Hello Aspirants
Welcome to Online Quants Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for IBPS RRB Clerk 2018 Prelims Exam and we are creating sample questions in Quants section, this type of Question will be asked in IBPS RRB Clerk 2018!!!
Click Here to View Cumulus Course : IBPS RRB Clerk 2018 Prelims Exam
IBPS RRB Clerk 2018 Prelims Exam: Reasoning Test – 7 PM Every Day
IBPS RRB Clerk 2018 Prelims Exam: Quants Test – 9 PM Every Day
Help: Share Our Cumulus Course for RRB Clerk 2018 Exam Course page to your Friends & FB Groups
________________________
Quizsummary
0 of 10 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
Information
All the Best
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 10 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Categories
 Quantitative Aptitude 0%
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 Answered
 Review

Question 1 of 10
1. Question
1 pointsCategory: Quantitative Aptitude5/8 of 4/15 of 372 = ?
Correct
Answer – 4. 62
Explanation:
5/8 * 4/15 * 372
= 372/6 = 62Incorrect
Answer – 4. 62
Explanation:
5/8 * 4/15 * 372
= 372/6 = 62 
Question 2 of 10
2. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeA, B, C, D, E and F are six consecutive odd numbers and their average is 52. What is the product of B and E?
Correct
Answer – 4. 2695
Explanation:
Let x, x+2, x+4, x+6, x+8 and x+10 are six consecutive odd numbers.
average = 52
x + x+2 + x+4 + x+6 + x+8 + x+10 = 52×6
6x + 30 = 312
x = 47
So Product = 49 × 55 = 2695Incorrect
Answer – 4. 2695
Explanation:
Let x, x+2, x+4, x+6, x+8 and x+10 are six consecutive odd numbers.
average = 52
x + x+2 + x+4 + x+6 + x+8 + x+10 = 52×6
6x + 30 = 312
x = 47
So Product = 49 × 55 = 2695 
Question 3 of 10
3. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeRose deposited Rs.7000 which amounted to Rs.9200 after 3 years at simple interest. Had the interest been 2% more. She would get how much?
Correct
Answer – 3. 9620
Explanation:
(7000x3x2)/100 = 420
9200 + 420 = 9620Incorrect
Answer – 3. 9620
Explanation:
(7000x3x2)/100 = 420
9200 + 420 = 9620 
Question 4 of 10
4. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeSuresh spends 35% of his income on grocery, 25% on children’s health and 80% of the remaining on house rent. What percent of his income he is left with?
Correct
Answer – 2. 8%
Explanation:
Let the total income be x.
Income left = (100 – 80)% of [100 – (35 + 25)]% of x = 20% of 40% of x = 20/100 * 40/100 * 100)% of x = 8% of x.Incorrect
Answer – 2. 8%
Explanation:
Let the total income be x.
Income left = (100 – 80)% of [100 – (35 + 25)]% of x = 20% of 40% of x = 20/100 * 40/100 * 100)% of x = 8% of x. 
Question 5 of 10
5. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeThe profit of Ajay, Bharat, and Chitra are in the ratio of 1 : 2 : 3. The profit of Bharat and Chitra together is Rs. 6000. By what percent is the profit of Chitra more than that of Ajay?
Correct
Answer – 2.200%
Explanation:
Let the profit of Ajay, Bharat, Chitra be x, 2x and 3x respectively.
2x + 3x = 6000 => x = 1200.
Ajay’s profit = Rs. 1200, Bharat’s profit = Rs. 2400, and Chitra’s profit = Rs. 3600.
Chitra’s profit over Ajay’s=[ (2400 /1200) x 100] = 200%Incorrect
Answer – 2.200%
Explanation:
Let the profit of Ajay, Bharat, Chitra be x, 2x and 3x respectively.
2x + 3x = 6000 => x = 1200.
Ajay’s profit = Rs. 1200, Bharat’s profit = Rs. 2400, and Chitra’s profit = Rs. 3600.
Chitra’s profit over Ajay’s=[ (2400 /1200) x 100] = 200% 
Question 6 of 10
6. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeA retailer buys two products for Rs. 7500. One product he sells at a profit of 16% and the other product at 14% loss. In the deal, the retailer makes neither any profit nor any loss. What is the difference between the selling price of both the products?
