Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : March 10 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs March 10 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 10 2017

  1. The Ammavin Aran mobile app has been launched by AIADMK on March 9, 2017 to serve which purpose?
    A.Cancer Treatment
    B.Mid-Day Meal Service
    C.Women’s Safety
    D.Digital Empowerment
    Answer – C.Women’s SafetyExplanation :
    The women safety app ‘Ammavin Aran‘ which means ‘mother’s fortress’ was launched by the AIADMK Deputy General Secretary TTV Dhinakaran on March 9, 2017 in Chennai, Tamil Nadu. Amma Aran app will give the details about the nearest police station and hospital along with map details and phone number. There is an in-built whistle, which can manipulate the phone speaker to create a loud noise when pressed by anyone in distress. It carries an in-built call recorder and and ‘Tips’ icon to provide life saving information

  2. India’s lost lunar spacecraft _________ was found orbiting the moon by NASA scientists through interplanetary radar technique.
    A.Lunar Orbiter 2
    B.Chandrayaan-2
    C.Lunar Orbiter 1
    D.Chandrayaan-1
    Answer – D.Chandrayaan-1
    Explanation :
    Chandrayaan-1, India’s first unmanned lunar spacecraft, which was generally considered lost, has been discovered by the NASA scientists still orbiting the Moon. Indian Space Research Organization (ISRO) launched its first lunar mission Chandrayaan-1 on October 22, 2008 and lost communication with the spacecraft on August 29, 2009. The National Aeronautics and Space Administration (NASA) scientists located the ISRO’s Chandrayaan-1 some 200 kilometers above the lunar surface using its ground based interplanetary radar on March 9, 2017. Besides, the NASA scientists also located its own spacecraft Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) around the Moon.

  3. Which University has developed India’s first genetically modified Bt Cotton varieties with reusable seeds to help the farmers in saving cultivation cost?
    A.Punjab Agricultural University, Ludhiana
    B.Central Institute for Cotton Research (CICR), Maharashtra
    C.National Institute of Hydrology (NIH), Roorkee
    D.Central Plantation Crops Research Institute (CPCRI)
    Answer – A.Punjab Agricultural University, Ludhiana
    Explanation :
    Ludhiana based Punjab Agricultural University (PAU) has developed India’s first genetically modified varieties of cotton whose seeds could help the farmers in saving the cultivation cost. Three Bt cotton varieties have been identified by the Indian Council of Agricultural Research (ICAR) namely PAU Bt 1, F1861 and RS2013 for cultivation in Punjab, Haryana and Rajasthan. All the three genetically modified Bt cotton carry the Cry1Ac gene which produces an insecticide imparting resistance against bollworm complex. The Bt Cotton varieties seeds could be reused by farmers with no commercial restrictions resulting in savings on repeat purchases every season.

  4. The Indian Women’s Hockey team beat which country 5-0 to clinch the five-match Test series on March 8, 2017?
    A.Sweden
    B.Canada
    C.South Korea
    D.Belarus
    Answer – D.Belarus
    Explanation :
    Indian women’s hockey team beat Belarus 3-1 in their fifth test to clinch the five-match Test series 5-0 on March 8, 2017 in Bhopal. Under the captaincy of striker Rani, India’s first field goal came by Vandana Katariya in the sixth minute. While in the first quarter, Gurjit Kaur converted a penalty corner in the 15th minute to make it 2-0 . Besides, both teams displayed good defensive structure in the next two quarter before Yuliya Mikheichyk converted a penalty corner in the 52nd minute. Finally, Rani converted a penalty corner in the 55th minute to seal the match.

  5. Iran successfully test fired its second ballistic missile __________ from naval vessel on March 9, 2017.
    A.Fateh-2
    B.Hormuz-2
    C.Shahab-2
    D.Soumar-2
    Answer – B.Hormuz-2 
    Explanation :
    The Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) of Iran successfully test-fired a domestically produced ballistic missile Hormuz-2 from a navy vessel on March 9, 2017. The Hormuz-2 ballistic missile was test-fired off the coast of Iran and successfully destroyed a floating target about 250 kilometers (155 miles) away. The latest ballistic missile is designed to destroy moving targets at sea at ranges up to 300 km (186 miles) while maintaining remarkable accuracy. Earlier on March 6, 2017, advanced S-300 air defense system of Iran, delivered by Russia following the July 2015 nuclear deal after years of delay became operational

