10% OFF | Use Coupon Code “AffairsCloud10” | Expire Anytime

Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz: November 14 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 14 November 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Questions Based on Current Affairs November 14 2019

  1. Where was the 6th World Congress on Rural and Agricultural Finance(WCRAF) held ?
    1) Tokyo, Japan
    2) Beijing, China
    3) New Delhi, India
    4) Washinton D.C., United States
    5) None of these
    Answer-3) New Delhi, India
    Explanation:
    The 6th World Congress on Rural and Agricultural Finance(WCRAF) which was inaugurated by the Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman, was held in New Delhi from November 12-13, 2019. It was jointly organised by Asia-Pacific Rural and Agricultural Credit Association (APRACA), National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) and Ministry of Agriculture Farmers Welfare and Cooperation(MoAFWC).

  2. What was the theme of the 6th World Congress on Rural and Agricultural Finance(WCRAF)?
    1) Theme – “Rural and Agricultural Finance: Critical Input to achieve Inclusive and Sustainable Development”
    2) Theme – “Communications as a Decisive Catalyst for Rural and Agricultural Finance”
    3) Theme – “Innovating for India: Strengthening South Asia, Impacting the World in Rural and Agricultural Finance”
    4) Theme – “Opportunities in Modern Healthcare for Young minds and Businesses in Rural and Agricultural Finance”
    5) None of these
    Answer-1) Theme – “Rural and Agricultural Finance: Critical Input to achieve Inclusive and Sustainable Development”
    Explanation:
    The theme of the 6th World Congress on Rural and Agricultural Finance(WCRAF) was “Rural and Agricultural Finance: Critical Input to achieve Inclusive and Sustainable Development”.

  3. Which states coastal areas have received Green Climate Fund worth $43 million in partnership with the United Nations Development Programme (UNDP) to boost climate resilience ?
    1) Andhra Pradesh, Kerala and Odisha
    2) Andhra Pradesh, Tamil Nadu and Odisha
    3) Andhra Pradesh, Tamil Nadu and Kerala
    4) Andhra Pradesh, Maharashtra and Odisha
    5) None of these
    Answer-4) Andhra Pradesh, Maharashtra and Odisha
    Explanation:
    On November 14, 2019 India started its $43 million worth project to boost climate resilience in three coastal states in partnership with the United Nations Development Programme (UNDP). The project is funded by Green Climate Fund, a fund established within the framework of United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) in assisting the developing countries. 3 Coastal areas: The 3 coastal areas where the project will be implemented are Andhra Pradesh, Maharashtra and Odisha.

  4. Under which act, Supreme Court(SC) has announced that the office of the Chief Justice of India (CJI) as a public authority ?
    1) Right to Information (RTI) Act 2004
    2) Right to Information (RTI) Act 2005
    3) Right to Information (RTI) Act 2006
    4) Right to Information (RTI) Act 2007
    5) None of these
    Answer-2) Right to Information (RTI) Act 2005
    Explanation:
    On November 13, 2019, the Supreme Court(SC) announced that the office of the Chief Justice of India (CJI) as a public authority under the transparency law, the Right to Information (RTI) Act 2005. The judgement in this regard was made by a 5 judge constitution bench headed by CJ Ranjan Gogoi.

  5. Name the Indian delegate, who addressed the 35th edition of Abu Dhabi International Petroleum Exhibition & Conference (ADIPEC) 2019 based on the theme “Oil and Gas 4.0” .
    1) Subrahmanyam Jaishankar
    2) Piyush Goyal
    3) Dharmendra Pradhan
    4) Jagat Prakash Nadda
    5) None of these
    Answer-3) Dharmendra Pradhan
    Explanation:
    Shri Dharmendra Pradhan, Union Minister of Petroleum & Natural Gas and Steel has attended 35th edition of Abu Dhabi International Petroleum Exhibition & Conference (ADIPEC) 2019 based on the theme “Oil and Gas 4.0” held in Abu Dhabi, UAE (United Arab Emirates) from 11 – 14 November 2019.

