Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : March 15 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs March 15 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 15 2017

  1. What is the total proposed budget estimate for 2017-18 presented by the Andhra Pradesh government on March 15, 2017?
    A.Rs, 1,25,110 crore
    B.Rs. 2,15,890 crore
    C.Rs 1,56,999 crore
    D.Rs. 2,90,155 crore
    Answer – C.Rs 1,56,999 crore 
    Explanation :
    The Andhra Pradesh Finance Minister Yanamala Ramakrishnudu presented Rs 1,56,999 crore budget for the financial year 2017-18 in the Legislative Assembly on March 15, 2017.The proposed budget for 2017-18 is about 15.70 percent more than the budget for 2016-17. The major share of the fund has been allocated towards education, rural development, and assistance to unemployed youth. Besides, state has also included gender budget this year. The budget has abolished the plan and non-plan components and allocation has been made under the revenue expenditure and capital expenditure heads.

  2. A new Trade Infrastructure for Export Scheme (TIES) was launched by the government on March 15, 2017 for developing export linked infrastructure. What is the total cost allocated for the scheme?
    A.Rs. 600 crore
    B.Rs. 820 crore
    C.Rs. 750 crore
    D.Rs. 615 crore
    Answer – A.Rs. 600 crore
    Explanation :
    The Commerce and Industry Minister Nirmala Sitharaman launched a new scheme named Trade Infrastructure for Export Scheme (TIES) on March 15, 2017 for developing export linked infrastructure and boost the competitiveness of India’s shipments. Aim: TIES aims to bridge the infrastructure gap in India to ensure smoother movement of export cargo and also ensure quality standards and certification measures to promote outbound shipment. The scheme will have a total budgetary allocation of Rs 600 crore for three years with an annual outlay of Rs 200 crore. It will be implemented from April 1, 2017 and span from 2017-18 till 2019-20.

  3. The Krishi Unnati Mela 2017 has been organized in which city?
    A.Bhopal
    B.New Delhi
    C.Panaji
    D.Shimla
    Answer – B.New Delhi
    Explanation :
    The three-day annual Krishi Unnati Mela was inaugurated by Union Agriculture Minister Radha Mohan Singh at the Indian Agriculture Research Institute in Pusa, New Delhi on March 15, 2017. Aim: To provide information on new farm schemes and technologies and other welfare scheme that will help to double the farmer’s incomes by 2022. The three day fair (March 15-17) has been organized by the Indian Agricultural Research Institute (IARI) jointly with the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare. More than thousands of farmers, workers, students, scientists are expected to take part in Agriculture Fair at New Delhi.

  4. Who will be the head of the committee constituted by the Centre for implementation of the projects under Trade Infrastructure for Export Scheme (TIES)?
    A.Ramesh Abhishek
    B.Ajay Kumar Bhalla
    C.Amitabh Kant
    D.Rita Teaotia
    Answer – D.Rita Teaotia 
    Explanation :
    An inter-ministerial empowered committee under the chairmanship of commerce secretary Rita Teaotia has been constituted for sanctioning and monitoring of the project. The 10 member committee comprises of commerce secretary, DGFT, NITI Aayog CEO, joint secretaries from DIPP, Home Affairs Ministry and Ministry of Development of North East Region.

  5. Asa part of the clean Ganga Mission, the Centre has approved additional 20 projects worth over Rs. ________ crore in March 2017.
    A.Rs. 1,500 crore
    B.Rs. 1,900 crore
    C.Rs. 2,000 crore
    D.Rs. 2,500 crore
    Answer – B.Rs 1,900 crore
    Explanation :
    The Executive Committee (EC) of National Mission for Clean Ganga has given approval for 20 new projects worth nearly Rs 1,900 crore during a meeting held on March 2, 2017. Out of the 20 projects, 13 are in Uttarakhand, and rest in Bihar, Jharkhand, Uttar Pradesh and Delhi. All these projects will be fully funded by the Central Government, including even the expenditure on operation and maintenance of these projects.

  6. The three day International Vision Zero Conference on Occupational, Safety and Health has been organized in which city form March 15, 2017?
    A.Mumbai
    B.Karnataka
    C.New Delhi
    D.Kolkata
    Answer – C.New Delhi
    Explanation :
    The International Conference on the Vision Zero and its relevance to Occupational Safety and Health (OSH), began on March 15, 2017 at Vigyan Bhavan, New Delhi. Aim: To focus on the Occupational Safety and Health issues and challenges in the Manufacturing, Construction and Mining sector and provide a forum for promoting safety and health at work by exchanging knowledge, practices and experience.  The conference is expected to introduce the fast emerging internationally accepted concept of ‘Vision Zero’ in India to help the government to raise the occupational safety and health standards in the country.

