Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : March 22 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs March 22 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 22 2017

  1. What is the theme of the 2017 World Water Day?
    A.Water and Sustainable Development
    B.Water and Jobs
    C.Why Waste Water ?
    D.Better Water, Better Jobs
    Answer – C.Why Waste Water ?
    Explanation :
    UN designated World water day is observed on March 22, 2017 in various country to raise awareness of the importance of conserving and managing water resources. 2017 Theme: Why Waste water?. This year theme will focused to reducing and reusing waste water. The first World Water Day is observed in 1993 after Agenda 21 was accepted by UN in 1992 United Nations Conference on Environment and Development in Rio de Janeiro.

  2. The National Green Tribunal suspended the green nod for the India-based Neutrino Observatory (INO) project on March 20, 2017. The INO project is being built in which state?
    A.Kerala
    B.Tamil Nadu
    C.Maharashtra
    D.Himachal Pradesh
    Answer – B.Tamil Nadu
    Explanation :
    The National Green Tribunal’s southern bench, comprising of Justice P Jyothimani and expert member P S Rao, on March 20, 2017 suspended the environmental clearance for the India-based Neutrino Observatory (INO) project to be set up in Tamil Nadu for research on high energy and nuclear physics. .As per NGT, the site of INO project is located near Madhikettan Shola National Park in Idukki district of Kerala which is just 4.9 km from the project site. Besides, NGT also informed that the Tamil Nadu-Kerala border was only a kilometer away from the project location which made the project fall in Category A level.

  3. David Rockefeller who died on March 21, 2017 was a billionaire philanthropist belonging to which country?
    A.United States of America
    B.United Kingdom
    C.Switzerland
    D.Australia
    Answer – A.United States of America
    Explanation :
    The billionaire philanthropist and former head of Chase Manhattan Corp, David Rockefeller has died in USA. He was 101. David was the last in his generation of one of U.S.’s most famously philanthropic families. He has served as secretary to New York Mayor Fiorello LaGuardia in 1940-41 and in 1942 he joined in the U.S. Army. He was awarded with the French Legion of Honor. In 2002, he published his autobiography titled “Memoirs”.

  4. The telescope, GRAPES-3 Experiment, is located at which Indian Research Institute?
    A.S.N. Bose National Centre for Basic Sciences
    B.Agharkar Research Institute
    C.Tata Institute of Fundamental Research
    D.International Centre for Theoretical Physics
    Answer – C.Tata Institute of Fundamental Research
    Explanation :
    The GRAPES-3 Experiment, a telescope located at Tata Institute of Fundamental Research’s (TIFRs) Cosmic Ray Laboratory in Ootacamund, Tamil Nadu is getting upgraded. The GRAPE 3 telescope became famous in 2015 when it detected the effect of a solar storm that hit the earth in June 2015. The up-gradation will enhance the capability of the telescope and enable it to give precise information about the propagation of storms with an increased coverage of the sky and improved capacity to determine the direction of incident cosmic rays. With enhanced capability, the facility will be able to cover a wider field of view, from present 37% to 57% and therefore the chances of spotting solar storms will be higher.

  5. Smart Technology of the Year 2016 Award by India Smart Grid Foundation has been won by which company?
    A.Eaton Corporation Public Limited Company
    B.Siemens AG
    C.Schneider Electric SE
    D.ABB India
    Answer – D.ABB India
    Explanation :
    Bengaluru based ABB India has won the India Smart Grid Foundation (ISGF)’s “Smart Technology of the Year 2016″award for restoring the crucial power infrastructure of Sharavathi hydropower plant in Karnataka. ABB India has restored and modernised the critical 1,035 MW Sharavathi hydropower plant which will accounts for 25 per cent of Karnataka Power Corporation’s generation. This kind of projects will be key to realising the objective of India’s National Smart Grid Mission

  6. Name the sports personality who has been roped in as the brand ambassador of PepsiCo’s sports drink Gatorade?
    A.Saina Nehwal
    B.PV Sindhu
    C.Sania Mirza
    D.Yuvraj Singh
    Answer – B.PV Sindhu
    Explanation :
    Olympics silver medalist and professional badminton player PV Sindhu has been appointed as brand ambassador of PepsiCo’s sports based drink for Gatorade to popularise the benefits of this drink. Sindhu will unveil an all new Sweat More campaign to support the badminton star’s journey from silver to gold. It was the first time American food and beverage maker PepsiCo Inc has roped an Indian to endorse the brand in India.

