GA Questions asked in EPFO SSA Mains Exam 2019 – November 14

General Awareness Questions asked in EPFO SSA Mains Exam – November 14, 2019 Exam are listed below. If you have any more questions from the exam, then kindly share it in the comment section.

  1. Who is the present governor of Telangana?
    Answer – Dr. Tamilisai Soundararajan
  2. Name the MD of the State Bank Of India (SBI) who has been appointed as managing director (MD)and Chief financial officer (CFO) of the World Bank (WB)?
    Answer – Anshula Kant
  3. Who heads the 6-member taskforce on the secondary market for corporate loans, which has submitted its report to Reserve Bank of India(RBI) recently?
    Answer – TN Manoharan
  4. The 5thEastern Economic Forum (EEF)Summit was held in which place?
    Answer – Vladivostok, Russia
  5. What is the Abbreviation of ‘S’ in SFIO?
    Answer – Serious. Full-Form of SFIO (Serious Fraud Investigation Office)
  6. The Ministry of Statistics and Programme Implementation (MOSPI) has started conducting the 7th Economic Census (EC) for the year 2019 that commenced in which state?
    Answer – Tripura
  7. Asian Development Bank will provide how much dollar loan amount for a piped water supply project for rapidly urbanizing small towns, covering 3 lakh households, in Madhya Pradesh?
    Answer – USD 275 million
  8. The 22nd National Conference on e-Governance Summit was held in which place?
    Answer – Shillong, Meghalaya
  9. The 35th ASEAN Summit 2019 was held in which country?
    Answer – Bangkok, Thailand
  10. What is the rank of India in Global GDP ranking as of August 2019?
    Answer – Seventh largest Economy
  11. Name the Indian writer, who was awarded with the Asian version of the Nobel Prize, 2019 Ramon Magsaysay Award for “harnessing journalism to give voice to the voiceless”?
    Answer – Ravish Kumar
  12. Who has been selected for the Dada Saheb Phalke award for the year 2018 for his contribution to the Indian film industry?
    Answer- Amitabh Bachchan
  13. Shyam Ramsay passes away. He belonged to which field
    Answer – Film Maker
  14. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Gandhi Solar Park in which city?
    Answer – New York
  15. Vice President M Venkaiah Naidu launched the book “New-Age Technology and Industrial Revolution 4.0, book written by Rajya Sabha MP?
    Answer – Narendra Jadhav
  16. The Budget 2019-20 has proposed to levy TDS of how much percent on cash withdrawal exceeding 1 crore in a year from a bank account?
    Answer – 2%
  17. Which state has become 1st Indian state to implement biofuel policy?
    Answer-Rajasthan
  18. The Sahyadri Tiger Reserve is located in which city?
    Answer – Kathi, Maharashtra
  19. The Tropical Forest Research Institute (TFRI) is located in which city?
    Answer – Jabalpur, Madhya Pradesh
  20. The Hollongi airport is situated in which state?
    Answer – Arunachal Pradesh
  21. The India Economic Summit of the World Economic Forum (WEF) was held in which city?
    Answer – NewDelhi
  22. Who ranked 4th on Forbes world’s Highest-Paid Actors 2019?
    Answer – Akshay Kumar
  23. Which state became the first state to unveiled bio-fencing to protect the mangroves from waste?
    Answer – Mumbai, Maharashtra
  24. Which state wins the Most Film Friendly Award at 66th National Film Awards 2018?
    Answer – Uttarakhand
  25. Chirag Shetty, he belongs to which sports?
    Answer – Badminton
  26. The death toll from a powerful Typhoon “Lekima” sweeping in which country?
    Answer – China
  27. The Ministry of New and Renewable Energy denounced a report that may miss the renewable energy target by 42 percent, and asserted that the clean solar power capacity by 2022 will exceed the goal of how much gigawatts?
    Answer – 175 GW
  28. The Central Vigilance Commission (CVC) has constituted Advisory Board for Banking Frauds (ABBF) headed by former Vigilance Commissioner ___ to examine bank fraud over Rs. 50 crores and recommend action?
    Answer – T M Bhasin
  29. Which country has been removed from the gray list from the Financial Action Task Force(FATF) to monitoring under its on-going global anti-money laundering and countering the financing of terrorism (AML/CFT) compliance process?
    Answer – Sri Lanka
  30. Which country unveils ‘Bavar 373’ Long-range air defense system launching 12 missiles to a range of up to 250km?
    Answer – Iran
  31. Which country carried out a series of large scale multinational military exercise with China, India and Pakistan ‘TSENTR-2019’ as a part of shanghai cooperation organization (SCO) in the military drill?
    Answer – Russia
  32. What is the capital of Iceland?
    Answer – Reykjavík
  33. The United Nations(UN) climate change summit 2019 venue in which city?
    Answer – New York
  34. The Reserve Bank of India (RBI) has extended the deadline for prepaid payment instruments to became fully KYC complaint, from __months to __months?
    Answer – 18 to 24 months
  35. After the mergers, the country will have how many public sector banks, still now?
    Answer – 12
  36. BHIM is a mobile payment App developed by which organization based on the Unified Payments Interface (UPI)?
    Answer – National Payments Corporation of India
  37. The Reserve Bank of India (RBI) has been set up the average base rate of how much percent for Non-Banking Financial Company (NBFC)- Micro Finance Institutions (MFI) borrowers for the July quarter?
    Answer – 9.18%

**Questions are collected purely based on the feedback from aspirants. If you find any error then kindly report it.

Click Here To Subscribe Current Affairs PDF 2019 – Pocket, Study and Q&A(English & Hindi)