Current Affairs PDF Sales

GK Questions: World Organizations – Set 1

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to World GK(World Organizations) !!!

  1. Which of the following is not the member of OPEC ?
    1.India
    2.Iraq
    3.Iran
    4.UAE
    5.None of these
    Answer – 1.India
    Explanation :
    OPEC(Organization of the Petroleum Exporting Countries) has 13 members namely: Algeria, Angola, Ecuador,Indonesia, Iran, Iraq, Kuwait, Libya, Nigeria, Qatar, Saudi Arabia, United Arab Emirates and Venezuela.
    HQ : Vienna, Austria

  2. SAARC was formed by seven states in ……………………….
    1.1980
    2.1986
    3.1985
    4.1987
    5.None of these
    Answer – 3.1985
    Explanation :
    SAARC was founded by seven states in 1985.South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) is an  economic  and  geopolitical organisation of eight countries that are primarily located in  South Asia or the Indian subcontinent.The SAARC Secretariat is based in Kathmandu, Nepal.The combined economy of SAARC is the 3rd largest in the world in the terms of GDP(PPP) after the United States and China
    Member states: Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan, and Sri Lanka.

  3. How many countries are member of the United Nations ?
    1.192
    2.193
    3.190
    4.188
    5.None of these
    Answer – 2.193
    Explanation :
    The UN officially came into existence on 24 October 1945, after ratification of the United Nations Charter by the five permanentmembers of the United Nations Security Council (the Republic of China, France, the Soviet Union, the United Kingdom, and theUnited States) and a majority of the other signatories.
    There are currently 193 Member States of the United Nations. The latest State to join the United Nations was Montenegro in 2006.

  4. Which of the following country is not a permanent member of UN Security Council ?
    1.China
    2.France
    3.Russia
    4.US
    5.UAE
    Answer – 5.UAE
    Explanation :
    The permanent members of the United Nations Security Council, also known as thenPermanent Five, Big Five, or P5, include the following five governments: China, France, Russia, the United Kingdom, and the United States.

  5. UN security council founded on  …………………..
    1.Jan 24, 1945
    2.Nov 5, 1940
    3.Sept 20,1942
    4.Oct 24, 1945
    5.None of these
    Answer – 4.Oct 24, 1945
    Explanation :
    The United Nations Security Council (UNSC) is one of the six principal organs of the United Nations and is charged with the maintenance of international peace and security as well as accepting new members to the United Nations and approving any changes to its United Nations Charter.
    HQ: New York, US

  6. The European Union is a politico-economic union of …………………member states that are located primarily in Europe.
    1.28
    2.25
    3.22
    4.20
    5.None of these
    Answer – 1.28
    Explanation :
    The European Union is a politico-economic union of 28 member states that are located primarily in Europe. Founded on November 1, 1993,
    HQ: City of Brussels, Belgium

  7. BRICS was originally known as …………before the inclusion of South Africa in 2010.
    1.BRIC
    2.RBC
    3.GATT
    4.G4
    5.None of these
    Answer – 1.BRIC
    Explanation :
    BRICS is the acronym for an association of five major emerging national economies: Brazil, Russia, India, China and South Africa.The grouping was originally known as BRIC before the inclusion of South Africa in 2010.

  8. World Trade Organization headquarters located in ……………………..
    1.France
    2.USA
    3.Switzerland
    4.Brazil
    5.None of these
    Answer – 3.Switzerland
    Explanation :
    HQ: Geneva, Switzerland
    The World Trade Organization (WTO) is an intergovernmental organization which regulates international trade. The WTO officially commenced on 1 January 1995 under the Marrakesh Agreement, signed by 123 nations on 15 April 1994, replacing the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT), which commenced in 1948.

  9. World Trade Organization was earlier known as …………………
    1.GATT
    2.GATE
    3.G-7
    4.GCC
    5.None of these
    Answer – 1.GATT
    Explanation :
    The WTO officially commenced on 1 January 1995 replacing the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT), which commenced in 1948

  10. The World Health Organization was established in ……………
    1.1940
    2.1948
    3.1935
    4.1945
    5.None of these
    Answer – 2.1948
    Explanation :
    The World Health Organization is a specialized agency of the United Nations (UN) that is concerned with international public health. It was established on 7 April 1948, headquartered in Geneva, Switzerland. The WHO is a member of the United Nations Development Group.