  7. The Meghalaya Chief Minister Mukul Sangma presented Rs. _______crore deficit budget for 2017-18 on March 15, 2017.
    A.Rs. 1236 crore
    B.Rs. 2110 crore
    C.Rs. 1000 crore
    D.Rs. 1250 crore
    Answer – A.Rs 1236 crore
    Explanation :
    The Chief Minister of Meghalaya, Mukul Sangma, who also holds charge of Finance department, presented Rs 1236 crore deficit budget for the financial year 2017-18 on March 15, 2017 in the state assembly with focus on development expenditure. In order to synchronise with the budgetary framework of the Union Government, the Meghalaya Chief Minister also announced the merger of the plan and non-plan expenditure and has increased the tax slabs for transportation to raise additional revenue.

  8. The 2022 commonwealth games was scheduled to be held in which city that lost the right for hosting the event on March 13, 2017?
    A.Glasglow, Scotland
    B.Durban, South Africa
    C.New Delhi, India
    D.Gold Coast, Australia
    Answer – B.Durban, South Africa
    Explanation :
    Durban was stripped of the right to host the 2022 Commonwealth Games on March 13, 2017 because the South African government couldn’t provide financial guarantees, plus other commitments made when it won the bid had still not been met nearly two years later. Durban was awarded the Games in September 2015 and was due to be the first African city to host the event, which was first held in 1930. The Commonwealth Games are held every four years and feature athletes from more than 50 countries, mostly former British colonies. Gold Coast in Australia will host the next Commonwealth Games in 2018

  9. The State Bank of India launched One-Time Settlement (OTS) scheme especially for tractor loan on March 14, 2017. What is the total outlay of the scheme?
    A.Rs. 6,000 crore
    B.Rs. 4,500 crore
    C.Rs. 5,500 crore
    D.Rs. 7,000 crore
    Answer – A.Rs 6,000 crore 
    Explanation :
    The country’s largest lender, State Bank of India announced a One-Time Settlement (OTS) scheme worth Rs 6,000 crore on March 14, 2017 for tractor and farm mechanization loans to improve the loan recovery. Under the scheme, the loans disbursed before 2011 and falling in the doubtful or loss assets category as of September 30, 2016 would be considered. Proposals submitted till March 31, 2017 will be considered under the scheme.

  10. As per the government data, India’s contribution towards United Nations has increased to Rs _______crore in 2015-16 as compared to Rs 157 crore in the fiscal year 2014-15.
    A.Rs. 200 crore
    B.Rs. 310 crore
    C.Rs. 190 crore
    D.Rs. 244 crore
    Answer – D.Rs. 244 crore
    Explanation :
    India’s contribution to the United Nations has increased to Rs 244 crore from Rs 157 crore during the fiscal year 2015-16 said by Union External Affairs Minister Sushma Swaraj. Indian government had also made voluntary contributions to the tune of Rs 22 crore to international organisations, including UN agencies. For the period 2016-18, India’s Scale of Assessment for the UN’s Regular and Peacekeeping budgets has been fixed at 0.737 percent and 0.1474 percent, respectively.

  11. When is the World Consumer Rights Day observed?
    A.March 14
    B.March 15
    C.March 16
    D.March 13
    Answer – B.March 15
    Explanation :
    Every year, World Consumer Rights Day is celebrated on March 15th to pay more attention to promote basic rights of consumers. Objective: To promote the basic rights of all consumers, demanding that those rights are respected and protected, and a chance to protest against the market abuses and social injustices which undermine those rights.

  12. Two times Olympic gold medalist and renowned track cyclist____________ announced her retirement on March 14, 2017 from international cycling.
    A.Arthur Zimmerman
    B.John Patrick Bliss
    C.Joanna Rowsell Shand
    D.Lawrence Meintjes
    Answer – C.Joanna Rowsell Shand
    Explanation :
    Two times Olympic gold medallist Joanna Rowsell Shand announced her retirement from international cycling on March 14, 2017. The 28-year-old track cyclist won gold in the women’s team pursuit at London Olympics 2012 and Rio Olympics 2016. In a career spanning 10 years, Rowsell Shand was a five-time world Champion and four-time European champion. She has also won gold in individual pursuit at the 2014 Glasgow Commonwealth Games.

