Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Profit and loss , which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

**A vendor loses the selling price of 4 apples on selling 36 apples. His loss percent is**

A)12(1/2)%

B)11(1/2)%

C)10%

D)9%

**Answer – C) 10%**

Explanation :

Selling price of 36 apples = Rs.36

Selling price of 4 oranges = Rs.4

Loss = 4

Cost price = 36+4 = 40

Loss % = (4/40)×100 = 10%

**By selling 15 oranges, a fruit seller gains the selling price of 1 orange. Calculate his gain percentage**

A)7.14%

B)6.14%

C)8%

D)8.41%

**Answer – A)7.14%**

Explanation :

SP of 1orange = 1

SP of 15 orange = 15

Profit = 1

CP = 15 – 1 = 14

Profit % = (1/14)×100 = 7.14%

**A person sold a Tubelight at Rs.85.25 in such a way that his percentage profit is the same as the cost price of the Tubelight. If he sells it at twice the percentage profit of his previous percentage of the profit then the new selling price will be**

A)Rs. 110.5

B)Rs.115.05

C)Rs.115.5

D)Rs.110.05

Answer –**C)Rs. 115.5**

Explanation :

Cp = x

Sp = x+(x^{2}/100) = 85.25

x^{2}+100x-8525 = 0

(x+155)(x-55) = 0

X = 55

Now sp = 55+(55×110)/100 = 55+60.50 =115.5

**A dealer sold 575 cement package at a profit of 9%. If one cement package cost Rs.2400, Find his total profit ?**

A)124100

B)124200

C)124000

D)123200

**Answer – B)124200**

Explanation :

Cp = 575 × 2400 = 1380000

P = 9%

P = (1380000×9)/100 = 124200

**What profit or loss percentage did Harini earn if she purchased an item Rs.5000 and sold it three – fourth of its cost price ?**

A)21%

B)22%

C)25%

D)20%

**Answer – C) 25%**

Explanation :

Cp = 5000

Sp = ¾(5000) = 3750

Loss = 1250

Loss % = (1250×100)/5000 = 25%

**The ratio of the cost price to the marked price of a watch is 3:5 and ratio of the percentage profit to the percentage discount is 5:3.Find the profit percentage ?**

A)13.34%

B)16.65%

C)16.43%

D)17.5%

**Answer – B)16.65%**

Explanation :

Cp:mp = 3x:5x = 300 : 500

Profit = 2x

P:d = 5:3

(5x×300)/100 +(3x×500)/100 = 100

30x = 100

X =(100/30) = 3.33%=> 5x = 16.65%

**A weighting machine of a trader weights 10% less than it should and the trader marks up his goods to get an overall profit of 18%.How much does he mark up on the cost price ?**

A)6.2%

B)6.5%

C)6.3%

D)5.6%

**Answer – A)6.2%**

Explanation :

Cp = Rs.1 per gram

1000gms =>10% less = 900gms—–vales of good sold – x%

MP = 1000+(1000X/100) = 1000+10X

% P = [(1000+10X-900)/900]×100

18 =(100+10x)/9

162 = 100+10x

10x = 62

X = 6.2%

**If a clock is sold for Rs.120 there is a loss of 15%.For a profit of 2%, the clock is to be sold for**

A)141

B)142

C)143

D)144

**Answer – D) 144**

Explanation :

Sp = 120

Loss = 15%

Cp = 120 × (100 / {100-15}) = 2400/17 = 141.18

Profit = 141.18×{(100+2)/100} = 144

**A discount of 20% on article A is the same as a discount on 15% on another article B. The cost of the 2 article can be**

A)33:88

B)51:68

C)45:63

D)14:19

**Answer – B)51:68**

Explanation :

A×(20/100) = 20A

B×(15/100) = 15B

20A = 15B

A/B = 15:20 => 3:4

3:4 => 3*17: 4*17 = 51:68

**The difference in discounts between two successive discounts of 8% each and a single discount of 16% on Rs.2000 is**

A)6.4

B)4.6

C)12.8

D)12.6

**Answer – C) 12.8**

Explanation :

Two successive discounts of 8% = [ 8+8-(8*8/100)]% = 15.36%

Diff = 16 – 15.36 = 0.64%

Required diff = 2000×(0.64/100) = Rs. 12.8

**AffairsCloud Recommends Oliveboard Mock Test**

**AffairsCloud Ebook - Support Us to Grow**

**Govt Jobs by Category**

**Bank Jobs Notification**