Reasoning Questions : Direction Sense Set 17

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com.Here we are creating Best question samples from Direction Sense test with explanation, which is common for IBPS, SBI, RBI, IPPB, LIC, SSC and other  competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Directions (1 – 5): Read the following information carefully to answer the questions that follow. The questions are based on following coding formats:

# – North
@ – South
% – East
$ – West
! – Either 4 or 6 m
& – Either 3 or 10 m
Examples: [email protected] means P is South of Q, P#$Q means P is North-West of Q, P$!Q means P is West of Q at a distance of either 4 or 6 m.
Conditions given are as:
I. A#&B
II. A#$C
III. C%B
IV. C$!D
V. [email protected]&D
VI. F$!E
VII. G#!F
VIII. [email protected]$C

  1. Given H$G, HG = 3m, B#H. Find distance between B and C?
    1) 4m
    2) 5m
    3) 6m
    4) 7m
    5) Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – 2) 5m
    Explanation :
    According to conditions given:
    I. A#&B
    II. A#$C
    III. C%B
    IV. C$!D
    V. [email protected]&D
    VI. F$!E
    VII. G#!F
    VIII. [email protected]$C
    Direction Q1
    Direction Q2
  2. If B#G, then which of the following is true regarding points B and G?
    1) G#&B
    2) B#&G
    3) [email protected]!G
    4) [email protected]!B
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4) [email protected]!B
    Explanation :
    According to conditions given:
    I. A#&B
    II. A#$C
    III. C%B
    IV. C$!D
    V. [email protected]&D
    VI. F$!E
    VII. G#!F
    VIII. [email protected]$C
    Direction Q2
  3. A man starts walking from point A walks for 5m in ‘%’ direction, reaches point J, turns ‘@’ direction and now walks 7m to reach point G. Given J#G. What is the distance between points C and A. (Take points from question number 1 also).
    1) √38m
    2) √34m
    3) √42m
    4) 4√8m
    5) 4√3m
    Answer & Explanation
    Answer – 2) √34m
    Explanation :
    According to conditions given:
    I. A#&B
    II. A#$C
    III. C%B
    IV. C$!D
    V. [email protected]&D
    VI. F$!E
    VII. G#!F
    VIII. [email protected]$C


  4. If distance point G and E is 6√2m, then find distance between points G and C?
    1) 2√5m
    2) 3√5m
    3) 5√6m
    4) 4√6m
    5) 5√2m
    Answer & Explanation
    Answer – 1) 2√5m
    Explanation
    According to conditions given:
    I. A#&B
    II. A#$C
    III. C%B
    IV. C$!D
    V. [email protected]&D
    VI. F$!E
    VII. G#!F
    VIII. [email protected]$C
    Direction Q4
  5. If [email protected]!D and G$K, what is the maximum area of the quadrilateral formed by joining points K, G,
    1) 36
    2) 49
    3) 64
    4) 30
    5) 25
    Answer & Explanation
    Answer – 1) 36
    Explanation :
    Direction Q5

Directions (6 – 7): Read the following information carefully to answer the questions that follow. The questions are based on following coding formats:
# – North
@ – South
% – East
$ – West
! – Either 4 or 6 m
& – Either 3 or 6 m
Examples: [email protected] means P is South of Q, P#$Q means P is North-West of Q, P$!Q means P is West of Q at a distance of either 4 or 6 m.
Conditions given are as:
I. A$&P
II. P#!D
III. D$!G
IV. K#&G
V. K%&M
VI. P$K

  1. If P%M, what is the distance between points P and G?
    1) 2√10m
    2) 3√13m
    3) 2√13m
    4) 3√10m
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3) 2√13m
    Explanation :
    According to conditions given:
    I. A$&P
    II. P#!D
    III. D$!G
    IV. K#&G
    V. K%&M
    VI. P$K
    Direction Q6
  2. Which of the following is definitely false based on the position of points given in Question above?
    1) A#$G
    2) [email protected]$K
    3) [email protected]%P
    4) M#%G
    5) [email protected]$M
    Answer & Explanation
    Answer – 4) M#%G
    Explanation :
    According to conditions given:
    I. A$&P
    II. P#!D
    III. D$!G
    IV. K#&G
    V. K%&M
    VI. P$K
    Direction Q7

(Directions 8 – 10): Read the following information carefully and answer the questions that follow:
A + B means P is to the right of Q at a distance of 1m.
A – B means P is to the left of Q at a distance of 1m.
A # B means P is to the north of Q at a distance of 1m.
A * B means P is to the south of Q at a distance of 1m.
In each of the following questions all person faces South.

  1. P + Q * R + S, then S is in which direction with respect to P?
    1) North
    2) South-East
    3) North-East
    4) East
    5) South-West
    Answer & Explanation
    Answer – 3) North-East
    Explanation :
    Direction Q8
  2. I * J + K # L, then L is in which direction with respect to I?
    1) North
    2) North-East
    3) South
    4) East
    5) South-West
    Answer & Explanation
    Answer – 4) East
    Explanation :
    Direction Q9
  3. A # B – C * D, then D is in which direction with respect to A?
    1) North
    2) South
    3) South-East
    4) East
    5) West
    Answer & Explanation
    Answer – 5) West
    Explanation :
    Direction Q10