Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks Set – 25

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in FILL IN THE BLANK, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Children under the age of 14 are currently banned from working in________industries but the government proposes to drastically reduce the number of industries considered hazardous from 83 to 3.
    1) hazardous
    2) Conflict
    3) Reckon
    4) cognizant
    Answer – 1)
    Explanation: hazardous – unsafe, असुरक्षित

  2. The truth is that a number of these industries rely on the small________fingers of children and perpetuate a system that thrives on bonded labour, or at best very poor wages.
    1) detest
    2) loathe
    3) dumb
    4) nimble
    Answer – 4)
    Explanation: nimble – active, सक्रिय

  3. All constitutional posts except those________to the higher judiciary do not have any educational qualification to hold the post.
    1) apparently
    2) pertaining
    3) stranger
    4) vouch
    Answer – 2)
    Explanation: pertaining – related, सबंधित

  4. The Supreme Court adopted a________logic while upholding these disqualifications.
    1) enforcement
    2) forceful
    3) coercive
    4) peculiar
    Answer – 4) 
    Explanation: peculiar – strange ,अजीब 

  5. The object sought to be achieved cannot be said to be irrational or_______or unconnected with the scheme and purpose of the Act or provisions of Part IX of the Constitution”.
    1) mob
    2) flawed
    3) felonious
    4) absurd
    Answer – 3)
    Explanation: felonious – illegal,  अवैध

  6. The law made by Haryana is really anti-poor, anti-Dalit and pro-rich and if enforced will create_______.
    1) mercenary
    2) oligarchies
    3) pseudonyms
    4) crowd
    Answer – 2) 
    Explanation: oligarchies – political system governed by few people,  अल्पतंत्र

  7. Strange is the logic of disqualifying persons in_______to electricity boards and cooperative societies.
    1) redress
    2) bias
    3) afflicts
    4) arrears
    Answer – 4) 
    Explanation: arrears – unpaid, बकाया 

  8. The BJP-ruled States are experimenting with the Panchayat laws to make them_______political institutions.
    1) elitist
    2) hazy
    3) tepid
    4) regime
    Answer – 1) 
    Explanation: elitist – specific, विशिष्ट 

  9. India was among the few countries that stood by Japan as it expressed_______, nursed its wounds, and sought to rebuild after the Second World War.
    1) amid
    2) remorse
    3) resurgence
    4) consequence
    Answer – 2)
    Explanation: remorse – regret,  पश्चताप

  10. She has achieved something which is positive and complete… Such a civilisation has the gift of immortality; for it does not offend against the laws of creation and is not _______by all the forces of nature.
    1) forthright
    2) concerted
    3) assailed
    4) persisting
    Answer – 3)
    Explanation: assailed – attack, हमला