  6. Which institute has signed an Memorandum of Understanding(MoU) with Council of Scientific & Industrial Research (CSIR)-Institute of Microbial Technology (IMTECH) to carry out research especially in areas of healthcare ?
    1) Indian Institute of Technology Bombay (IITB)
    2) Indian Institute of Technology Madras (IITM)
    3) Indian Institute of Technology Bengaluru (IITB)
    4) Indian Institute of Technology Kanpur (IITK)
    5) None of these
    Answer-1) Indian Institute of Technology Bombay (IITB)
    Explanation:
    On November 13, 2019, the Council of Scientific & Industrial Research (CSIR)-Institute of Microbial Technology (IMTECH), Chandigarh has entered into a Memorandum of Understanding(MoU) in New Delhi with Indian Institute of Technology Bombay (IITB) to promote collaborative research.

  7. What is the Gross Domestic Product (GDP) growth of India for FY20 (fiscal year 20) forecasted by Moody’s ?
    1) 6%
    2) 4.9%
    3) 5%
    4) 5.6%
    5) None of these
    Answer-4) 5.6%
    Explanation:
    On November 14, 2019 American business and financial services company Moody’s has revised India’s Gross Domestic Product (GDP) growth forecast to 5.6% from its previous estimate of 5.8% for FY20 (fiscal year 20). The 5.6% GDP estimate was much lower than it was in 2018 of 7.4%.

  8. Where was the 4th BRICS-Young Scientist Forum (YSF), 2019 held ?
    1) Washington D.C., United States(U.S.)
    2) Rio de Janeiro, Brazil
    3) Beijing, China
    4) Berlin, Germany
    5) None of these
    Answer-2) Rio de Janeiro, Brazil
    Explanation:
    4th BRICS-Young Scientist Forum (YSF), 2019 held from November 6-8,2019 in Rio de Janeiro, Brazil. The theme for 4th BRICS-YSF was “Cybersecurity and Bio economy”.

  9. Name the Indian scholar, who won the BRICS-Young Innovator Prize, 2019 for inventing an affordable home-grown milk chilling unit for smaller and minimal rural dairy farmers .
    1) Laishram Ibohal Meitei
    2) Susheel Kumar Sharma
    3) Ravi Prakash
    4) M.Shobana
    5) None of these
    Answer-3) Ravi Prakash
    Explanation:
    On November 13 2019, Ravi Prakash, an Indian scholar from Bangalore won $25,000 (equivalent to Rs. 18 lakh), BRICS-Young Innovator Prize, 2019. He was awarded during the 4th BRICS-Young Scientist Forum (YSF), 2019 held from November 6-8,2019 in Rio de Janeiro, Brazil. He was a part of 21-member delegation sent to Brazil by the Department of Science and Technology for the YSF.

  10. Name the first woman officer from the Navy to be posted as Assistant Naval Attache at the Indian embassy in Moscow, Russia.
    1) Karabi Gogoi
    2) Payal Gupta
    3) B Aishwarya
    4) S Vijaya Devi
    5) None of these
    Answer-1) Karabi Gogoi
    Explanation:
    On November 13, 2019, Lt-Commander (equivalent to an Army Major), Karabi Gogoi from Guwahati, Assam has become the first woman officer from the Navy to be posted as Assistant Naval Attache at the Indian embassy in Moscow, Russia.

  11. Who was concurrently accredited as the next High Commissioner of India to the Kingdom of Tonga ?
    1) Sibi George
    2) Sanjay Rana
    3) Arun Kumar Sahu
    4) Padmaja
    5) None of these
    Answer-4) Padmaja
    Explanation:
    On November 13, 2019, As per the Ministry of External Affairs, Government of India (GoI), Ms. Padmaja, a 2000 batch IFS (Indian Foreign Service) has concurrently accredited as the next High Commissioner of India to the Kingdom of Tonga, with residence in Suva. Presently serving as the High Commissioner of India to the Republic of Fiji, Padmaja replaces Shri Vishvas Vidu Sapkal.

