Hello Aspirants

Welcome to Online **Quant** **Test** in AffairsCloud.com. We are starting **Cumulus Course for SBI Clerk 2019 Mains Exam** and we are creating sample questions in Quant section, this type of Question will be asked in SBI Clerk 2019!!!

**Click Here to View Cumulus Course: SBI Clerk 2019 Mains**

**SBI Clerk 2019 Mains: GA Test **– 7.00 PM Every Day

**SBI Clerk 2019 Mains: Reasoning Test **– 8.00 PM Every Day

**SBI Clerk 2019 Mains: Quant Test **– 9.00 PM Every Day

**SBI Clerk 2019 Mains: English Test **– 10.00 PM Every Day

**Help:- **Share Our Cumulus Course for SBI Clerk 2019 Exam Course page to your Friends & FB Groups

**Click Here to Subscribe Crack High Level Puzzles & Seating Arrangement Questions PDF 2019 Plan**

_______________________

#### Quiz-summary

0 of 10 questions completed

Questions:

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10

#### Information

**All the Best**

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

#### Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

#### Categories

- Quantitative Aptitude 0%

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10

- Answered
- Review

- Question 1 of 10
##### 1. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions: (1-5)**In the given table the number of males and the ratio of the number of children to the female who booked the tickets of the first show of different movies in PVR is given. The total number of tickets booked for the first show of that particular movie is shown in bracket beside the movie. (Each person has booked only one ticket of any one movie)

Read the data carefully and answer the following questions.

**Find the difference between the total number of tickets booked by children and females?**Correct**Answer: 2. 2**

Explanation:

Take (+) when females are more and (-) when children are more.

(115-50)*3/13 + (105-65)*2/8 + (119-35)*(-4/14) + (128-40)*3/11 + (120-55)*(-3/13) + (75-47)*(-3/7)

= 15+10 + (-24) + 24 + (-15) + (-12)

Difference = 2Incorrect**Answer: 2. 2**

Explanation:

Take (+) when females are more and (-) when children are more.

(115-50)*3/13 + (105-65)*2/8 + (119-35)*(-4/14) + (128-40)*3/11 + (120-55)*(-3/13) + (75-47)*(-3/7)

= 15+10 + (-24) + 24 + (-15) + (-12)

Difference = 2 - Question 2 of 10
##### 2. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions: (1-5)**In the given table the number of males and the ratio of the number of children to the female who booked the tickets of the first show of different movies in PVR is given. The total number of tickets booked for the first show of that particular movie is shown in bracket beside the movie. (Each person has booked only one ticket of any one movie)

Read the data carefully and answer the following questions.

**If the price of a ticket of Spiderman for males and females is Rs. 250 per ticket and for children is Rs. 120 per ticket, then find the total money received by selling all tickets of Spiderman.**Correct**Answer: 3. Rs. 27840**

Explanation:

Number of males and females who booked tickets of Spiderman = 128 – (128-40)*4/11 = 128 – 88*(4/11) = 128-32 = 96

Number of children who booked tickets of Spiderman = 128-96 = 32

Amount Received for tickets = 96*250 + 32*120 = Rs. 27840Incorrect**Answer: 3. Rs. 27840**

Explanation:

Number of males and females who booked tickets of Spiderman = 128 – (128-40)*4/11 = 128 – 88*(4/11) = 128-32 = 96

Number of children who booked tickets of Spiderman = 128-96 = 32

Amount Received for tickets = 96*250 + 32*120 = Rs. 27840 - Question 3 of 10
##### 3. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions: (1-5)**In the given table the number of males and the ratio of the number of children to the female who booked the tickets of the first show of different movies in PVR is given. The total number of tickets booked for the first show of that particular movie is shown in bracket beside the movie. (Each person has booked only one ticket of any one movie)

Read the data carefully and answer the following questions.

