Current Affairs PDF Sales

IBPS PO 2017 Practice Test – Reasoning Day 18

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with the explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples for IBPS PO 2017. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Click Here to View Cumulus Course: IBPS PO 2017 
IBPS PO 2017: Reasoning Test– 6 PM Every Day
IBPS PO 2017: Quants Test– 7 PM Every Day

Q(1-5) Study the following given and answer the following questions
Eight persons- Pranav, Prasanth, Pritam, Prakash, Satish, Sanjay, Shiva and Swarup live on different floors of a building. Top most floor is numbered as 8 and bottom floor is numbered as 1. They also belong to Eight different cities – Hyderabad, Banglore, Delhi, Goa, Kolkata, Mumbai, Chennai and Indore not necessarily in same order. They also visited Eight different cities – Hyderabad, Banglore, Delhi, Goa, Kolkata, Mumbai, Chennai and Indore for a tour in the year 2016.
One who is living on floor no 3 visited city to which he belongs. No of persons living above Shiva is less than no of persons living below him. No of persons living between one who belongs to Indore and one who visited Indore is two. Prasanth lives on Floor no 4 belongs to Kolkata. Pritam and Prakash lives on consecutive floors. No of persons living between one who visited Hyderabad and one who visited Delhi is three. Person belonging to Delhi lives above one who visited Delhi. Person belonging to Goa lives on odd numbered floor. Two persons live between one who belongs to Mumbai and one who visited Banglore. Person who visited Chennai lives above one who belongs to Delhi. Three persons live between Shiva and Prakash. Prakash visited either Indore or Hyderabad. Sanjay belongs to Delhi. Satish lives on an odd number floor and belongs to Banglore. Only One person lives between Swarup and Prakash. Pranav belongs to Hyderabad. Persons who visited Goa and Banglore live on consecutive floors. Persons visiting Mumbai lives just above person visiting Kolkata. Person belonging to and visited to Hyderabad lives on top and bottom floors respectively. Shiva belongs to Neither Indore Nor Mumbai.

  1. On which of the following floor No does Prakash live?
    A. One
    B. Two
    C. Three
    D. Four
    E. Five
    Answer – A. One

  2. Which of the following city does Swarup belong to?
    A. Goa
    B. Banglore
    C. Mumbai
    D. Chennai
    E. None
    Answer – C. Mumbai

  3. Which of the following combination is true i.e, floor no – Person-City belongs to –City visited?
    A. 8 – Pranav – Hyderabad – Banglore
    B. 7 – Shiva – Delhi – Goa
    C. 6 – Sanjay – Indore – Kolkata
    D. 5 – Shiva – Goa – Delhi
    E. All are incorrect
    Answer – D. 5 – Shiva – Goa – Delhi

  4. Which of the following city does Pritam visit?
    A. Kolkata
    B. Banglore
    C. Indore
    D. Chennai
    E. None
    Answer – A. Kolkata

  5. How many persons live between the one who visited Goa and one the who belongs to Mumbai?
    A. One
    B. Two
    C. Three
    D. Four
    E. None
    Answer – C. Three

Q(6-10) Study the given data and answer the following questions
Ten persons – A,B,C,D,E,P,Q,R,S and T sit in two different rows I and II of five seats each. Persons sitting in Row I face south and persons sitting in row II face North. They belong to different countries Iran, Iraq, Canada, Mexico, Japan, Kenya, Sudan, USA, China and India. They also like different colors Red, Blue, Green, Yellow, White, Orange, Black, Brown, Violet and Pink not necessarily same order.
S belongs to Japan and sits opposite the person who likes Orange. A sits second to left of one who belongs to India. Only One person sits between One who belongs to Canada and one who belongs to Iran. One who likes White sits at the extreme end. One who likes Green and One who likes Brown sits opposite to each other. Only One person sits between the One who likes Orange and the One who belongs to USA. One person Sits between USA and Kenya. Person who likes Black and the person who belongs to Mexico sits opposite to each other. A neither likes Green nor Black. Persons who likes Yellow and White sit adjacent to each other. Q belongs to Iran and likes Red. No of persons sitting between one who likes Pink and one who likes Orange is three. P likes neither Orange nor Pink. B belongs to Iraq and sits second to the right of who sits opposite to P. Blue is liked neither by P nor D. Only One person sit between P and C. D sits second to the left of one who sits opposite to C. Person who belongs to China sits opposite to D. Only One person sits between one who likes Violet and one who belongs to China. No of persons sitting between E and P is two. R and S sit in the same row. R sits opposite to the person who sits second to the left of one who belongs to India. R doesn’t sit at any extreme end of row. Person who likes Pink faces North.

  1. Who among the following likes Blue colour?
    A. A
    B. B
    C. C
    D. D
    E. E
    Answer – B. Bseat-arr

  2. Which of the following statement is true?
    A. T belongs to China
    B. R sits second to right of person from Iraq
    C. C likes Pink
    D. Person from Sudan sits opposite to the person who sits 2nd to right of D
    E. None is true
    Answer – D. Person from Sudan sits opposite to the person who sits 2nd to right of D

  3. Which of the following combination is correct?
    A. E- Kenya- White
    B. C- Sudan- Brown
    C. P- China – Yellow
    D. T- India- Orange
    E. None is correct
    Answer – D. T- India- Orange

  4. Who among the following is facing South?
    A. A
    B. B
    C. C
    D. E
    E. None
    Answer – B. B

  5. Which of the following colour is liked by R?
    A. Green
    B. Yellow
    C. Blue
    D. Brown
    E. Black
    Answer – A. Green