  13. In which Indian state, scientists have recently discovered world’s oldest fossil, about 1.6 billion years old, resembling similar to the red algae.
    A.Andhra Pradesh
    B.Madhya Pradesh
    C.Kerala
    D.Bihar
    Answer – B.Madhya Pradesh
    Explanation :
    Scientists from Swedish Museum of Natural History have found two kinds of fossils resembling red algae in uniquely well-preserved sedimentary in Chitrakoot, Madhya Pradesh. One type is thread-like, the other one consists of fleshy colonies.This algae is 1.6 billion years old which will be the oldest evidence of plant-like life found on the Earth. The Indian fossils are 400 million years older and by far the oldest plant-like fossils ever found. The earliest traces of life on Earth are at least 3.5 billion years old. These single-celled organisms, unlike eukaryotes, lack nuclei and other organelles.

  14. Which bank has entered an agreement with Infrastructure Leasing and Financial Services Ltd (IL&FS) on March 14, 2017  to buy 100% stake in its securities firm IL&FS Securities Services Ltd?
    A.RBL Bank
    B.South Indian Bank
    C.IndusInd Bank
    D.Karur Vysya Bank
    Answer – C.IndusInd Bank
    Explanation :
    Mumbai based IndusInd Bank announced to acquire 100 per cent stake in brokerage firm IL&FS Securities Services to regulatory approvals on March 14, 2017. The amount of acquisition is not disclosed and the deal is expected to be made effective in 3 months after final approvals from regulatory. This acquisition will help IndusInd add to its existing base of more than 500 brokers. This will brings scale to this business, complements our current product offerings and fits nicely into our strategy of creating differentiated businesses with domain expertise

  15. What is the theme of the World Consumer Rights Day 2017?
    A.Antibiotics Off the Menu
    B.Our Money, Our Rights
    C.Fix Our Phone Rights
    D.Building a Digital World Consumers can Trust
    Answer – D.Building a Digital World Consumers can Trust
    Explanation :
    World Consumer Rights Day (WCRD) was declared by J.F. Kennedy, the president of the USA  on 15th March, 1962 and the first WCRD was observed on 15 March 1983. 2017 Theme:  ‘Building a Digital World Consumers can Trust’. In India, National Consumers Right Day was observed every year on 24 December.

  16. Name the independent chairman of the  International Cricket Council (ICC) who resigned from the post on March 15, 2017?
    A.Warren Deutrom
    B.Greg Campbell
    C.Anil Kumble
    D.Shashank Manoha
    Answer – D.Shashank Manohar
    Explanation :
    First independent chairman of ICC, Shashank Manohar(59) has resigned from the post with an immediate effect on March 15, 2017. Manohar sent his resignation letter to ICC chief executive David Richardson. He has appointed as ICC Chairman in May 2016 for a two-year term and he stepped down as president of the Board of Control for Cricket in India (BCCI).

  17. Who has been appointed as the new administrator of the Centers of Medicare and Medicaid Services by the US Senate on March 13, 2017?
    A.Andrie Bera
    B.Seema Verma
    C.Disha Shahni
    D.Pramila Jayapal
    Answer – B.Seema Verma 
    Explanation :
    Indian-American Seema Verma is appointed for a top healthcare position in the Trump administration. Her appointment was confirmed by the US Senate after 43 votes out of 55 has secured by Verma. Verma is expected to play a key role in the government’s bid to “repeal and replace” Obamacare. She would head the US $1 trillion Centers of Medicare and Medicaid Services that provides health services to 130 million people. She is known as the architect of healthcare reforms in several states, including Indiana.

  18. Who has been sworn in as the new Chief Minister of Manipur on March 15, 2017?
    A.L Jayantakumar
    B.N Biren Singh
    C.Y Joykumar Singh
    D.Karan Shyam
    Answer – B.N Biren Singh
    Explanation :
    Bharatiya Janata Party’s (BJP), leader Nongthombam Biren Singh was sworn in as the Manipur’s Chief Minister at Raj Bhawan, Imphal on March 15, 2017. This is the first time the BJP has come to power in Manipur, ending 15 years of Congress rule. Manipur is the third BJP led state in the north east region after Assam and Arunachal Pradesh. Besides, Y Joykumar Singh of the National People’s Party was sworn in as the deputy chief minister. Governor Najma Haptullah has asked Biren Singh to prove his majority on the floor of the assembly as soon as possible or by March 22-23.