  7. Who has been appointed as the new Chief Financial Officer of the International Cricket Council (ICC) on March 20, 2017?
    A.Ankur Khanna
    B.Subhash Rathore
    C.Jayesh Pundit
    D.Gurdeep Singh
    Answer – A.Ankur Khanna 
    Explanation :
    Air Asia’s Chief Financial Officer, Ankur Khanna has been appointed as Chief Financial Officer(CFO) of International Cricket Council(ICC). This was officially announced by ICC Chief Executive, David Richardson on March 20, 2017. Ankur will relocate to Dubai will take charge by the end of March, 2017. He has worked in senior roles at Air France / KLM Royal Dutch Airlines and ITC, an associate company of British American Tobacco.

  8. Which test cricket bowler has gained the top position in the latest ICC Test Ranking released on March 21, 2017?
    A.Lethal Lion
    B.Ravichandran Ashwin
    C.Mitchell starc
    D.Ravindra Jadeja
    Answer – D.Ravindra Jadeja 
    Explanation :
    India’s spin-bowler Ravindra Jadeja has attained the top spot in the list of the Test bowlers as per the latest ICC Test Ranking released on March 21, 2017. The 28 year old left-handed spinner bagged a total of nine wickets in the recently concluded match between India and Australia in Ranchi. In the first inning, Jadeja grabbed five for 124 while four for 52 in the second inning in Ranchi. This gained him 7 points to have a score of 899 and be ranked at the top position solely which he earlier shared with Ravichandran Ashwin with joint score of 892 points.

  9. At which of the given Institutes, India’s first supercomputing facility of 1 Peta flop power will be set up under the National Supercomputing Mission (NSM)?
    A.Indian Institute of Technology Mumbai
    B.Indian Institute of Technology Kharagpur
    C.Indian Institute of Technology Madras
    D.Indian Institute of Technology Delhi
    Answer – B.Indian Institute of Technology Kharagpur 
    Explanation :
    Indian Institute of Technology Kharagpur is set to become the first academic institutions in India to receive a supercomputing facility of 1 Peta-flop computing power under the National Supercomputing Mission (NSM). National Supercomputing Mission envisages building supercomputing capacity and capability in the country with an estimated budget of Rs 4,500 crore over a period of seven years. Peta-Flop is a measurement of computing power based on the frequency of mathematical calculations that can be done per second. The institute is setting up a new Centre for Computational and Data Sciences (CCDS) to build, manage, and operate the high-performance computing facility.

  10. Who has been appointed as the Interim Director General (IDG) of the International Solar Alliance (ISA) on a full time basis on March 21, 2017?
    A.Ramesh Verma
    B.Girish Chowdhary
    C.Nripendra Puri
    D.Upendra Tripathy
    Answer – D.Upendra Tripathy 
    Explanation :
    Upendra Tripathy has been appointed as the Interim Director General (IDG) of the International Solar Alliance (ISA) on a full time basis on March 21, 2017. The decision regarding Tripathy was taken by Union Minister for Power, Coal, New and Renewable Energy and Mines, Shri Piyush Goyal and Ms. Sgolene Royal, Minister for Environment, Energy and Marine Affairs Government of France. He was the Former Secretary, Ministry of New and Renewable Energy from 1st April, 2014 until 31st October 2016.

