Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions – Data Interpretation Set 82

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Interpretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

I. (Q.no: 1-5). Refer to the following Line Graph and answer the given questions.

graph

2011 2012 2013 2014 2015
Appeared 240 200 250 300 320
Passed 180 140 210 260 240
  1. The number of students who could pass the exam in the year 2016 were 10% more than that in the previous year. Only 75% of those who appeared in the year 2016 could pass the exam that year. How many students appeared for the exam in the year 2016?
    A. 340
    B. 336
    C. 418
    D. 420
    E. 352
    Answer – E. 352
    Explanation :
    Number of students who could pass the exam in the year 2016 = 110% of 240 = 264
    75% of x = 264
    x = 264 * 100/75 = 352

  2. Number of students who had passed the exam in the year 2012 are what percent less than that in the year 2013?
    A. 235/9 %
    B. 25 %
    C. 122/3 %
    D. 100/3 %
    E. 30 %
    Answer – D. 100/3 %
    Explanation :
    Required % = (70/210) * 100 = 100/3 %

  3. What percent of students who appeared for the exam in the year 2011 could pass the exam?
    A. 395/6 %
    B. 212/3 %
    C. 75 %
    D. 60 %
    E. 80 %
    Answer – C. 75%
    Explanation :
    % = 180/240 * 100 = 75%

  4. What is the respective ratio of total number of students who appeared for the exam in the years 2014 and 2015 together and the total number of students who could pass the exam in the same years together?
    A. 35:29
    B. 31:25
    C. 28:21
    D. 33:25
    E. 31:26
    Answer – B. 31:25
    Explanation :
    Total number of appeared candidates in the years 2014 and 2015 together = 620
    Total number of passed candidates in the years 2014 and 2015 together = 520
    = 620 : 500
    = 31 : 25

  5. What is the average number of students who passed for the exam in all the years together?
    A. 240
    B. 206
    C. 150
    D. 250
    E. 280
    Answer – B. 206
    Explanation :
    Average number of students who passed in all the years together =[180 + 140 + 210 + 260 +240]/5 = 206

II. (Q.no: 6-10). Refer to the following table and answer the given questions.

Companies Branches Total number of Employees Ratio of Male to Female Employees Percentage of Post Graduate Employees
P 16 2568 5 : 7 75%
Q 18 2880 11 : 5 65%
R 14 2310 10 : 11 40%
S 22 3575 3 : 2 60%
T 13 2054 7 : 6 50%
U 17 2788 20 : 21 75%
V 24 3720 8 : 7 55%
W 21 3360 9 : 5 80%

  1. If the number of male post graduate employees in company W is 1488, what percent of the female employees in that particular company are post graduate?
    A. 75%
    B. 100%
    C. 74%
    D. 73%
    E. 72%
    Answer – B. 100%
    Explanation :
    Number of Females in Company W = 3360 *(5/14) = 1200
    Number of Post graduate employees in Company W = 3360 *(80/100) = 2688
    Number of female post graduate employees in Company W = 2688 – 1488 = 1200
    Required Percentage = (1200 * 100)/1200 = 100%

  2. In which of the given companies is the percentage of women employees with respect to the total number of employees(both males and females) in that company the third lowest?
    A. V
    B. W
    C. P
    D. Q
    E. S
    Answer – E. S
    Explanation :
    Company P : ([7/12 * (2568)] / 2568)*100 = 58.33%
    Company Q : ([5/16 * (2880)] / 2880)*100 = 31.25%
    Company R : ([11/21 * (2310)] / 2310)*100 = 52.38%
    Company S : ([2/5 * (3575)] / 3575)*100 = 40%
    Company T : ([6/13 * (2054)] / 2054)*100 = 46.15%
    Company U : ([21/41 * (2788)] / 2788)*100 = 51.21%
    Company V : ([7/15 * (3720)] / 3720)*100 = 46.66%
    Company W : ([5/14 * (3360)] / 3360)*100 = 35.71%

  3. What is the ratio of the total number of male employees in companies Q and W together to the total number of female employees in Companies R and S together?
    A. 63 : 51
    B. 51 : 48
    C. 77 : 63
    D. 69 : 44
    E. 55 : 53
    Answer – D. 69 : 44
    Explanation :
    = [2880 * (11/16)/ 2310 * (11/21) + 3360 * (9/14)/ 3575 * (2/5)]
    = (1980 + 2160)/(1210 + 1430) = 414/264 = 69:44

  4. What is the sum of the average number of post graduate employees in companies P, Q and S together and the average number of post graduate employees in companies U, V and W?
    A. 4272
    B. 4312
    C. 4256
    D. 4346
    E. 4289
    Answer – C. 4256
    Explanation :
    Average number of post graduate employees in companies P, Q and S = (1926 + 1872 + 2145)/3 = 5943/3 = 1981
    Average number of post graduate employees in companies U, V and W = (2091 + 2046 + 2688)/3 = 6875/3 = 2275
    Difference = 2275 + 1981 = 4256

  5. Which of the given companies has the second highest number of average employees per office?
    A. Q
    B. R
    C. S
    D. U
    E. T
    Answer – D. U
    Explanation :
    Company P – 2568/16 = 160.5 ; Company Q – 2880/18 = 160
    Company R – 2310/14 = 165 ; Company S – 3575/22 = 162.5
    Company T – 2054/13 = 158 ; Company U – 2788/17 = 164
    Company V – 3720/24 = 155 ; Company W – 3360/21 = 160