Correct
Answer – 1. Rs. 620
Explanation:
Let the C.P of one product is Rs. P
and that of other is Rs. (7500 – P)
C.P = S.P
=> Px(116/100) + (7500P)x(86/100) = 7500
=> 30P = 105000
=> P = 3500
Required difference between selling prices
= Rs. [(3500/100) x 116] – [(4000/100) x 86]
= 40603440
= Rs. 620Incorrect
Answer – 1. Rs. 620
Explanation:
Let the C.P of one product is Rs. P
and that of other is Rs. (7500 – P)
C.P = S.P
=> Px(116/100) + (7500P)x(86/100) = 7500
=> 30P = 105000
=> P = 3500
Required difference between selling prices
= Rs. [(3500/100) x 116] – [(4000/100) x 86]
= 40603440
= Rs. 620 
Question 7 of 10
7. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeRamesh rows in still water with a speed of 4.5 kmph to go to a certain place and comes back. Find his average speed for the whole journey, if the river is flowing with a speed of 1.5 kmph?
Correct
Answer – 2. 4 kmph
Explanation:
Let the distance in one direction = x km
Speed in still water = 4.5 kmph
Speed of current = 1.5 kmph
Hence, speed in upstream = 4.5 – 1.5 = 3 kmph
Speed in downstream = 4.5 + 1.5 = 6 kmph
Time taken by Rajesh to row upwards = x/3 hours
Time taken by Rajesh to row downwards = x/6 hours
Average Speed = 2x/(x/3 + x/6) = 4 kmphIncorrect
Answer – 2. 4 kmph
Explanation:
Let the distance in one direction = x km
Speed in still water = 4.5 kmph
Speed of current = 1.5 kmph
Hence, speed in upstream = 4.5 – 1.5 = 3 kmph
Speed in downstream = 4.5 + 1.5 = 6 kmph
Time taken by Rajesh to row upwards = x/3 hours
Time taken by Rajesh to row downwards = x/6 hours
Average Speed = 2x/(x/3 + x/6) = 4 kmph 
Question 8 of 10
8. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudePrince is 30% more efficient than Queen. How much time will they, working together, take to complete a job which Prince alone could have done in 23 days?
Correct
Answer –2. 13 days
Explanation:
Ratio of time taken by Prince & Queen = 100 : 130 = 10:13
Let Queen takes x days to do the work
Then, 10:13 :: 23:x
=> x = 23×13/10
=> x = 299/10
Prince’s 1 day’s work = 1/23
Queen’s 1 day’s work = 10/299
(Prince+Queen)’s 1 day’s work = (1/23 + 10/299) = 23/299 = 1/13
Hence, Prince and Queen together can complete the work in 13 days.Incorrect
Answer –2. 13 days
Explanation:
Ratio of time taken by Prince & Queen = 100 : 130 = 10:13
Let Queen takes x days to do the work
Then, 10:13 :: 23:x
=> x = 23×13/10
=> x = 299/10
Prince’s 1 day’s work = 1/23
Queen’s 1 day’s work = 10/299
(Prince+Queen)’s 1 day’s work = (1/23 + 10/299) = 23/299 = 1/13
Hence, Prince and Queen together can complete the work in 13 days. 
Question 9 of 10
9. Question
1 pointsCategory: Quantitative Aptitude5040, 720, 120, 24, 6 ?
Correct
Answer – 4. 2
Explanation:
5040/7 = 720
720/6 = 120
120/5 = 24
24/4 = 6
6/3 = 2Incorrect
Answer – 4. 2
Explanation:
5040/7 = 720
720/6 = 120
120/5 = 24
24/4 = 6
6/3 = 2 
Question 10 of 10
10. Question
1 pointsCategory: Quantitative Aptitude2x² + 7x + 5 = 0
3y² + 5y + 2 = 0Correct
Answer – 4. X ≤ Y
Explanation:
X = 1, 5/2
Y = 1, 2/3Incorrect
Answer – 4. X ≤ Y
Explanation:
X = 1, 5/2
Y = 1, 2/3
________________________
 Click view Questions button to view Explanation
 Note: We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!
 Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.
 If you find any mistake, please tell us in the comment section.