  11. For how much loan amount, India has signed an MoU with ADB Bank on March 22, 2017 for Upgrading 1,500 kms of District Roads in Madhya Pradesh?
    A.$200 million
    B.$300 million
    C.$450 million
    D.$350 million
    Answer – D.$350 million
    Explanation :
    Philippines headquartered Asian Development Bank (ADB)’s Deputy Country Director  L. B. Sondjaja and Joint Secretary (Multilateral Institutions), Department of Economic Affairs in the Ministry of Finance, Raj Kumar have signed a $350 million loan agreement in New Delhi on March 22, 2017. This loan amount will be used to improve 1,500 kilometers of major district roads in India’s second-largest State Madhya Pradesh. The state government of Madhya pradesh also will allocate $150 million for this project. At the same time Pramod Agrawal, Principal Secretary of Madhya Pradesh government and Piyush Kumar Chaturvedi, General Manager of Madhya Pradesh Road Development Corporation (MPRDC) signed a four year project agreement.

  12. Ronnie Moran who died on March 22, 2017 was former champion of which sports?
    A.Cricket
    B.Football
    C.Weightlifting
    D.Golf
    Answer –B.Football
    Explanation :
    Former Liverpool captain and coach Ronnie Moran was passed away in UK on March 22, 2017. He was 83. Ronnie was also known as ‘Bugsy’. He has appeared 379 times for Liverpool football club between 1952 and 1968. Then he served as a coach and caretaker manager during the early 1990s .During his period  Liverpool won 11 league titles and four European Cups. After 49 years service at Liverpool, he retired in 1998.

  13. VTB bank is headquartered at?
    A.China
    B.Russia
    C.Nepal
    D.Pakistan
    Answer – B.Russia
    Explanation :
    The Russian VTB Bank has announced its intention to close its only office in India as part of its ongoing cost optimisation strategy. However, the bank will continue operations in the country and further develop their partner and client network in the country. The VTB Bank was launched in India in New Delhi in April 2008. The branch holds an Indian banking licence for transactions in national and foreign currencies. Russian government is the majority shareholder of VTB Bank with 60.9 percent of the voting shares.

  14. The government has set a target to achieve _________ MW of nuclear power generation capacity by __________ year.
    A.15,000 MW;2024
    B.20,000 MW;2023
    C.15,000 MW;2020
    D.12,000 MW;2024
    Answer – A.15,000 MW;2024
    Explanation :
    The Government of India is set to increase the nuclear power generation capacity in India to nearly 15,000 MW by 2024.ii. The information regarding the same was delivered by Minister of State for PMO Jitendra Singh in the Lok Sabha on March 22, 2017. The minister also informed that in 2014, India’s nuclear power generation capacity was 4,780 MW. The government is taking a number of steps to accelerate all ongoing nuclear projects and setting up of new plants in different parts of the country.

  15. In order to tighten the cash transaction, government has lowered the limit of cash transaction from Rs. 3 lakh to Rs. __________ lakh per month w.e.f from April 1, 2017.
    A.Rs.1 Lakh
    B.Rs. 50,000
    C.Rs. 2 Lakh
    D.Rs. 2.5 Lakh
    Answer – C.Rs. 2 Lakh
    Explanation :
    The Government of India has proposed to lower the limit of cash transaction from Rs. 3 lakh to Rs. 2 lakh per month to further tighten and discourage payments by cash as well as curb black money..The Union Finance Minister Arun Jaitley proposed 40 amendments to the Finance Bill 2017 which was cleared by the Lok Sabha on March 21, 2017. The new limit will be effective from April 1, 2017. Any violations to the norms would be subjected to a fine equivalent to the amount of transaction. For example, if a cash transaction of Rs 4 lakh is uncovered, the penalty will be Rs 4 lakh. The decision to cap the cash transaction to Rs. 2 lakh was taken based on a report that after a sudden increase, the digital transactions had again declined. Among other amendments, the Minister proposed to make Aadhaar mandatory for filing tax returns from July 1. Besides, Aadhaar has also been made mandatory to apply for permanent account numbers (PAN).

