Current Affairs PDF Sales

English Questions: Cloze Test Set – 76

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

The complaints about the coverage of Kabali were (1). For Balakrishnan, a reader from Vinayagapuram, Ambattur, the reportage on Kabali reflected the fall in the standard of this newspaper. He wrote: “I am totally bewildered and (2) by the wide coverage given for a film by a reputed daily of the esteem of The Hindu. The focus and hype created by this newspaper also reflects the fall in its standard of reporting. One gets the impression that with the release of Kabali there will be all-round bliss for the humanity… The Hindu will be doing a great service if it maintains its credibility of fair reporting.” V. Padmanabhan from Bengaluru said that the steps taken to promote Kabali were (3) and frightening. He said: “The film-crazy fans could instead divert their energies and resources to better causes benefiting mankind in general and the poor in particular.” M. Rasheed from Anna Nagar, Chennai, went to the extent of casting aspersions that all news relating to Kabali is paid news. His argument: “I am disappointed that The Hindu too has joined the bandwagon, along with most newspapers and TV channels, to include articles and stories to promote the release of Kabali, the latest film in which Rajinikanth acts… What surprises me is that The Hindu used to be in the forefront of the movement against paid news in the field of elections and politics. But this smells suspiciously like paid news. Are your reporters getting benefits in cash or kind to promote this film?” V. Kalidas from New York, after listing out various sections of the newspaper which featured reports relating to the film, said in a lighter vein: “The producers may not (4) it necessary to run the build-up advertising campaign inThe Hindu before the date of release as enough publicity has already been generated in the editorial columns. Hope the Advertisement Department is already sensing the pulse.” Another reader, Tharcius S. Fernando, was of the firm opinion that the media (5) surrounding the film would have a debilitating influence on schoolchildren.

  1. 1) varied
    2) excited
    3) excised
    4) alluring
    5) exciting
    Answer – 1)
    Explanation : varied

  2. 1) unassisted
    2) unbacked
    3) unbaffled
    4) perplexed
    5) unsupported
    Answer – 4)
    Explanation : perplexed

  3. 1) abysmal
    2) bizarre
    3) normal
    4) usual
    5) reasonable
    Answer – 2)
    Explanation : bizarre

  4. 1) loathe
    2) certainty
    3) deem
    4) doubt
    5) not believe
    Answer – 3)
    Explanation : deem

  5. 1) secrecy
    2) inevitable
    3) reluctant
    4) provoke
    5) hype
    Answer – 5)
    Explanation : hype

    A couple of readers have argued that my columns often (6) into the domain of journalistic rules, codes and literature to discover reasons to justify the newspaper’s stand and fail to accord the necessary weightage to their criticism. They claim that I am silent about some of the criticisms that have a (7) in the social media. One of them felt that having a personal and intuitive system of classification of mails from readers is a divisive approach, and that it does not help in representing all readers uniformly and without (8) . It seems that they are not prepared to concede space for domain expertise, which flows from the experience of handling complaints on a day-to-day basis.
    Are there compelling reasons for not addressing the criticisms that float in the blogosphere and social media? Yes, there are at least three (9) reasons that prevent me from tackling the rants in cyberspace. One, I am mandated to address criticisms that emanate in the form of formal letters to the Office of the Readers’ Editor. Two, it is important to stay the course by upholding the newspaper’s code of editorial values and not subject it to the (10) of vested interest groups who are hyperactive in cyberspace. Three, as The Guardian’s editor-in-chief Katharine Viner recently observed, “social media has swallowed the news — threatening the funding of public-interest reporting and ushering in an era when everyone has their own facts.”
  6. 1) remain
    2) rigid
    3) allure
    4) stray
    5) stay
    Answer – 4)
    Explanation : stray

  7. 1) resonance
    2) silent
    3) crud
    4) reasons
    5) nonresonance
    Answer – 1)
    Explanation : resonance

  8. 1) respect
    2) prejudice
    3) fairness
    4) tolerance
    5) regard
    Answer – 2)
    Explanation : prejudice

  9. 1) uncertain
    2) irrefutable
    3) refutable,
    4) questionable
    5) dubious
    Answer – 2)
    Explanation : irrefutable

  10. 1) sensible
    2) sacrilege
    3) behaving
    4) reasonable
    5) whims
    Answer – 5)
    Explanation : whims