**Find the ratio of the total number of tickets booked by males to the total number of tickets booked by children and females?**Correct**Answer: 1. 146/185**

Explanation:

Total number of tickets booked by males = 50+65+35+40+55+47 = 292

Total number of tickets booked by children and females = (115-50)+(105-65)+(119-35)+(128-40)+(120-55)+(75-47) = 370

Required ratio = 292/370 =146/185Incorrect**Answer: 1. 146/185**

Explanation:

Total number of tickets booked by males = 50+65+35+40+55+47 = 292

Total number of tickets booked by children and females = (115-50)+(105-65)+(119-35)+(128-40)+(120-55)+(75-47) = 370

Required ratio = 292/370 =146/185 - Question 4 of 10
##### 4. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions: (1-5)**In the given table the number of males and the ratio of the number of children to the female who booked the tickets of the first show of different movies in PVR is given. The total number of tickets booked for the first show of that particular movie is shown in bracket beside the movie. (Each person has booked only one ticket of any one movie)

Read the data carefully and answer the following questions.

Find the total number of tickets of Batman, Superman and Ant-man booked by children?

Correct**Answer: 3. 109**

Explanation:

**Batman (120)**

Number of tickets booked by children = (120-55)*(8/13) = 40

**Superman (119)**

Number of tickets booked by children = (119-35)*(9/14) = 54

**Ant-man (105)**

Number of tickets booked by children = (105-65)*(3/8) = 15

The total number of tickets of Batman, Superman and Ant-man booked by children = 40+54+15 = 109Incorrect**Answer: 3. 109**

Explanation:

**Batman (120)**

Number of tickets booked by children = (120-55)*(8/13) = 40

**Superman (119)**

Number of tickets booked by children = (119-35)*(9/14) = 54

**Ant-man (105)**

Number of tickets booked by children = (105-65)*(3/8) = 15

The total number of tickets of Batman, Superman and Ant-man booked by children = 40+54+15 = 109 - Question 5 of 10
##### 5. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions: (1-5)**In the given table the number of males and the ratio of the number of children to the female who booked the tickets of the first show of different movies in PVR is given. The total number of tickets booked for the first show of that particular movie is shown in bracket beside the movie. (Each person has booked only one ticket of any one movie)

Read the data carefully and answer the following questions.

**If 25% of the females who booked the tickets of Maskman and Iron Man are married, then find the number of unmarried females who booked the tickets of Maskman and Iron Man?**Correct**Answer: 5. 36**

Explanation:

Maskman(115)

Number of tickets booked by females = (115-50)*(8/13) = 40

Iron Man (75)

Number of tickets booked by females = (75-47)*(2/7) = 8

Total females who booked the tickets of Maskman and Iron Man = 40+8 = 48

Unmarried females who booked the tickets of Maskman and Iron man = 75% of 48 = 36Incorrect**Answer: 5. 36**

Explanation:

Maskman(115)

Number of tickets booked by females = (115-50)*(8/13) = 40

Iron Man (75)

Number of tickets booked by females = (75-47)*(2/7) = 8

Total females who booked the tickets of Maskman and Iron Man = 40+8 = 48

Unmarried females who booked the tickets of Maskman and Iron man = 75% of 48 = 36 - Question 6 of 10
##### 6. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions: (6-10) Two trains A and B both cover 960 km while going from city M to city N on each day. The time taken (in hours) by trains to go from city M to city N on a particular day is given in the chart. Read the data carefully and answer the following questions.**

**If the speed of train A on Saturday is 125% of the speed of train A on Wednesday and speed of train B on Saturday in 150% of the speed of train B on Thursday. Then the speed of train B is what percent of the speed of train A on Saturday?**Correct**Answer: 3. 90%**

Explanation:

Speed of train A on Wednesday = 960/15 = 64km/h

Speed of train A on Saturday = 125% of 64 = 80km/h

Speed of train B on Thursday = 960/20 = 48km/h

Speed of train B on Saturday = 150% of 48 = 72km/h

Required percentage = (72/80)*100 = 90%Incorrect**Answer: 3. 90%**

Explanation:

Speed of train A on Wednesday = 960/15 = 64km/h

Speed of train A on Saturday = 125% of 64 = 80km/h

Speed of train B on Thursday = 960/20 = 48km/h

Speed of train B on Saturday = 150% of 48 = 72km/h

Required percentage = (72/80)*100 = 90% - Question 7 of 10
##### 7. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions: (6-10) Two trains A and B both cover 960 km while going from city M to city N on each day. The time taken (in hours) by trains to go from city M to city N on a particular day is given in the chart. Read the data carefully and answer the following questions.**