  16. Which among the given mobile company has launched the mobile payment service for the first time in India on March 22, 2017?
    A.Apple Inc
    B.Microsoft
    C.Sony Mobile
    D.Samsung Electronics
    Answer – D.Samsung Electronics
    Explanation :
    Samsung Electronics officially launched the mobile payment service, Samsung Pay in India on March 22, 2017. With this, Samsung becomes the first company to launch a mobile payment service in India, ahead of Apple Pay or Android Pay. The first commercial transaction of the new payments service in India was carried out in the presence of NITI Aayog CEO Amitabh Kant and Samsung Southwest Asia President and CEO HC Hong. Samsung has tied up with several banks and payment gateways in India like ICICI Bank, HDFC Bank, SBI, Standard Chartered, Citi Bank, and American Express for the payment service.

  17. Which among the given countries signed an MoU on March 21, 2017 for building the its own home grown submarines for the first time in the history of Nation?
    A.Syria
    B.Saudi Arabia
    C.Taiwan
    D.Bangladesh
    Answer – C.Taiwan
    Explanation :
    Taiwan’s president Tsai Ing-wen launched the island’s first ever home-grown submarine project on March 21, 2017 at a naval base in southern city of Kaohsiung because the island faces rising navy threats from China as relations deteriorate. An MoU has been signed for the project between the navy, Taiwanese shipbuilder CSBC Corporation and the National Chung-Shan Institute of Science and Technology, which develops combat system integration. The project is a part of the island’s indigenous defence policy and the delivery of the submarine is expected to take eight years and deployed within 10 years.

  18. What is the rank of India in the 2016 Human Development Index?
    A.127
    B.131
    C.145
    D.111
    Answer – B.131
    Explanation :
    According to the UN Development Programme’s Human Development for Everyone’ Report 2016, released on March 21, 2017 in Stockholm, India has been ranked at 131 out of 188 countries in the 2016 Human Development Index (HDI). The HDI of India was 0.624 putting it in the medium HDI category. It was placed at third spot among the SAARC nation with Sri Lanka (73) and Maldives (105) taking the first and second spots respectively and coming under high HDI category with HDI of 0.766 and 0.701 respectively.

  19. Assam government has set a target to transform Majuli into India’s first Carbon Neutral district by which year?
    A.2021
    B.2019
    C.2020
    D.2023
    Answer – C.2020
    Explanation :
    Assam Chief Minister, Sarbananda Sonowal launched initiative to develop the World’s largest river island, Majuli into country’s first ever Carbon Neutral district by 2020 as well as a biodiversity heritage site to preserve its rich heritage and legacy. The project titled ‘Sustainable Action for Climate Resilient Development in Majuli’ (SACReD, Majuli) was launched on the occasion of the International Day of Forest on March 21, 2017 and has been initiated by the Assam’s department of Environment and Forest. The project, SACReD, Majuli has been initiated to combat climate change and ensure reduced greenhouse gas emissions.

  20. The Union Government on March 21, 2017 approved the construction of 1,17,814 new affordable houses under Prime Minister’s Awas Yojana (Urban) at a cost of Rs __________ crore
    A.Rs. 6,190 crore
    B.Rs. 5,190 crore
    C.Rs. 6,220 crore
    D.Rs. 5,773 crore
    Answer – D.Rs.5,773 crore
    Explanation :
    The Union Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation on March 21, 2017 approved construction of new 1,17,814 affordable houses under the Prime Minister’s Awas Yojana (Urban) for the benefit of urban poor in six States namely Madhya Pradesh, Bihar, Jharkhand, Odisha, Kerala and Karnataka. The total cost of the project is Rs.5,773 cr for which central assistance of Rs.1,816 crore has been approved. The construction project is being undertaken under two categories: Beneficiary Led Construction (BLC) and Affordable Housing in Partnership (AHP)