  12. Where was the first night-time arrested landing of Light Combat Aircraft (LCA) Tejas effectively carried out ?
    1) Shore Based Test Facility (SBTF), Kochi
    2) Shore Based Test Facility (SBTF), Goa
    3) Shore Based Test Facility (SBTF), Chennai
    4) Shore Based Test Facility (SBTF), Visakhapatnam
    5) None of these
    Answer-2) Shore Based Test Facility (SBTF), Goa
    Explanation:
    On November 12, 2019, As per Defence Research and Development Organization(DRDO), a first night-time arrested landing of Light Combat Aircraft (LCA) Navy was effectively carried out at Shore Based Test Facility (SBTF) Goa. It validates the ease of management and confidence, to arrested landing technologies. LCA Tejas- Light Combat Aircraft is a light multirole jet military aircraft frequently upcoming from the advanced trainers. It has been reformed or designed for engaging in light combat missions, either in light strike or attack missions, reconnaissance or interdiction roles.

  13. Name the India’s first Signal Fish that found in Lakshadweep sea off Kerala coast.
    1) Sander lucioperca
    2) Sparus aurata
    3) Pteropsaron indicum
    4) Betta splendens
    5) None of these
    Answer-3) Pteropsaron indicum
    Explanation:
    On November 13 2019, The new signal fish was found in Lakshadweep sea off Kerala coast, which is the home for unusual species like fish with a unique color. The name of the species is “Pteropsaron indicum”, was collected by trawlers at a depth of 70 meters during a marine biodiversity survey. Scientists from the University of Kerala and the Ocean Science Foundation, United State of America (USA) have described the discovery of the new species of signal fish, as first one of the genus recorded in Indian waters. The finding has been published in the latest issue of the Journal of the Ocean Science Foundation.

  14. Which country is set to host the World Kabaddi Cup 2019 ?
    1) Punjab, India
    2) Wellington, New Zealand
    3) Canberra, Australia
    4) Colombo, Sri Lanka
    5) None of these
    Answer-1) Punjab, India
    Explanation:
    India is set to host the World Kabaddi Cup, which is to be held on December 1-9 2019. It was announced by Punjab state’s Sports Minister Rana Gurmit Singh Sodhi. The tournament is to dedicate the 550th birth anniversary of Sikh guru, Guru Nanak Dev. Nine teams are expected to take part in the tournament.

  15. Who was appointed as the new chief of the Global Football Development by FIFA (Federation Internationale de Football Association) ?
    1) José Mourinho
    2) Unai Emery
    3) Alex Ferguson
    4) Arsene Wenger
    5) None of these
    Answer-4) Arsene Wenger
    Explanation:
    On November 13, 2019, Renowned French football team manager Arsene Wenger, who is more familiarly known as Le Professeur of football, was appointed as the new chief of the Global Football Development by FIFA (Federation Internationale de Football Association). The chief work of Wenger would be monitoring the growth and development of the sport globally.

  16. Where was the 14th edition of Asian Shooting Championships, organized by Asian Shooting Confederation (ASC) for the year 2019 held ?
    1) Reykjavík, Iceland
    2) Doha, Qatar
    3) Abu Dhabi, UAE
    4) Oslo, Norway
    5) None of these
    Answer-2) Doha, Qatar
    Explanation:
    The 2019 Asian Shooting Championships , organized by Asian Shooting Confederation (ASC) was the 14th edition held at Lusail Shooting Complex, Doha, Qatar from November 5 – 13, 2019. China secured the top spot in medal tally with 45 medals (20 Gold,20 Silver,5 Bronze),while India holds 4th position with 26 Medals (5 gold, 10 Silver, 11 Bronze).

  17. Manu Bhaker was in news recently, she is associated with which sport ?
    1) Gymnastics
    2) Fencing
    3) Shooting
    4) Archery
    5) None of these
    Answer-3) Shooting
    Explanation:
    Shooter Manu Bhaker (17) from Haryana has won a gold medal in the 10m air pistol game by finishing first in the final with a score of 244.3. She gave India the 1st gold medal at the Championship.Other winners in the 2019 Asian Shooting Championships.