**The sum of speeds of both the trains on Thursday is what percent of the sum of speeds of both the trains on Tuesday?**Correct**Answer: 3. 64%**

Explanation:

Speed of train A on Tuesday = 960/ 8 =120km/h

Speed of train B on Tuesday = 960/12 = 80km/h

Sum of speeds = 120+80 = 200

Speed of train A on Thursday = 960/12 = 80km/h

Speed of train B on Thursday = 960/20 = 48km/h

Sum of speeds = 80+48 = 128

Required percentage = (128/200)*100 = 64%Incorrect**Answer: 3. 64%**

Explanation:

Speed of train A on Tuesday = 960/ 8 =120km/h

Speed of train B on Tuesday = 960/12 = 80km/h

Sum of speeds = 120+80 = 200

Speed of train A on Thursday = 960/12 = 80km/h

Speed of train B on Thursday = 960/20 = 48km/h

Sum of speeds = 80+48 = 128

Required percentage = (128/200)*100 = 64% - Question 8 of 10
##### 8. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions: (6-10) Two trains A and B both cover 960 km while going from city M to city N on each day. The time taken (in hours) by trains to go from city M to city N on a particular day is given in the chart. Read the data carefully and answer the following questions.**

**If both the trains started from city M at the same time on Wednesday, then find the total distance travelled by both the trains when the faster train reached city N.**Correct**Answer: 3. 1600km**

Explanation:

Distance travelled by faster train = 960km

Time taken by faster trains to reach city N = 10 hours

Distance travelled by slower train in 10 hours = (960/15)*10 = 640

Total distance travelled by both the trains = 960km+640km = 1600kmIncorrect**Answer: 3. 1600km**

Explanation:

Distance travelled by faster train = 960km

Time taken by faster trains to reach city N = 10 hours

Distance travelled by slower train in 10 hours = (960/15)*10 = 640

Total distance travelled by both the trains = 960km+640km = 1600km - Question 9 of 10
##### 9. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude

**Find the ratio of the average speed of train A on Tuesday to the average speed of train B on Friday.**Correct**Answer: 5. 3/8**

Explanation:

Since, the distance covered is same on each day.

Ratio of the speed will be the inverse of the ratio of time taken.

Speed of Train A / Speed of train B =

Time taken by Train B on Friday / Time taken by train A on Tuesday = 3/8Incorrect**Answer: 5. 3/8**

Explanation:

Since, the distance covered is same on each day.

Ratio of the speed will be the inverse of the ratio of time taken.

Speed of Train A / Speed of train B =

Time taken by Train B on Friday / Time taken by train A on Tuesday = 3/8 - Question 10 of 10
##### 10. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude

**If train A starts from city M at 8 am and train B starts from city N at 9 am on Friday then the time at which both the trains will meet is approximately at around**Correct**Answer: 2. 10:18 am**

Explanation:

Speed of train A on Friday = 960/4 = 240km/h

Speed of train B on Friday = 960/3 = 320km/hr

Distance travelled by train A from 8am till 9am on Friday = 960/4 = 240

Now, distance left at 9am = 960-240 = 720

Relative speed of train A and train B while moving in same direction, 240+320= 560km/h

Time taken to meet = Distance left / relative speed = 720/560 = 1.2857 hours

Both the train will meet at 9+1.2857 = 10.2857= 10:18 (approx)Incorrect**Answer: 2. 10:18 am**

Explanation:

Speed of train A on Friday = 960/4 = 240km/h

Speed of train B on Friday = 960/3 = 320km/hr

Distance travelled by train A from 8am till 9am on Friday = 960/4 = 240

Now, distance left at 9am = 960-240 = 720

Relative speed of train A and train B while moving in same direction, 240+320= 560km/h

Time taken to meet = Distance left / relative speed = 720/560 = 1.2857 hours

Both the train will meet at 9+1.2857 = 10.2857= 10:18 (approx)

**Click view Questions button to view Explanation****Note:-**We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!- Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.
- If you find any mistake, please tell us in the comment section.

**Bank Jobs Notification**

**Central Govt Jobs Notification**