Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Pipes & Cistern Set 4

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Pipes & Cistern which is common for all competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. Three pipes A, B and C can fill a cistern in 6 hours. After working at it together for 2 hours, C is closed and A and B can fill the remaining part in 6 hours. The number of hours taken by C alone to fill the cistern is
    A.12hrs
    B.10hrs
    C.18hrs
    D.8hrs
    E.None of these
    Answer – C.18hrs
    Explanation :
    A+B+C in 1h = 1/6
    A+B+C in 2h = 2/6 = 1/3
    Remaining = 1-1/3 = 2/3
    A+B in 6hrs = 2/3
    A+B in 1hr = 2/18
    C alone to fill the cistern = 1/6 – 2/18 = 3-2/18 = 1/18

  2. Pipes A and B can fill a tank in 5 and 3 hrs respectively. Pipe C can empty empty it in 15 h. The tank is half full. All the three pipes are in operation simultaneously. After how much time the tank will be full ?
    A.1(7/15)hrs
    B.2(1/11)hrs
    C.1(1/14)hrs
    D.2(3/11)hrs
    E.None of these
    Answer – C.1(1/14)hrs
    Explanation :
    In 1 hr = 1/5+1/3 – 1/15 = 3+5-1/15 = 7/15
    ½ tank filled by 3 pipes = 15/7*1/2 = 15/14 =1(1/14)

  3. Two pipes A and B can fill a tank in 10 minutes and 20 minutes respectively. Both the pipes are opened together but after 4 minutes, Pipe A is turned off. What is the total time required to fill the tank ?
    A.12m
    B.10m
    C.8m
    D.16m
    E.None of these
    Answer – A.12mExplanation :
    A + B in 4 minute = 4 ( 1 / 10 + 1 / 20 ) = 4(2+1/20) = 12/20 = 3/5
    Part remaning = 1 – ( 3 / 5 ) = 2 / 5
    1 / 20 part is filled by B in 1 minute
    2 / 5 part will be filled in = ( 20)* ( 2 / 5 ) = 8  minutes
    Total = 8+4 = 12m

  4. Two pipes A and B can fill a tank in 6 hours and 5 hours respectively. If they are turned on alternatively for 1 hour each, find the time in which the tank is full. (Assume pipe A is opened first)
    A.4hrs 30min
    B.5hrs
    C.6hrs 25min
    D.5hrs 30min
    E.None of these
    Answer – D. 5hrs 30min
    Explanation :
    Total= 30, A = 30/6 =1/5, B = 30/5 =1/6
    In 2 hrs = 5+6 =11
    In 4hrs = 22
    Remaining = 30-22 =8
    1hr Pipe A = 8-5= 3,Remaining B = 3*1/6 = 30min
    Total = 5hrs 30min

  5. Pipes A, B and C can fill a tank in 3, 4 and 6 hours respectively. If all the pipes are opened together and after 30 minutes pipes B and C are turned off, find the total time in which the tank is full.
    A.2(3/8)hrs
    B.1(1/7)hrs
    C.2(2/7)hrs
    D.3(1/3)hrs
    E.None of these
    Answer – A.2(3/8)hrs
    Explanation :
    In 1 hr A, B, C = 1/3+1/4+1/6 = 8+6+4/24 = 18/24 = 6/8 = ¾
    Filled in 30m = 3/8
    Remaining = 1-3/8 =5/8
    Pipe A = 3*5/8 = 15/8
    Total = 15/8+1/2 = 15+4/8 = 19/8 = 2(3/8) hrs

  6. Two pipes M and N can fill a tank in 30 and 45 minutes respectively. If both the pipes were open for few minutes after N was closed and the tank was full in 25 minutes, find the time for pipe N was open.
    A.8.16m
    B.7.5min
    C.5min
    D.10.2m
    E.None of these
    Answer – B.7.5min
    Explanation :
    X(1/30+1/45) + 1/30(25-x) = 1
    x/45+25/30 =1
    x/45 = 5/30 =1/6
    x=45/6
    x=7.5m

  7. A cistern is filled by 3 pipes A, B and C with uniform flow. The second pipe B takes3/2 times the time taken by A to fill the tank, while C takes twice the time taken by B to fill the tank. If all the three pipes can fill the tank in 7 hours, find the time required by pipe A alone to fill the tank. 
    A.10hrs
    B.12hrs
    C.14hrs
    D.15hrs
    E.None of these
    Answer – C.14hrs
    Explanation :
    1/x + 1/ (3/2x) + ½(3x/2) = 1/7
    6/3x = 1/7
    3x/6 = 7
    3x=42
    X=14

  8. Two pipes P and Q can fill a tank in 8 hours. If only pipe P is open then it would take 4 hours longer to fill the tank. Find how much longer would it take if only pipe Q is open.
    A.16hrs
    B.12hrs
    C.10hrs
    D.8hrs
    E.None of these
    Answer – A.16hrs
    Explanation :
    P= 8+4 = 12
    P+Q= 1/8
    Q= 1/8 – 1/12 = 3-2/24 = 1/24
    Q= 24
    Q alone= 24-8 = 16

  9. Two  pipes P and Q can fill a tank in 20m and 30m respectively. If both the pipes are opened simultaneously, after how much time should Q be closed so that the tank is full in 16minutes ?
    A.12min
    B.6min
    C.10min
    D.7min
    E.None of these
    Answer – B.6min
    Explanation :
    X(1/20+1/30) +(16-x)1/20 = 1
    5x/60+16-x/20 =1
    5x+48-3x/60 =1
    2x+48 = 60
    2x=12
    X=12/2 = 6

  10. A tap can fill a tank in 12 minutes and another tap can empty the tank in 6 minutes.If the tank is already full and then both the taps are opened the tank will be
    A.Filled in 6 minutes
    B.Emptied in 6 minutes
    C.Filled in 6 minutes
    D.Emptied in 12 minutes
    E.None of these
    Answer – D.Emptied in 12 minutes
    Explanation :
    1/12 – 1/6 = 1-2/12 = -1/12