that a number of combination drugs should be (4) off the shelf. The government believes, as do many health activists, that some combinations are unsafe and/or promote antibiotic resistance, while others lack particular therapeutic value, justification or advantage. Justice Rajiv Sahai Endlaw has correctly (5) from going into the merits of the ban, and has chosen to subject to scrutiny the process by which the decision was arrived at. While concluding that the ban was invalid because the power under the Drugs and Cosmetics Act was (6) without consulting the DTAB and DCC, he has found that the government went about the process in a (7) manner.
Initially it was noted that in the case of FDC drugs for which manufacturing licences were granted by State licensing authorities between September 1988 and October 2012, the process was done without any approval from the Drugs Controller. When they applied (8) to the Centre, on being asked to do so, their applications were not considered by the Drugs Controller; instead, the Centre formed 10 committees. When these (9) failed to consider all the applications, another one, the Kokate Committee, was formed. However, this panel went into the question whether these drugs posed a risk to consumers or lacked therapeutic value and (10) .

  1. 1) legerdemain
    2) manner
    3) individual
    4) similar
    5) lingered
    Answer – 2)
    Explanation : manner

  2. 1) injurious
    2) untherapeutic
    3) therapeutic
    4) damaging
    5) harmful
    Answer – 3)
    Explanation : therapeutic

  3. 1) avoid
    2) back out
    3) desist
    4) convince
    5) pass up
    Answer – 4)
    Explanation : convince

  4. 1) apprehend
    2) procure
    3) assume
    4) snag
    5) taken
    Answer – 5) 
    Explanation : taken

  5. 1) refrained
    2) countenance
    3) persuade
    4) petition
    5) entreat
    Answer – 1) 
    Explanation : refrained

  6. 1) obsolescence
    2) exercised
    3) desuetude
    4) discontinuance
    5) insuetude
    Answer – 2) 
    Explanation : exercised

  7. 1) haphazard
    2) intentional
    3) careful
    4) designed
    5) methodical
    Answer – 1) 
    Explanation : haphazard

  8. 1) versed
    2) afresh
    3) debilitated
    4) grizzled
    5) senile
    Answer – 2)
    Explanation : afresh

  9. 1) diagnostic
    2) diacritic
    3) idiosyncratic
    4) panels
    5) alone
    Answer – 4)
    Explanation : panels

  10. 1) protest
    2) impugn
    3) criticize
    4) justification
    5) assail
    Answer – 4)
    Explanation : justification