Current Affairs PDF Sales

English Questions: Antonyms – 22

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Tractable is most dissimilar to
    1) invisible
    2) stubborn
    3) unadvisable
    4) special
    Answer – 2)
    Explanation: tractable means easily handled or managed; stubborn means
    difficult to handle or manage

  2. Dexterous is most dissimilar to
    1) clumsy
    2) saline
    3) cunning
    4) precious
    Answer – 1)
    Explanation: dexterous means skillful with the hands; clumsy means lacking
    dexterity, nimbleness, or grace

  3. Aerate is most dissimilar to
    1) argue
    2) placate
    3) suffocate
    4) destroy
    Answer – 3)
    Explanation: to aerate means to supply with oxygen; to suffocate means to
    deprive of oxygen

  4. Venerable is most dissimilar to
    1) impervious
    2) constant
    3)sophomoric
    4) infirm
    Answer – 3)
    Explanation: venerable means impressive by reason of age; sophomoric
    means poorly informed and immature

  5. Rancor is most dissimilar to
    1) ritual
    2) argument
    3) collect
    4) accord
    Answer – 4)
    Explanation: rancor means bitter ill-will; one meaning of accord is balanced
    interrelationship, or harmony

  6. Daunt is most dissimilar to
    1) calm
    2) believe
    3) inspirit
    4) dispel
    Answer – 3)
    Explanation: to daunt means to lessen the courage of; to inspirit means to
    give vigor or courage

  7. Paucity is most dissimilar to
    1) excess
    2) certainty
    3) timidity
    4) beauty
    Answer – 1)
    Explanation: paucity means smallness of number; excess means ample
    quantity

  8. Heedless is most dissimilar to
    1) heartless
    2) attentive
    3) speedy
    4) unaware
    Answer – 2)
    Explanation: heedless means inconsiderate or thoughtless; attentive means
    heedful or mindful of the comfort of others

  9. Abound is most dissimilar to
    1) rest
    2) discourage
    3) bless
    4) dwindle
    Answer – 4)
    Explanation: to abound means to be present in great numbers; to dwindle
    means to become steadily less

  10. Confederate is most dissimilar to
    1) enemy
    2) confuse
    3) wander
    4) cluster
    Answer – 1)
    Explanation: a confederate is an ally or accomplice; an enemy is an opponent