  6. What was the theme of the 46th National Safety Week?
    A.Strengthen Safety Movement To Achieve Zero Harm
    B.Keep Each Other Safe
    C.Build a Safety Culture
    D.Working Together to Ensure Safe and Healthy Workplace
    Answer – B.Keep Each Other Safe
    Explanation :
    46th National Safety Week Campaign was commenced from 4th March 2017 to 10th March 2017 to renewing the commitment of employees and general public to work safely throughout the year. It is observed by National Safety Council (NSC) since 1972. 2017 theme: “Keep Each Other Safe. National Safety Council of India is a self-governing body (non profit and nongovernmental organization for public service) which was established on 4th of March in 1966 under the Societies Act in Mumbai.

  7. M Chandrakasu who died on March 9, 2017 at the age of 67 was former union minister of which state/union territory?
    A Puducherry
    B.Assam
    C.Andaman & Nicobar Island
    D.Goa
    Answer – A.Puducherry
    Explanation :
    Former Agriculture Minister of Puducherry M Chandrakasu was passed away in Chennai on March 9, 2017. He was 67. Chandrakasu was first elected as Congress legislator from Neduncadu reserved constituency in Karaikal in 1980. He became Speaker of the Assembly in 1985. He was Minister in the Congress ministry led by V Vaithilingam between 1991 and 1996. He was Agriculture Minister in the AINRC government formed by Rangasamy in 2011

  8. Who has been elected as the 76th mayor of Mumbai on March 8, 2017?
    A.Hemangi Waralikar
    B.Vishwanath Mahadeshwar
    C.Snehal Ambekar
    D.Vithal Lokhare
    Answer – B.Vishwanath Mahadeshwar 
    Explanation :
    Senior Shiv Sena leader Vishwanath Mahadeshwar has been elected as 76th mayor of Mumbai and Hemangi Waralikar as deputy mayor. He replaced Snehal Ambekar.  Mahadeshwar secured 171 votes defeating Congress candidate Vithal Lokhare who received 31 votes at the Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC). He is a three-time municipal corporator from Bandra.

  9. Who has been roped in as the ambassador of Women’s Cricket World Cup 2017?
    A.Saurav Ganguly
    B.MS Dhoni
    C.Sachin Tendulkar
    D.Kapil Dev
    Answer – C.Sachin Tendulkar
    Explanation :
    Former Indian cricketer and captain Sachin Tendulkar has roped as an ambassador of Women’s Cricket World Cup 2017 which will begin from 24th June, 2017 in England and Wales said by International Cricket Council (ICC). 8 cricket teams from different countries will play 21-day tournament having 28 matches to win the coveted trophy.

  10. Park Geun-hye who was forced out from office on corruption charges served as the President of which country?
    A.Taiwan
    B.Philippines
    C.North Korea
    D.South Korea
    Answer – D.South Korea
    Explanation :
    South Korea’s President Park Geun-hye has become the nation’s first democratically elected leader to be forced out from office over corruption charges. Eight justices of the constitutional court of South Korea unanimously decided on March 10, 2017 to unseat Ms. Park for committing acts that violated the Constitution and laws throughout her time in office. The court ruling supported the parliamentary vote passed unanimously in December 2016 to accuse Park Geun-hye over a corruption and cronyism scandal involving her close friend, Choi Soon-sil.

  11. Which institute has won the 2017 IEEE Spectrum Technology in the Service of Society Award?
    A.Indian Institute of Technology-Delhi
    B.Indian Institute of Technology-Madras
    C.Indian Institute of Technology-Kolkata
    D.Indian Institute of Technology-Kharagpur
    Answer – B.Indian Institute of Technology-Madras
    Explanation :
    2017 IEEE Spectrum Technology in the Service of Society Award won by the Indian Institute of Technology-Madras(IIT-M) for its solar-direct current (DC) inverter system. The solar inverter system was developed by Centre for Decentralised Power Systems at IIT-M. It is based on micro grid technology and it 230V Analog Current to 48V DC to directly power appliances and devices. Now the system model has been deployed in 4,000 off-grid homes in Jodhpur and Jaisalmer in Rajasthan and is being deployed in around 7,200 homes in Assam

