Current Affairs PDF Sales

English Questions: Cloze Test Set – 189

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS & SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB, RBI, IPPB,SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

It surprises many people in Europe and North America that tuberculosis (TB) remains one of the great scourges in human history. One out of every three people in the world is infected with latent or sub-clinical TB, and scientists predict that 10% of them will (1) disease as age and other illnesses compromise their immune systems. In 2015, more than ten million new cases of TB were reported, and almost two million people died from it.
There are three reasons why TB persists: political leaders do not understand the sociology behind it, scientists lack an effective (2) attack it, and the rich and famous no longer die from it.
TB once affected every stratum of society, but it now afflicts the most (3) populations. This makes it an ideal meme for artists and activists who focus on social justice. The incidence of drug-resistant TB is on the rise, because the health-care systems of poor countries lack the (4) screen for TB and to help patients comply with their therapies.
Six countries – India, Indonesia, China, Nigeria, Pakistan, and South Africa – account for 60% of all reported TB cases. Russia may be willfully underreporting its TB burden, and some African countries do not know how many of their citizens are infected.
Political leaders have failed to understand the sociological factors behind TB. For example, the disease’s (5) does not usually increase after natural disasters, but it did in Haiti after the 2010 earthquake, owing partly to the policies of the United Nations and USAID. Refugee camps were crowded, (6) was poor, children were chronically (7) , and financial incentives caused many to extend their stay there.
TB (8) people who do not vote, such as refugees, prisoners, and the destitute. Prisons and slums also serve as breeding grounds for TB, and young women on the periphery of society can infect their children. The World Health Organization states that TB-infected mothers are “associated with a six-fold increase (9) deaths.”
Mother Teresa worked for decades with TB’s victims in the slums of Calcutta, and observed that, “The biggest disease today is not leprosy or tuberculosis, but rather the feeling of being unwanted.” Discrimination, stigma, and isolation are not (10) features of weak societies; they foster conditions that facilitate TB infections and increase the rate of diffusion.

  1. 1) vague with
    2) obscure of
    3) manifest the
    4) peculiar a
    5) aberrant the
    Answer – 3)
    Explanation : manifest the

  2. 1) anomalous for
    2) deviant of
    3) divergent with
    4) paradigm to
    5) luminous onto
    Answer – 4) 
    Explanation : paradigm to

  3. 1) protected
    2) clarion
    3) guarded
    4) undimmed
    5) vulnerable
    Answer – 5)
    Explanation : vulnerable

  4. 1)  resources to
    2) exceptional with
    3) preternatural to
    4) concealed for
    5) ambiguous of
    Answer – 1)
    Explanation : resources to

  5. 1) different
    2) rainless
    3) obstacle
    4) prevalence
    5) drawback
    Answer – 4)
    Explanation : prevalence

  6. 1) with hindrance
    2) of  restriction
    3) the strange
    4) a halcyon
    5) the sanitation
    Answer – 5)
    Explanation : the sanitation 

  7. 1) malnourished
    2) plumped
    3) heavy
    4) disadvantage
    5) precarious
    Answer – 1)
    Explanation : malnourished

  8. 1) comfort of
    2) afflicts many
    3) stay many
    4) shining away
    5) solace from
    Answer – 2)
    Explanation : afflicts many

  9. 1) of postpartum
    2) to prenatal

    3) at sunshiny
    4) in perinatal
    5) on antenatal

    Answer – 4)
    Explanation : in perinatal 

  10. 1) with sapless
    2) just pernicious
    3) with banal
    4) just jejune
    5) on insipid
    Answer – 2)
    Explanation : just pernicious