Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: LCM & HCF Set 5

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in LCM & HCF, which is common for all the IBPS, SBI exam and other competitive exams. We have included questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Questions Penned by Yogit

  1. Find the least number which when divided by 2, 3, 4 and 5 leaves a remainder 3. But when divided by 9 leaves no remainder?
    a) 33
    b) 63
    c) 81
    d) 123
    e) None of these
    Answer – b) 63
    Explanation :
    LCM of 2, 3, 4 and 5 is 30, let number be 30k + 3
    put k = 2, we get 63 which is divisible by 9

  2. Find the 4-digit smallest number which when divided by 12, 15, 25, 30 leaves no remainder?
    a) 1020
    b) 1120
    c) 1200
    d) 1800
    e) None of these
    Answer – c) 1200
    Explanation :
    LCM of 12, 15, 25 and 30 is 300
    least number of 4-digit divided by 300 is 1200

  3. Find the least number which when divided by 12, 27 and 35 leaves 6 as a remainder?
    a) 3774
    b) 3780
    c) 3786
    d) 4786
    e) None of these
    Answer – c) 3786
    Explanation :
    Number = LCM (12, 17, 35) + 6 = 3780 + 6 = 3786

  4. The HCF and LCM of two numbers is 84 and 840 respectively. If the first number is 168, find the second one
    a) 420
    b) 360
    c) 210
    d) 480
    e) None of these
    Answer – a) 420
    Explanation :
    LCM*HCF = a*b
    840*84 = 168*b, b = 420

  5. Find the last number which when divided by 6, 8, 15 and 30 leaves remainder 2, 4, 11 and 26 respectively?
    a) 124
    b) 116
    b) 120
    d) 134
    e) None of these
    Answer – b) 116Explanation :
    LCM (6, 8, 15, 30) – 4 = 120 – 4 = 116

  6. HCF and LCM of two numbers is 5 and 275 respectively and the sum of these two numbers is 80. Find the sum of the reciprocals of these numbers
    a) 16/125
    b) 32/275
    c) 32/125
    d) 16/275
    e) None of these
    Answer – d) 16/275
    Explanation :
    a*b = 5*275 and a+b = 80
    (a+b)/(a*b) = 80/(5*275) = 16/275

  7. Three buckets contains balloons filled with water.  First bucket contains 243 balloons. Second contains 304 balloons and last bucket contains 127 balloons. Find the largest number of balloons that can be given equally to the children such that 3, 4 and 7 balloons are left in first, second and third bucket respectively?
    a) 20
    b) 30
    c) 40
    d) 60
    e) None of these
    Answer – d) 60
    Explanation :
    HCF (240, 300, 120) = 60

  8. Riya, Anil and Rishi start running around a circular stadium and complete one round in 15s, 12s and 21s respectively. In how much time will they meet again at the starting point?
    a) 6min
    b) 7min
    d) 8min
    d) 9min
    e) None of these
    Answer – b) 7min
    Explanation :
    LCM (15, 12, 21) = 420 second = 7 minutes

  9. In a college all the students are made to stand in four rows. 4 rows contains 12, 8, 22, 30 students respectively. Find the least number of students in the college?
    a) 3360
    b) 3630
    c) 3960
    d) 3990
    e) None of these
    Answer – c) 3960
    Explanation :
    LCM (12, 8, 22, 30) = 3960

  10. Find the greatest number that will divide 427 and 900 leaving the remainders 3 and 8  respectively?
    a) 2
    b) 4
    c) 8
    d) 12
    e) None of these
    Answer – b) 4
    Explanation :
    HCF (427 – 3, 900 – 8) (424, 892) = 4

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Quants you can ask here. We will clear your doubts