  12. The RBI has amended the provision for cash loan against gold by NBFC from Rs. 1 lakh to Rs. ________
    A.Rs.25,000
    B.Rs.75,000
    C.Rs.50,000
    D.Rs.70,000
    Answer – A.Rs.25,000
    Explanation :
    The Reserve Bank of India has amended the provision for disbursement of loan by NBFC against the gold on March 9, 2017 in line with the provisions of the Income Tax Act. As per the new provision, the Non-banking Financial Company (NBFC) cannot lend more than Rs 25,000 in cash against gold as against the earlier Rs 1 lakh. The earlier provision for NBFC was that high value loans against gold of Rs 1 lakh and above must only be disbursed by cheque. The decision was taken in the backdrop of government’s focus on less cash economy and promoting digital payments.

  13. Who has been appointed as the global Chairman of KPMG International on March 10, 2017?
    A.Maggie Brereton
    B.David Matthews
    C.Nicola Quayle
    D.William B Thomas
    Answer – D.William B Thomas
    Explanation :
    William B Thomas(49) has been elected as the global Chairman of Netherlands based KPMG International for a four-year term. Thomas will take charge from John B Veihmeyer on October 1, 2017. Presently he is working as Chairman of KPMG’s American region since 2014 and has been a member of the Global Board since 2009.

  14. Who has been honored with the honorary degree of Doctor of Science (DSc) by Maharashtra Animal and Fishery Sciences University on March 9, 2017?
    A.Mohan Bhagwat
    B.H. V. Sheshadri
    C.K. B. Hedgewar
    D.Rajendra Singh
    Answer – A.Mohan Bhagwat 
    Explanation :
    Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) Chief Mohan Bhagwat was conferred with the honorary degree of Doctor of Science (DSc) by Maharashtra Animal and Fishery Sciences University on its 8th convocation ceremony in Nagpur on March 9, 2017. Bhagwat received the degree from Maharashtra Governor Vidyasagar Rao in the presence of Chief Minister Devendra Fadnavis and Director General of Indian Council of Agricultural Research Trilochan Mohapatra.

  15. Who has been sworn in as the President of European Council on March 9, 2017?
    A.Mária Bieliková
    B.Endre Spaller
    C.Donald Tusk
    D.Hervé Bernard
    Answer – C.Donald Tusk 
    Explanation :
    Former Polish Prime Minister Donald Tusk was re-elected as the president of the European Council for the second time. He won the 27 votes out of 28 EU’s governments. Tusk will act as the president of EU council until the end of 2019.. He has been President of the European Council since 1 December 2014.. Prior to this, he was the Prime Minister of Poland and a co-founder and chairman of the Civic Platform party.

  16. Noted physicist and co-founder of the world’s first gravitational wave detectors Laser Interferometer Gravitational wave Observatory (LIGO), __________, died on March 7, 2017 at the age of 85.
    A.Harry Hess
    B.Jacques Piccard
    C.Ronald Drever
    D.Don Walsh
    Answer – C.Ronald Drever 
    Explanation :
    Noted Scottish physicist Ronald Drever passed away on March 7 in Edinburgh. He was 85. Prof Drever was well known for developing the world’s first successful gravitational wave detectors Laser Interferometer Gravitational wave Observatory (LIGO). The LIGO detected the gravitational waves set off in the fabric of space-time by the merger of a binary black hole pair in September 2015.

  17. The Maternity Benefit (Amendment) Bill, 2016 seeks to increase the maternity leave to _______ weeks from the earlier 12 weeks.
    A.26 weeks
    B.24 weeks
    C.15 weeks
    D.20 weeks
    Answer – A.26 weeks
    Explanation :
    The Maternity Benefit (Amendment) Bill, 2016 was passed by the Lok Sabha by voice vote on March 10, 2017 that will benefit about 1.8 million women working in organized sector. The bill seeks to increase the maternity leaves to 26 weeks by amending the Maternity Benefits Act, 1961 that provides for 12 weeks of maternity leave. The Bill will be applicable to the establishments that hire at least 10 or more people. The entitlement will be for only up to first 2 children. For third child, the entitlement will be for only 12 weeks. The Labour and Employment Minister Bandaru Dattatreya moved the bill for consideration and passage in Lower House.

