Current Affairs PDF Sales

IBPS PO 2017 Practice Test – Reasoning Day 1

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples for IBPS PO 2017. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Q (1-5). Study the following information carefully to answer the given questions.
The Prime Minister of India Narendra Modi visited Eight different countries Brazil, China, France, Germany, Malaysia, Srilanka, Vietnam & USA in Eight different months January, February, March, April, May, June, July, August in the year 2017 on different dates 2 nd, 4 th, 6 th, 7 th, 23 rd, 24 th, 30 th, 31 st not necessarily in the same order.
Modi visited Malaysia on the month which has 31 days. The date on which he visited Srilanka and the total no of days in that month are same. The first place visited by him is Germany on date 4. Difference of the dates of Srilanka visit & China visit is seven. He visited France on month which has least no of days. He visited more than four countries before visiting China. Sum of the Dates of visit of USA & Germany is equal to date of visit of Brazil and is even number. He visited Srilanka & China on months which has 30 days. He visited USA before visting Brazil. Malaysia and Vietnam Visits are on consecutive months. Malaysia Visit is on even date and is equal to difference of dates of Visit of France & August.

Explanation-expl-puzzle


  1. Which of the following is a correct combination of Month, Place and Date?
    A. March – USA- 30th
    B. June- Vietnam – 24th
    C. July – China – 23rd
    D. May – Brazil – 6th
    E. None
    Answer – D. May – Brazil – 6th

  2. Modi Visited Malaysia on which month?
    A. May
    B. June
    C. July
    D. August
    E. None
    Answer – C. July

  3. On which date he visited France?
    A. 2 nd
    B. 4 th
    C. 6 th
    D. 7 th
    E. None
    Answer – D. 7 th

  4. Which of the following statement is false?
    A. He visited Germany in January
    B. He visited China in July
    C. He visited Vietnam in August
    D. He visited France in February
    E. None
    Answer – B. He visited China in July

  5. How many countries did he visit after Srilanka visit?
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. None
    Answer – D. 4

Q (6-10). Study the following information carefully to answer the given questions.
In an apartment, there are Six floors numbered from 1 to 6 with top floor as 1. Six persons live in each floor namely Sendhil, Aruna, Fathima, Ramesh, Yogesh, Drithi not necessarily in the same order. Three of them are males Sendhil, Ramesh & Yogesh. Three of them are females Fathima, Aruna & Drithi. They also own different mobiles Apple, Oppo, Samsung, Redmi, Vivo & Motorola. Costs of the mobiles are 10k, 15k, 20k, 25k, 30k, 50k not necessarily in the same order. Yogesh does not live on even no floor. No of females living below Yogesh are two. One who lives on top most floor owns Apple Mobile. No of Persons living between persons owning Redmi & Oppo is two. People having Samsung & Vivo lives on consecutive floors. Vivo mobile costs Rs 10k and is owned by a female and she does not live in bottom floor. Sum of the costs of Motorola & Mobile owned by Ramesh is equal to cost of Sendhil’s Mobile. Yogesh mobile cost is neither least nor highest. Person living on floor no 4 is male and owns Oppo mobile worth 20k. Fathima does not live below Yogesh and owns Motorola worth 30k. Aruna’s mobile cost is 25k.

Explanation-puzzle-det


  1. Who among the following is having Apple mobile?
    A. Sendhil
    B. Ramesh
    C. Yogesh
    D. Aruna
    E. None
    Answer –A. Sendhil

  2. Who among the following is living on floor no 2?
    A. Aruna
    B. Drithi
    C. Ramesh
    D. Fathima
    E. None
    Answer – B. Drithi

  3. Which of the following combination is correct?
    A. Aruna – Oppo
    B. Drithi – Redmi
    C. Sendhil – Vivo
    D. Yogesh – Samsung
    E. None
    Answer – D. Yogesh – Samsung

  4. Fathima is living on which floor?
    A. 6
    B. 5
    C. 4
    D. 3
    E. None
    Answer – B. 5

  5. Cost of Drithi’s Mobile is ______
    A. 10k
    B. 15k
    C. 20k
    D. 25k
    E. None
    Answer – A. 10k