  21. Who will be the head of the high level committee constituted to examine the working of Central Council of Indian Medicine (CCIM), Central Council of Homoeopathy(CCH) and their governing bodies?
    A.Arvind Panagariya
    B.Rajiv Mehrishi
    C.Aruna Sundararajan
    D.Shripad Yasso Nai
    Answer – A.Arvind Panagariya
    Explanation :
    The high level Committee has been formed to examine the working of the regulatory bodies Central Council of Indian Medicine (CCIM) and Central Council of Homoeopathy(CCH) said by Yesso Naik, Minister of State (Independent Charge) for AYUSH. The committee will be headed by Arvind Panagariya,Vice Chairman of NITI Aayog. Other members of the committee are Chief Executive Officer (CEO), NITI Aayog and Secretary, Ministry of AYUSH. Both the council will be inspected by the new committee and will suggest suitable reforms.

  22. Which Country has been given the first rank in the 2016 Human Development Index by UNDP?
    A.New Zealand
    B.Australia
    C.Switzerland
    D.Norway
    Answer – D.Norway
    Explanation :
    Norway has been ranked at the top spot in the UN Development Programme’s Human Development Index 2016, released on March 21, 2017 in Stockholm. Norway has HDI of 0.949, followed by Australia at second with HDI of 0.939 and Switzerland at third place with HDI of 0.939. The HDI report also showed that almost 1.5 billion people in developing countries live in multi-dimensional poverty. Of this, 54%, or 800 million people, are in South Asia while 34% are in Sub-Saharan Africa.

  23. Majuli, the World’s first river Island district is located in which River?
    A.Ganga
    B.Brahmaputra
    C.Yamuna
    D.Kaveri
    Answer –B.Brahmaputra
    Explanation :
    Majuli is the biggest river island in the world in the Brahmaputra River, Assam, India. It is also the first island district of the country. It was formed due to course changes by the river Brahmaputra and its tributaries, mainly the Lohit. Assam Chief Minister, Sarbananda Sonowal launched initiative to develop the World’s largest river island, Majuli into country’s first ever Carbon Neutral district by 2020 as well as a biodiversity heritage site to preserve its rich heritage and legacy. The project titled ‘Sustainable Action for Climate Resilient Development in Majuli’ (SACReD, Majuli) was launched on the occasion of the International Day of Forest on March 21, 2017 and has been initiated by the Assam’s department of Environment and Forest.

  24. Which of the following bill regarding HIV/AIDS was passed by the Rajya Sabha on March 21, 2017?
    A.HIV/AIDS (Prevention and Control) Bill, 2014
    B.HIV/AIDS (Prevention and Control) Bill, 2015
    C.HIV/AIDS (Prevention and Control) Bill, 2016
    D.HIV/AIDS (Prevention and Control) Bill, 2017
    Answer – A.HIV/AIDS (Prevention and Control) Bill, 2014
    Explanation :
    The Human Immunodeficiency Virus (HIV) and Acquired Immune Deficiency Syndrome (AIDS) (Prevention and Control) Bill, 2014, was passed by the Rajya Sabha on March 21, 2017 by voice vote. The Bill was moved in the Parliament by Health Minister JP Nadda and aims to prevent and control the spread of HIV and AIDS by providing treatment and prohibiting discrimination against persons afflicted with it, placing obligations on establishments to safeguard their rights.

  25. When is the World Down Syndrome Day observed?
    A.March 21
    B.March 22
    C.March 23
    D.March 20
    Answer – A.March 21
    Explanation :
    World Down Syndrome Day (WDSD) is observed on March 21. On this day, people with Down syndrome and those who live and work with them throughout the world organize and participate in activities and events to raise public awareness and create a single global voice for advocating for the rights, inclusion and well being of people with Down syndrome. 21 March 2017 marks the 12th anniversary of World Down Syndrome Day.