    S.No Category Player Name Event Medal
    1 Men’s category Udhayveer Sidhu

    Vijayveer Sidhu

    Gurpreet Singh

    25 m standard pistol team Gold
    2 Angad Vir Singh Bajwa Skeet Gold
    3 Women’s category Manu Bhaker 10 m air pistol Gold
    4 Anjum Moudgil

    Kajal Saini

    Tejaswini Sawant

    50 m rifle prone team Gold
    5 Mixed Abhishek Verma

    Manu Bhaker

    10 m air pistol team Gold


  18. Who is the author of the novel titled “An Extreme Love of Coffee” launched in Starbucks, Mumbai ?
    1) Harish Bhat
    2) Jitendra Panwar
    3) Ernest Samuel Ratnakumar
    4) Ashoke Kumar Sarkar
    5) None of these
    Answer-1) Harish Bhat
    Explanation:
    On November 13, 2019, Harish Bhat’s first novel, “An Extreme Love of Coffee”, published by Penguin Random House India with the collaboration of Tata Starbucks launched at Starbucks, Mumbai. Harish Bhat also wrote the bestselling book named “Tata log”, and he is a chairman of Tata Coffee Ltd and also the brand custodian of Tata Sons Private Limited.

  19. Name the deceased renowned mathematician, who challenged Einstein’s theory of relativity.
    1) Shakuntala Devi
    2) Prasanta Chandra Mahalanobis
    3) Harivansh Narayan Singh
    4) Vashishth Narayan Singh
    5) None of these
    Answer-4) Vashishth Narayan Singh
    Explanation:
    On November 14, 2019, Renowned mathematician, Vashishth Narayan Singh, passed away at the age of 77 due to Schizophrenia (chronic and severe mental disorder that affects how a person thinks, feels, and behaves) in Patna, Bihar.Narayan Singh was said to have challenged Einstein’s theory of relativity.

  20. What was the theme of the World Diabetes Day (WDD) 2019 ?
    1) Theme –“Our right to a healthy future”
    2) Theme –“Family and Diabetes”
    3) Theme –“Diabetes Concerns Every Family”
    4) Theme –“Women and Diabetes – Our Right to a Healthy Future”
    5) None of these
    Answer-2) Theme –“Family and Diabetes”
    Explanation:
    On November 14, 2019, World Diabetes Day (WDD) with the theme “Family and Diabetes” is observed across the world to make people aware of the treatment, prevention, and symptoms and provides education regarding the disease. This day marks the birthday of Sir Frederick Banting for the discovery of insulin with Charles Best in 1922. The International Diabetes Federation (IDF) and the World Health Organization (WHO) introduced the World Diabetes Day in 1991 with the aim to generate a platform to promote the IDF advocacy efforts throughout the year.

  21. Whose birth anniversary on November 14 is celebrated as the Children’s Day (Bal Diwas) ?
    1) Lal Bahadur Shastri
    2) Vallabhbhai Patel
    3) Pandit Jawaharlal Nehru
    4) Subhas Chandra Bose
    5) None of these
    Answer-3) Pandit Jawaharlal Nehru
    Explanation:
    Children’s Day (Bal Diwas) is celebrated annually on November 14 to commemorate the birth anniversary of first Prime Minister of India, Pandit Jawaharlal Nehru fondly called Chacha Nehru. On this day, everyone recalls him for his contribution towards structuring the nation and love towards kids. After Nehru’s death in 1964, a resolution was passed in the parliament to give him a befitting farewell by celebrating his birthday as Children’s Day on November 14. Until then Bal Diwas was celebrated on November 20.

STATIC GK based on Current Affairs

  1. What is the Capital and Currency of Tonga ?
    Answer-Capital- Nuku’alofa Currency- Tongan paʻanga

  2. Who is the Chief of the Naval Staff (CNS) ?
    Answer-Karambir Singh

  3. Where is the headquarter of National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) located ?
    Answer-Mumbai

  4. Who is the Administrator of United Nations Development Programme (UNDP) ?
    Answer-Achim Steiner

  5. Who is the governor of Bihar ?
    Answer-Phagu Chauhan

[su_button url=”https://affairscloud.com/current-affairs-2019/november/” target=”self” style=”default” background=”#2D89EF” color=”#FFFFFF” size=”5″ wide=”no” center=”no” radius=”auto” icon=”” icon_color=”#FFFFFF” text_shadow=”none” desc=”” download=”” onclick=”” rel=”” title=”” id=”” class=””]Click Here to Try November Current Affairs 2019 Quiz[/su_button]