  18. The two day 12th CII-EXIM Bank Conclave on India Africa Project Partnership was held in which city?
    A.Bangaluru
    B.New Delhi
    C.Pune
    D.Shimla
    Answer –B.New Delhi
    Explanation :
    President Pranab Mukherjee has inaugurated the two day 12th CII-EXIM Bank Conclave on India Africa Project Partnership on March 9, 2017 in New Delhi. The first conclave has held in 2005. The Conclave was organized by the Confederation of Indian Industry (CII) in partnership with the EXIM Bank of India with the support of the Ministry of External Affairs and the Ministry of Commerce & Industry, Government of India. Objective : To discuss cooperation in Trade, Regional Integration & Infrastructure Development, Finance & Consultancy, Mining & Minerals, Agriculture & Agro-Processing, Power & Alternative Energy, Healthcare, Small & Medium Enterprises, Human Capital Development and People-to-People Contacts

  19. Which ministry has issued a draft rule Information Technology (Security of Prepaid Payment Instruments) Rules 2017 on March 8, 2017 for digital wallet firms?
    A.Ministry of Science and Technology
    B.Ministry of Information and Broadcasting
    C.Ministry of Electronics and Information Technology
    D.Ministry of Commerce and Industry
    Answer –C.Ministry of Electronics and Information Technology 
    Explanation :
    The Ministry of Electronics and Information Technology has issued a draft rule titled Information Technology (Security of Prepaid Payment Instruments) Rules 2017 on March 8, 2017 for digital wallet firms like Paytm, FreeCharge and Mobikwik. The MeitY has formulated the draft rules for security of Prepaid Payment Instruments (PPIs) under provisions of IT Act 2000. The Rules mandate that each Prepaid Payment Instruments (PPI) company or wallet firm will have in place and publish on its website and mobile applications the privacy policy and the terms and conditions for use of the payment systems operated by it in simple language, capable of being understood by a reasonable person.

  20. The Ujjivan Small Finance Bank has opened 6 new branches in which city on March 9, 2017?
    A.Mysore
    B.Hubli
    C.Mangalore
    D.Bangaluru
    Answer – D.Bangaluru
    Explanation :
    Ujjivan Small Finance Bank (Ujjivan SFB) has opened its six new branches at the Silicon Valley of India, Bengaluru on March 9, 2017 said by Samit Ghosh, MD & CEO, Ujjivan Small Finance Bank. Six new branches are located at Magadi Road, Chandra Layout, Chamarajpet, Uttarahalli, Devaiah Park and Nelamangala. The bank is also planning to open 12 more branches in the city across 24 States in a planned and phased manner.

  21. What is the currency of South Korea?
    A.South Korean Euro
    B.South Korean Lira
    C.South Korean Dollar
    D.South Korean Won
    Answer –D.South Korean Won
    Explanation :
    South Korea, an East Asian nation on the southern half of the Korean Peninsula, shares one of the world’s most heavily militarized borders with North Korea. Capital: Seoul, President: Park Geun-hye, Currency: South Korean won, Prime minister: Hwang Kyo-ahn.

  22. The Maternity Benefit (Amendment) Bill, 2016 seeks to amend which bill?
    A.Maternity Benefits Act, 1961
    B.Maternity Benefits Act, 1950
    C.Maternity Benefits Act, 1972
    D.Maternity Benefits Act, 1977
    Answer – A.Maternity Benefits Act, 1961 
    Explanation :
    The Maternity Benefit (Amendment) Bill, 2016 was passed by the Lok Sabha by voice vote on March 10, 2017 that will benefit about 1.8 million women working in organized sector. The bill seeks to increase the maternity leaves to 26 weeks by amending the Maternity Benefits Act, 1961 that provides for 12 weeks of maternity leave. With this, India will become the third highest country in terms of Maternity leaves after Canada and Norway where it is 50 weeks and 44 weeks respectively.

  23. The NBFCs are registered under the Companies Act _______
    A.1962
    B.2007
    C.1956
    D.2000
    Answer –C.1956
    Explanation :
    A Non-Banking Financial Company (NBFC) is a company registered under the Companies Act, 1956. Its functions include: Giving loans and advances, acquisition of shares/stocks/bonds/debentures/securities issued by Government or local authority or other marketable securities, NBFCs lend and make investments similar to that like a banks, NBFC cannot accept demand deposits, NBFCs do not form part of the payment and settlement system and cannot issue cheques drawn on itself, Deposit insurance facility of Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation is not available to depositors of NBFCs, unlike in case of banks.