Current Affairs PDF Sales

Machine Input-Output Based on SBI PO Mains – Set 31

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with the explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Machine Input-output, which is common for all the IBPS, SBI, LIC, and other competitive exams. We have included questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully and answer the given questions.

The following is an illustration of Input and rearrangement. Using the illustration answer the question given below.

Step-I: Interchange the Alphabets/Numbers(follow the same pattern as shown in Figure.)
Step-II:
(a) If both letters are Vowel and number is less than 6, then vowels change to next letter in English alphabetical series and add 2 to the number
(b) If both letters are consonant and number is greater than 6 or equal to, then consonants change to the previous letter in English alphabetical series and subtract 3 from the number
(c) If both letters are Vowel and number is greater than 6 or equal to, then vowels change to the previous letter in English alphabetical series and subtract 3 from the number
(d) If both letters are consonant and number is less than 6, then consonants change to next letter in English alphabetical series and add 3 to the number
(e) If there are one vowel and one consonant, then vowel change to next letter and consonant change to the previous letter and add 2 to the number.
(f) If there is single consonant, then consonant change to the previous letter and Subtract 3 from the number.
(g) If there is a single vowel, then vowel change to next letter and add 3 to the number.
Step-III: Follow Both Steps I and II

Example:

example-box-revised

 

Input:

ques-one

 


  1. In Step III, what is the sum of numbers in the first row?
    A. 15
    B. 11
    C. 12
    D. 13
    E. None of these
    Answer – D. 13

  2. In Step III, what is the difference between the sum of numbers in the first row and the sum of numbers in the third row?
    A. 5
    B. 6
    C. 3
    D. 4
    E. None of these
    Answer – C. 3

  3. In Step II, what is the product of the sum of numbers in the first column and the sum of numbers in the third column?
    A. 245
    B. 285
    C. 275
    D. 255
    E. 235
    Answer – D. 255

  4. In Step II, If the sum of the numbers in the third row is divided by the sum of numbers in the second row then what will be the resultant?
    A. 8
    B. 7
    C. 6
    D. 4
    E. 2
    Answer – E. 2

  5. In Step I, which of the following letter/number occur more than twice?
    A. E
    B. U
    C. 7
    D. 4
    E. 8
    Answer – D. 4

II. Study the following information carefully and answer the given questions.

The following is an illustration of Input and rearrangement. Using the illustration answer the question given below.

Step-I: Interchange the Alphabets/Numbers(follow the same pattern as shown in Figure.)
Step-II:
(a) If both letters are Vowel and number is less than 5, then vowels change to next letter in English alphabetical series and add 2 to the number
(b) If both letters are consonant and number is greater than 5 or equal to, then consonants change to the previous letter in English alphabetical series and subtract 3 from the number
(c) If both letters are Vowel and number is greater than 5 or equal to, then vowels change to the previous letter in English alphabetical series and subtract 3 from the number
(d) If both letters are consonant and number is less than 5, then consonants change to next letter in English alphabetical series and add 3 to the number
(e) If there are one vowel and one consonant, then vowel change to next letter and consonant change to the previous letter and add 2 to the number.
(f) If there is single consonant, then consonant change to the previous letter and Subtract 3 from the number.
(g) If there is a single vowel, then vowel change to next letter and add 3 to the number.
Step-III: Follow Both Steps I and II

Example:

example-two-pattern-revised

 

Input:

question-two-input


 

  1. In Step III, what is the sum of numbers in the first row?
    A. 5
    B. 1
    C. 2
    D. 8
    E. None of these
    Answer – D. 8

  2. In Step III, what is the difference between the sum of numbers in the second row and the sum of numbers in the third row?
    A. 5
    B. 6
    C. 1
    D. 4
    E. None of these
    Answer – C. 1

  3. In Step II, what is the product of the sum of numbers in the first column and the sum of numbers in the third column?
    A. 218
    B. 288
    C. 278
    D. 256
    E. 236
    Answer – B. 288

  4. If the sum of the numbers in the second column of Step I is divided by sum of the numbers in the second column of Step II then what will be the resultant?
    A. 8
    B. 7
    C. 6
    D. 3
    E. 1
    Answer – E. 1

  5. In Step I, which of the following letter/number occur more than twice?
    A. E
    B. K
    C. 7
    D. 4
    E. 8
    Answer – A. E