Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Culture – Set 2

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India Gk(Indian Culture) !!!

  1. Chakyar koothu is famous dance in which state ?
    1.Kerala
    2.Andhra pradesh
    3.Tamilnadu
    4.Maharashtra
    5.None of these
    Answer –1.Kerala
    Explanation :
    Chakyar is a performance art from Kerala, South India. It is primarily a type of highly refined monologue where the performer narrates episodes from Hindu epics (such as the Ramayana and the Mahabharata) and stories from the Puranas

  2. ………………………. is famous dance in J & K
    1.Bihu
    2.Chakri
    3.Chau
    4.Chiraw
    5.None of these
    Answer –2.Chakri
    Explanation :
    Chakri is one of the most popular types of traditional music played in Jammu & Kashmir.

  3. Wangala Laho is a popular dance of ………………………
    1.Madhya Pradesh
    2.Manipur
    3.Meghalaya
    4.Manipur
    5.None of these
    Answer – 3.Meghalaya
    Explanation :
    Wangala is a harvest festival celebrated by the Garo tribe, who lives in Meghalaya.During the festival time they will dance with drum is called Wangala Laho.

  4. Which of the following dance is popular in Tamil Nadu ?
    1.Lota
    2.Tobal Chougbi
    3.Tamasha
    4.Therukkothu
    5.None of these
    Answer – 4.Therukkothu
    Explanation :
    Koothu and alternatively spelt as kuttu, means dance or performance in Tamil, it is a folk art originated from the early Tamil country

  5. Luddi dance is related to ………………………
    1.Kerala
    2.Himachal Pradesh
    3.J & K
    4.Karnataka
    5.None of these
    Answer – 2.Himachal Pradesh
    Explanation :
    Luddi dance is a popular dance in Himachal Pradesh.

  6. ……………………. dance is famous in Rajasthan
    1.Kammi
    2.Ghoomar
    3.Gangore
    4.Gopiki Leela
    5.Both 2 and 4
    Answer – 5.Both 2 and 4
    Explanation :
    Gopiki Leela is a famous dance originated from Rajasthan.Ghoomar is a traditional folk dance of Rajasthan, India and Sindh‚ Pakistan. Ghoomarwas developed by the Bhil tribe

  7. Giddha is a popular dance of ……………………………
    1.Himachal Pradesh
    2.Meghalaya
    3.Manipur
    4.Asaam
    5.None of these
    Answer – 1.Himachal Pradesh
    Explanation :
    Giddha is a famous folk dance of Himachal Pradesh

  8. Which of the following dance is famous in Madhya Pradesh ?
    1.Lagui
    2.Swang
    3.Pandavani
    4.Munzra
    5.None of these
    Answer – 3.Pandavani
    Explanation :
    Pandavani is a folk singing style involving narration of tales from the ancient Indian epic. This form of folk theatre is popular in the central Indian state of Chhattisgarh and in the neighbouring areas of Madhya Pradesh, Orissa and Andhra Pradesh.

  9. Nachari is a popular dance of ………………………
    1.Tamil Nadu
    2.Karnataka
    3.Kerala
    4.Bihar
    5.None of these
    Answer – 4.Bihar
    Explanation :
    Nachari Dance – Devotees of Shiva perform this dance on the auspicious occasions of Maha Shiva Ratri and Vasant Panchami and in the early hours of the day and also in winter season.This dance is perform in western part of Bihar.

  10. ……………………… is a famous dance of Gujarat
    1.Garba
    2.Swang
    3.Kajir
    4.Gidda
    5.None of these
    Answer – 1.Garba
    Explanation :
    Garba is a form of dance which was originated in the state of Gujarat in India.