  19. Which among the given Indian firms have been named among the World’s Most Ethical Companies 2017 by US based Ethisphere Institute?
    A.Tata Steel Limited and Infosys
    B.Tata Consultancy Services and Wipro Limited
    C.Tata Steel Limited and Wipro Limited
    D.Coal India and Reliance Industries Limited
    Answer – C.Tata Steel Limited and Wipro Limited
    Explanation :
    Two Indian companies namely Tata Steel Limited and Wipro Limited have been named in the list of World’s Most Ethical Companies 2017 by American think tank Ethisphere Institute. Wipro is one among the two Information technology category firm named in the list. The other firm in that category is US based Xerox Corporation. Besides, Tata Steel is also one of the two companies named in the metals, minerals and mining category. US-based Schnitzer Steel Industries Inc is the other company in this segment.

  20. Who has been sworn in as Assam’s Upalokayukta on March 14, 2017?
    A.Chittaranjan Sharma
    B.Michael Zothankhuma
    C.Manash Ranjan Pathak
    D.Ujjal Bhuyan
    Answer – A.Chittaranjan Sharma 
    Explanation :
    Former Judge of the Gauhati High Court Chittaranjan Sharma has sworn in as Assam’s Upalokayukta by Governor Banwarilal Purohit on March 14, 2017. Lokayukta is an anti corruption ombudsmen appointed in states. For the very first time the Maharashtra state has been initiated Lokayukta in year 1971 and at present the Lokayukta system is functioning in 17 states. The state government will appoint Lokayukta.

  21. Who has been appointed as the vice-president of the FIFA U-17 World Cup organising committee on March 15, 2017?
    A.Sunil Gulati
    B.David Gill
    C.Babul Supriyo
    D.Praful Patel
    Answer – C.Babul Supriyo 
    Explanation :
    Union Minister of State for Heavy Industries and Public Enterprises, Babul Supriyo has been named as Vice President of the 2017 U-17 FIFA World Cup organising committee said by Praful Patel, president of All India Football Federation (AIFF) on March 15, 2017. For the first time, India will host FIFA U-17 World from October 6 to 28, 2017. A FIFA team will visit India this month end for the final inspection of the facilities in the six cities which will host matches of the U-17 World Cup. Host cities: Mumbai, New Delhi, Kolkata, Kochi, Margao and Guwahati

  22. IndusInd Bank is headquartered at___________
    A.Kolkata
    B.Mumbai
    C.Allahabad
    D.Indore
    Answer – B.Mumbai
    Explanation :
    IndusInd Bank Limited is a Mumbai based Indian new generation bank, established in 1994. The bank offers commercial, transactional and electronic banking products and services. Headquarters: Mumbai, CEO: Romesh Sobti, Founded: 1994.

  23. The Chennai Port Trust has signed an MoU with the government of which State/UT on March 15, 2017 to assist in handling EXIM cargo?
    A.Puducherry
    B.Kerala
    C.New Delhi
    D.Maharashtra
    Answer – A.Puducherry
    Explanation :
    Chennai Port Trust and the Government of Puducherry has signed Memorandum of Understanding(MoU) for handling EXIM cargo originating from Puducherry Port hinterland on March 15, 2017 in New Delhi. Aim : To promote industrial growth in the region, generate substantial employment and attract investment by major industries.. The cargo originating from Puducherry Port hinterland will be transported through sea mode to Chennai Port for shipping to overseas destinations through mainline and feeder vessels and vice-versa.

  24. BHEL commenced the commercial operation of its first 800MW unit coal based thermal power plant on March 15, 2017 at______________
    A.JSW Vijayanagar Power Station
    B.Bellary Thermal Power station
    C.Yeramarus thermal power station
    D.Vallur Thermal Power Station
    Answer – C.Yeramarus thermal power station
    Explanation :
    Bharat Heavy Electricals Limited owned by the Government of India partnered with Karnataka Power Corporation Ltd (KPCL) has commenced commercial operations of its first highest-rating coal-based supercritical thermal power plant 800 MW unit. The milestone was achieved for the first unit of the 2×800-MW Yeramarus thermal power station of Raichur Power Corporation Ltd (RPCL), in Raichur district of Karnataka. The company has supplied and executed 4,010 MW of coal-based sets for KPCL and its joint ventures, which account for 95 per cent of the utility’s coal-based installed capacity.

  25. Where is the International Cricket Council headquartered?
    A.Kuala Lumpur, Malaysia
    B.Dubai, UAE
    C.Zurich, Switzerland
    D.Lausanne, Switzerland
    Answer – B.Dubai, UAE
    Explanation:
    The International Cricket Council (ICC) is the international governing body of cricket. It was founded as the Imperial Cricket Conference in 1909 by representatives from England, Australia and South Africa, renamed the International Cricket Conference in 1965, and took up its current name in 1989. Headquarters: Dubai, United Arab Emirates, CEO: Dave Richardson, Motto: Great Sport Great Spirit