Root word Exercise – Set 3

Given below are few words , identify the meanings of the words from the options below.

  1. Volve-
    revolver
    Involve
    Voluble

    1. quantity
    2. roll
    3. soluble
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 2. roll
    Explanation

    Volve means roll or turn
  2. Voc –
    Vocal
    Provoke
    Vocabulary

    1. sentence
    2. negative
    3. voice
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -3. voice
    Explanation

    Voc means call or voice
  3. Viv-
    Revive
    Survival

    1. image
    2. herb
    3. live
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 3. live
    Explanation

    Viv means live
  4. Vir –
    Virtue
    Virile

    1. reciprocal
    2. man
    3. image
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 2. man
    Explanation

    Vir means man
  5. Vince / Vict –
    Convince
    Evict
    Victorious

    1. conquer
    2. probable
    3. return
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 1. Conquer
    Explanation

    Vince / vict means conquer
  6. Vert/ verse –
    Avert
    Convert
    Transverse

    1. travel
    2. include
    3. turn
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 3. turn
    Explanation

    Verse / vert means turn
  7. Vene / vent –
    Convene
    Preventive
    Intervention

    1. call
    2. come
    3. removal
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer -2. come
    Explanation

    Vene / vent means come
  8. Vale –
    Avail
    Valiant
    Prevail

    1. health
    2. income
    3. honour
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 1. health
    Explanation

    Vale means health
  9. Vad –
    Pervade
    Invasion
    Evasion

    1. conquer
    2. into
    3. go
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 3. go
    Explanation

    Vad means go
  10. Turb –
    Disturb
    Turbulence
    Trouble

    1. issue
    2. crowd
    3. destroy
    4. none of the above
    Answer & Explanation
    Answer – 2. crowd
    Explanation

    Turb means crowd / disturbance
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test