Welcome to Online Quants Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for SBI Clerk 2018 Prelims Exam and we are creating sample questions in Quants section, this type of Question will be asked in SBI Clerk 2018!!!

Help:- Share Our Cumulus Course for SBI Clerk 2018 Exam Course page to your Friends & FB Groups

________________________

Time limit: 0

Quiz-summary

0 of 10 questions completed

Questions:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Information

All the Best

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Categories

Quantitative Aptitude0%

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Answered

Review

Question 1 of 10

1. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A ship running upstream takes 8 hours and 48 minutes to cross a certain distance, while it takes 4 hours to cross the same distance running downstream. What is the ratio between the ship’s speed and the rate of stream respectively?

Capacity of a cistern is 240 l. Two pipes L and M can fill a cistern in 16 hours and 12 hours respectively. Both the pipes are opened simultaneously and closed after 2 hours. How much more water needed to fill the cistern?

Correct

Answer- 2. 170 l Explanation:
Pipe L can fill in 1 hour = 240/16 = 15 l
Pipe M can fill in 1 hour = 240/12 = 20 l
(L + M) in 1 hour = 15 + 20 = 35 l
Opened for 2 hours => 2 x 35 = 70 l filled
Remaining water to be filled in container = 240 – 70 = 170 l

Incorrect

Answer- 2. 170 l Explanation:
Pipe L can fill in 1 hour = 240/16 = 15 l
Pipe M can fill in 1 hour = 240/12 = 20 l
(L + M) in 1 hour = 15 + 20 = 35 l
Opened for 2 hours => 2 x 35 = 70 l filled
Remaining water to be filled in container = 240 – 70 = 170 l

Question 3 of 10

3. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The salaries of Amit, Bharat, Chitra are in the ratio 2 : 3 : 5. If the increments of 15%, 10% and 20% are allowed respectively in their salaries, then what will be the new ratio of their salaries?

An alloy of Brass and Copper weight is 50g which contains 80% Brass. How much Brass should be added to the alloy so that the percentage of Brass is increased to 90%?

Correct

Answer – 2. 50 g Explanation:
Initial quantity of Brass =80100 x 5080100 x 50 = 40 g
And that of Copper = 50 – 40 = 10 g
Let ‘x’ g of Brass is added to the mixture
=> (50 + x) x 90/100 = 40 + x
=> 45 + 0.9x = 40 + p
=> x = 50 g

Incorrect

Answer – 2. 50 g Explanation:
Initial quantity of Brass =80100 x 5080100 x 50 = 40 g
And that of Copper = 50 – 40 = 10 g
Let ‘x’ g of Brass is added to the mixture
=> (50 + x) x 90/100 = 40 + x
=> 45 + 0.9x = 40 + p
=> x = 50 g

Question 5 of 10

5. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Shiva gave an amount of Rs.725 to Ganesh in the beginning of a year at a certain rate of interest. After eight months, again he gave an amount of Rs. 362.50 to Suresh but at the rate twice the initial one. At the end of the year, Rs. 33.50 is earned as SI from both the loans. What was the initial rate of interest?

Correct

Answer – 5. 3.46% Explanation:
Initial rate = R%.
New rate = 2R %.
(725*R*1/100)+(362.50*2R*1/100*3)=33.50
=> (33.50725*R*1)/100+(362.50*2R*1)/100*3=33.50
=> (2175 + 725) R = 33.50 x 100 x 3
=> (2175 + 725) R = 10050
=> (2900)R = 10050 =3.46%

Incorrect

Answer – 5. 3.46% Explanation:
Initial rate = R%.
New rate = 2R %.
(725*R*1/100)+(362.50*2R*1/100*3)=33.50
=> (33.50725*R*1)/100+(362.50*2R*1)/100*3=33.50
=> (2175 + 725) R = 33.50 x 100 x 3
=> (2175 + 725) R = 10050
=> (2900)R = 10050 =3.46%

Sum of the present ages of Prince and Queen is 41. Age of Prince 2 year hence is equal to age of Ramesh, 1 year ago. Age of Prince, 4 year hence is equal to age of Queen 1 year ago and the ratio of present age of Prince and Suresh is 3 : 4. Find the difference between the age of Ramesh and Suresh.

Correct

Answer – 2. 3 Explanation:
P + Q = 41 ……(1)
R – 1 = P + 2
R = P + 3
P + 4 = Q – 1
=> Q = P + 5 ….(2)
From (1)&(2)
P = 18
Q = 18 + 5 = 23
R = 18 + 3 = 21
=> P/S = 3/4
=> S = 4/3 x 18 = 24
Required Difference = S – R = 24 – 21 = 3.

Incorrect

Answer – 2. 3 Explanation:
P + Q = 41 ……(1)
R – 1 = P + 2
R = P + 3
P + 4 = Q – 1
=> Q = P + 5 ….(2)
From (1)&(2)
P = 18
Q = 18 + 5 = 23
R = 18 + 3 = 21
=> P/S = 3/4
=> S = 4/3 x 18 = 24
Required Difference = S – R = 24 – 21 = 3.

________________________

Click view Questions button to view Explanation

Note:- We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!

Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.

If you find any mistake, please tell us in the comment section.