Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Agriculture – Set 8

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for UPSC, NABARD and other Competitive exam We have created Some questions related to India Gk(Indian Agriculture) !!!

  1. The first hybrid rice varieties were introduced by which country ?
    1.India
    2.China
    3.Nepal
    4.Bangladesh
    5.None of these
    Answer – 2.China
    Explanation :
    In 1974 that the first hybrid rice varieties were released in China.The earliest high-yield rice was cultivated by Henry ‘Hank’ Beachell in 1966.

  2. ………………….. is the rice inflorescene
    1.Spikelet
    2.Siliqua
    3.Panicle
    4.Spikelets
    5.None of these
    Answer – 3.Panicle
    Explanation :
    The inflorescence of rice is a terminal panicle with single flowered spikelets, borne on a long
    peduncle

  3. The rice flower is also known as
    1.Lemma
    2.Pedicel
    3.Spikelet
    4.Palea
    5.None of these
    Answer – 3.Spikelet
    Explanation :
    The rice “flower” is called a SPIKELET. The floral organs are what’s inside the lemma and the palea.

  4.  Who is the ‘Father of Hybrid Rice’  ?
    1.Robert Bakewell
    2.Henry Hank Beachell
    3.Yuan Longping
    4.Justus von Liebig
    5.None of these
    Answer – 3.Yuan Longping
    Explanation :
    At the present time, Yuan Longping, the “Father of Hybrid Rice”, may be the most famous in research on hybrid rice. In the 1970s, he made his seminal discovery of the genetic basis of heterosis in rice.

  5. In India which type of rice is cultivated ?
    1.Javanica
    2.Japonica
    3.Asiatica
    4.Indica
    5.None of these
    Answer – 4.Indica
    Explanation :
    There are four major categories of rice worldwide: indica(India), japonica(China), aromatic and glutinous.

  6. Which is a long duration variety of rice  which is introduced from Malaysia ?
    1.Madhuri
    2.Mahsuri
    3.Jaya
    4.Govid
    5.None of these
    Answer – 2.Mahsuri
    Explanation :
    Mahsuri is a long duration variety of rice cultivated in Wayanad. The variety is tall and produces short bold grains.

  7. Olericulture is the branch of study to deal with
    1.Vegetable
    2.Fruits
    3.Cereal
    4.Silk
    5.None of these
    Answer – 1.Vegetable
    Explanation :
    Olericulture is the science of vegetable growing, dealing with the culture of non-woody (herbaceous) plants for food.

  8. ……………………..is  an integrated development of crop cultivation, horticulture, forestry, fishery, poultry, animal husbandry and food processing industry.
    1.Revolution Process
    2.Compound Revolution
    3.Mixed Revolution
    4.Rainbow Revolution
    5.None of these
    Answer – 4.Rainbow Revolution
    Explanation :
    Rainbow revolution is an integrated development of crop cultivation, horticulture, forestry, fishery, poultry, animal husbandry and food processing industry.
    Green Revolution (Foodgrains), White Revolution (Milk), Yellow Revolution (Oil seeds), Blue Revolution (Fisheries); Golden Revolution (Fruits); Silver Revolution (Eggs), Round Revolution (Potato), Pink Revolution (Meat), Grey Revolution (Fertilizers)

  9. A Food Security Mission was launched in 2007 for which of the following?
    1.Pulses
    2.Wheat
    3.Rice
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 4.All of these
    Explanation :
    The National Development Council (NDC) in its 53rd meeting held on 29th May, 2007 adopted a resolution to launch a Food Security Mission comprising rice, wheat and pulses to increase the production of rice by 10 million tons, wheat by 8 million tons and pulses by 2 million tons by the end of the Eleventh Plan (2011-12).

  10. The suitable climate for rice cultivation in India is
    1.Dry and cold
    2.Hot and moist
    3.Warm and Humid
    4.Hot and Humid
    5.None of these
    Answer – 2.Hot and moist
    Explanation :
    Rice is the staple crop of India. It is grown well in hot and moist climate. The geographical conditions for Rice Cultivation are : Temperature: 16°C – 27°C and rainfall 100 cm to 200 cm is ideal for rice growing